Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Itsehoito | 10.01.2019
Peräpukamat ovat hyvin yleinen mutta kiusalliseksi koettu ongelma. Kainostelu ei kannata, sillä ikäviä oireita voidaan helpottaa monin konstein.
Apteekkiin tulee asiakas, joka vaikuttaa ujostelevan asiaansa. Pian selviää, että vaivana ovat peräpukamat, vaikka asiakas saattaa kysyä epämääräisesti vain ”rasvaa” tai ”voidetta”.
Apteekkari Virva Saastamoiselle peräpukamavaivan ujostelu on tuttua. Osa asiakkaista häpeilee kertoa suoraan, mikä häntä vaivaa. Etenkin miehet lähettävät puolisonsa apteekkiin hakemaan lievitystä oireisiin.
– Meillä apteekissa asia on kuitenkin arkinen, eikä peräpukamia tarvitse yhtään kainostella. Meiltä saa luotettavan, asiantuntevan ja luottamuksellisen avun siihenkin vaivaan, Saastamoinen vakuuttaa.
Peräpukamat ovat peräaukon limakalvon laajentuneita laskimopunoksia. Laskimot voivat eri syistä laajentua, jolloin ne aiheuttavat kipua.
Peräpukamia aiheuttavat muun muassa liiallinen pitkään paikallaan istuminen, ylipaino, väärät ruokailutottumukset ja raskaus.
Peräpukamat ovat länsimaissa yleinen vaiva. Joka toinen keski-ikäinen on jossin vaiheessa elämäänsä kärsinyt peräpukamista.
Peräaukon sisäpinnalla olevat limakalvon paksunnokset sisältävät runsaasti verisuonia, joten niillä on kyky painua kokoon ja laajentua. Ummetukseen liittyvä pitkä ponnistelu saa paksunnosten tukikudoksen löystymään.
Virva Saastamoinen toteaa, että yksi huono tottumus on jäädä wc-pytylle istuskelemaan ja lukemaan lehteä tai kirjaa. On arveltu, että länsimaiseen pöntöllä ulostamisen tapaan liittyvä voimakas ponnistelu jo sinällään altistaa peräpukamille.
Peräpukamien syynä voivat epäsuorasti olla myös lääkkeet, joiden haittavaikutuksena on ummetus.
Esimerkiksi monilääkitys ja yksittäisistä lääkkeistä etenkin kodeiinipitoiset lääkkeet, kuten kipulääke Panacod, voivat aiheuttaa ummetusta ja siten peräpukamia.
Runsaskuituisen ruoan syöminen, säännöllinen liikunta sekä istumisen vähentäminen ovat hyviä keinoja ennaltaehkäistä peräpukamien syntymistä.
Peräpukamat jaetaan peräaukkokanavan ulkopuolella oleviin ulkoisiin ja sisäpuolella oleviin sisäisiin pukamiin. Molempien oireita ovat kirkas verenvuoto ulostamisen yhteydessä, paineen tunne, kipu ja kutina peräaukossa.
Jos peräpukamat eivät aiheuta oireita, niitä ei myöskään tarvitse hoitaa. Kipua tai muita oireita aiheuttavien pukamien hoidossa tärkeintä on huolehtia hygieniasta. Pesu 1–2 kertaa päivässä ja aina ulostamisen jälkeen kuuluu perushoitoon. Kun vaiva hellittää, pesukertojakin voi asteittain vähentää.
Jos peräpukamat johtuvat ummetuksesta, tilannetta voidaan helpottaa pehmentämällä ulostetta riittävästi kuitua sisältävällä ruokavaliolla. Myös säännöllinen liikunta auttaa.
Ummetusta voi hoitaa myös kuitua sisältävillä lääkkeillä. Niitä käytettäessä on muistettava juoda vähintään 1–2 lasia nestettä, jotta kuitu ei aiheuta tukosta. Ummetuksen hoitoon löytyy myös nestemäisiä ja jauhemaisia lääkkeitä sekä helmiä, tippoja ja peräruiskeita.
Peräpukamaoireisiin voi käyttää lyhytaikaisesti ilman reseptiä saatavia lääkevoiteita ja peräpuikkoja. Tuotteissa on tulehdusta hillitsevää kortisonia ja puuduttavaa, kutinaakin rauhoittavaa sinkokaiinia. Tarjolla on myös valmisteita, jotka sisältävät limakalvoa rauhoittavia ainesosia, esimerkiksi viilentävää mentolia.
Lääkäriin on hyvä hakeutua, jos verenvuoto on runsasta, verenvuotoa esiintyy ensimmäistä kertaa tai jos peräpukamat eivät parane kotikonstein kohtalaisen nopeasti.
Saastamoisen mukaan lääkäriin kannattaa hakeutua jo 1–2 viikon oireilun jälkeen, jos vaivat eivät hellitä tai lievity itsehoidolla.
Myös peräaukon ulkopuolelle toistuvasti luiskahtavat pukamat sekä kova äkillinen kipu ovat syitä mennä lääkäriin.
Oireilun jatkuessa on hyvä myös varmistaa, ettei kyse ole mistään muusta sairaudesta. Kipua, kutinaa ja verenvuotoa voivat aiheuttaa myös peräaukon haavauma eli anaalifissuura, pakaravaon paise, peräaukon fisteli eli epänormaali yhdystie ihoon ja kiho-madot. Myös suolistosyövän oireisiin kuuluu verenvuoto peräaukosta.
Pukamakudos voi pahimmillaan pullistua ulos ja aiheuttaa epämukavan paineen tunteen tai suoranaista kipua peräaukossa. Ulos pullistuvat peräpukamat voivat johtaa pukamakudoksen hirttymiseen ja sen aiheuttamaan kudosturvotukseen ja särkyyn.
Peräpukamat voidaan poistaa kumirengashoidolla, jossa peräpukamat hirtetään niiden tyveen asetettavalla kumirenkaalla. Rengas jätetään paikalleen, minkä jälkeen sekä kumilenkki että surkastuneet pukamat irtoavat noin viikon kuluttua.
Pukamat voidaan poistaa myös kirurgisessa leikkauksessa, jos ne ovat jatkuvasti tai toistuvasti peräaukon ulkopuolella tai verenvuoto on hyvin runsasta. Peräpukamat äityvät kuitenkin vain harvoin niin pahoiksi, että ne vaativat leikkaushoitoa.
Oikeanlaisesta ravinnosta voi saada huomattavasti apua peräpukamien ennaltaehkäisyssä ja lievien perä-pukamien hoidossa. Runsaskuituinen ravinto on myönteisessä mielessä avainasemassa, sillä se ehkäisee ummetusta.
Pukamien välttämiseksi kannattaa ruokavaliossaan suosia hedelmiä, vihanneksia, juureksia, marjoja, pähkinöitä ja täysjyväviljatuotteita.
Vältettäviä ruokailutottumuksia ovat runsas ja toistuva vaalean pastan ja muiden vaaleiden viljojen syöminen, reilu maidon ja juuston kulutus sekä liiallinen sokerin käyttö eri muodoissaan mukaan lukien makeiset ja leivonnaiset. Myös liika teen juominen kovettaa vatsaa ja voi näin lisätä perä-pukamien riskiä.
Veden juominen on tärkeää ummetuksen ja sen myötä myös peräpukamien estämiseksi. Aikuisen tulisi juoda noin kaksi litraa eli 8–10 lasia vettä vuorokaudessa. Useita lääkkeitä säännöllisesti käyttävillä sekä vanhuksilla riittävä veden juonti on erityisen tärkeää.
Monet liikuntalajit ovat suositeltavia, mutta joitakin urheilumuotoja kannattaa välttää. Lantionpohjalle kovia iskuja aiheuttavat ja paljon hyppyliikkeitä sisältävät ”voimaliikelajit” eivät välttämättä ole hyviä, jos ensimmäisiä peräpukamien oireita on jo esiintynyt. Lantionpohjan painetta lisääviä lajeja ovat esimerkiksi tennis, squash, naruhyppely ja aerobic. Myös pitkiä pyöräilymatkoja kannattaa välttää.
Kiteyttäen voidaan sanoa, että moniin muihinkin sairauksiin ja vaivoihin auttavat terveelliset elintavat ovat yleispäteviä myös peräpukamien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.
Teksti Janne Ora, kuvat iStockphoto
Asiantuntijana apteekkari Virva Saastamoinen, Paltamon apteekki
Julkaistu Terveydeksi! 2/2015