‹ Takaisin

Ravitsemus ja liikunta  |  24.09.2014

Hieronnalla kyytiä jumitukselle

Särkeekö selkää? Jumittaako niska? Hieronta tarjoaa useaan vaivaan tehokkaan avun.

Hierontaa voi sanoa passiiviseksi liikunnaksi. Ammattimaisesti tehty niin sanottu klassinen hieronta on niin tehokasta, että se vastaa fyysistä suoritusta.

– Kokonaisvaltaisemmin sanottuna hieronta on sekä mieleen että kehoon vaikuttava tapahtuma, joka hoitaa ja rentouttaa molempia, tarkentaa fysioterapeutti ja terveystieteen maisteri Sanna Tiainen, joka on kouluttanut urheiluhierojia Suomen Urheiluopistossa Vierumäellä noin kymmenen vuoden ajan.

Hieronnassa edistetään tai rauhoitetaan eri kudosten toimintoja ja vilkastutetaan niiden aineenvaihduntaa. Se voidaan tehdä sivelemällä, hankaamalla, pusertelemalla, taputtamalla tai täristelemällä.

Urheilijoille hieronta on suorituksesta palautumisen keino. Toinen tyypillinen kohderyhmä edustaa ääripäätä, liikkumattomuutta: tietokoneen äärellä kyyhöttävät istumatyöläiset käyttävät yhä enemmän alan palveluja.

– Monet valveutuneet työnantajat tilaavat työpaikalle säännöllisin väliajoin hierojan, ja moni työntekijä hakeutuu itse ammattilaisen käsittelyyn. Tyypillisimmät ongelmat ovat selkä-, niska- ja hartiavaivoja.

Sanna Tiainen sanoo hieronnan sopivan lähes jokaiselle. Terveydellisiä esteitä ovat esimerkiksi bakteerien aiheuttamat ihotulehdukset, laskimotukokset, pahalaatuiset kasvaimet sekä tuoreet vammat, kuten lihasruhjeet ja venähdykset.

Hierontaa vuosituhansia

Hierontaa on käytetty terveyden ja kauneuden hoitomuotona sekä rentoutukseen jo tuhansia vuosia. Kiinalaisessa kirjallisuudessa on merkintöjä ajalta 2700 ennen ajanlaskun alkua, ja hierontaa pidetään Kiinassa akupunktuurin ja yrttihoitojen rinnalla vanhimpana lääketieteellisenä hoitomenetelmänä.

Myös varhaisessa intialaisessa lääketieteellisessä ayurveda-kirjallisuudessa, ajalta 1800 eaa, kerrotaan hieronnasta.

Hoidon pääasialliset käyttötarkoitukset ovat säilyneet samoina kautta vuosituhanten. Sitä on käytetty ja käytetään yhä sairauden jälkeiseen toipumiseen, väsyneiden lihasten palauttamiseen ja kivunlievitykseen. Hieronnalla ylläpidetään lihasten venyvyyttä ja parannetaan siten jäsenten liikeratoja. Se myös ennaltaehkäisee rasitusvammoja. Kylpylöissä hieronta tarjosi jo ammoisina aikoina hemmottelua ja rentoutusta.

Kauneutta ja rauhaa

Suomen Urheiluopistolla opiskelijat suorittavat asiakashierontoja opettajien valvonnassa. Naapurissa sijaitsee toinen alaan erikoistunut paikka Vierumäki Resort & Spa. Spa manager, ammattikosmetologi Anu Peltonen kertoo palvelujen toimivan erityisesti rentoutumisen, rauhan, hemmottelun ja stressinlievityksen keinoina.

− Meillä käy sekä naisia että miehiä. Hoidot ovat kokonaisvaltaisia, ja niihin kuuluvat myös esimerkiksi eteeriset tuoksut, musiikki ja vihreä tee.

Kaikki hieronta vaikuttaa myönteisellä tavalla niin sanottuun parasympaattiseen hermostoon, mikä näkyy esimerkiksi pulssin tasaantumisena, adrenaliinitason laskuna ja kehon omien mielihyvähormonien lisääntymisenä.

− Hyvää oloa edesauttavat myös vaikutukset kudoksiin ja ihoon. Esimerkiksi aineenvaihdunta lisääntyy, turvotukset vähenevät ja ihon kimmoisuus paranee, Peltonen kuvailee.

Kiviä, aromaa ja akupistettä

Maailmalla ja Suomessa on käytössä lukuisia perinteisiä lajeja kuten klassista hierontaa, lymfahierontaa, shiatsua, aromahierontaa, triggerpiste-hierontaa ja kuumakivihierontaa. Klassinen ja lymfahieronta ovat Suomen terveydenhuollossa virallisesti hyväksyttyjä, ja niitä tarjotaan fysioterapian ohella esimerkiksi selkävaivoihin ja leikkausten jälkitiloihin.

Muut hieronnan lajit luetaan Suomessa vaihtoehtohoidoiksi. Niitäkin opiskellaan jonkin verran myös virallisessa alan ammattikoulutuksessa.

Hierojan ammattitutkinnon suorittaneet hyväksytään Valviran valvottuun rekisteriin. Tutkinnon voi suorittaa esimerkiksi Suomen Urheiluopistossa Vierumäellä ja Kuortaneen, Varalan tai Vuokatin urheiluopistoissa.

Myös hieronta-akatemioissa ja -kouluissa sekä kansanopistoissa annetaan alan koulutusta, mutta kaikkien koulujen opintoihin ei sisälly näyttötutkintoa. Koulutuksen kirjo on siis laaja. Ja tekijöiden kirjo sitä vielä huomattavasti laajempi, sillä hierojan ammattinimikettä ei ole suojattu.

− Virallinen termi on ”koulutettu hieroja”, ja pelkkä ”hieroja” ei takaa ammattitaitoa. On fiksua kysyä aikaa varatessaan, onko kyseessä ammattitutkinnon suorittanut eli koulutettu hieroja. Me myös kehotamme koulustamme valmistuvia asettamaan ammattidiplominsa näkösälle työhuoneeseen, Sanna Tiainen kertoo.

Kehon kuukausikatsastus

Parhaat ja nopeimmat tulokset hieronta antaa ennaltaehkäisevänä hoitona. Mitä pidempään odottaa kipujensa kanssa, sitä useampia hoitokertoja kuntoutuminen vaatii.

Moni pitää autostaan parempaa huolta kuin kehostaan. Auto pääsee säännölliseen huoltoon, mutta keho saa kramppiintua omia aikojaan. Sanna Tiainen pitää hyvänä ideana käydä kerran kuussa kokonaisvaltaisessa ”katsastushieronnassa”.

− Kun käydään säännöllisesti kehon lihakset läpi, pystytään havaitsemaan ja hoitamaan alkavatkin lihasjännitykset ennen kuin vaivat pahenevat. Vastuuntuntoiselta hierojalta saa myös mukaansa venyttely- ja kotijumppaohjeet, joiden avulla pitää kropastaan huolta.

Lisää tietoa

Miten valmistautua

  1. Hierojalla tulee olla terveihoiset, lyhytkyntiset, hyvin hoidetut kädet. Ne lämmitetään esimerkiksi lämpimällä vedellä pesten. Kello ja korut pois käsistä, ja hihat kääritään ylös.
  2. Hierottavalla ei saisi olla infektiosairauksia: ihoinfektiot ovat esteenä, mutta myös flunssa voi haitata. Kysy lääkäriltäsi tai hierojaltasi neuvoa, jos sinulla on kroonisia sairauksia tai vaivoja.
  3. Hierontageeliä tai -öljyä on hyvä käyttää kitkan vähentämiseksi. Hierontaan soveltuvaa ihoöljyä voi ostaa apteekista, mutta myös tavalliset ruokaöljyt käyvät. Perus- ja muut vastaavat voiteet imeytyvät nopeasti ihoon eivätkä siksi sovellu hyvin tähän tarkoitukseen. Jos hierottava kohta on kivulias, voi käyttää kipua lievittävää voidetta tai geeliä. Joskus kylmä helpottaa kivun tunnetta, eli voi kokeilla myös kylmägeeliä. Hieronta voidaan suorittaa myös vaatteiden päältä.
  4. Hierontaliikkeet suoritetaan aina sydämeen päin, mikä auttaa laskimoverenkiertoa.
  5. Nauti vähintään lasillinen vettä ennen ja jälkeen hieronnan.
  6. Kevyt venyttely hieronnan jälkeisenä iltana on hyväksi.

Teksti Irma Capiten, kuvat iStockphoto ja Seppo Saarentola
Asiantuntijoina fysioterapeutti, terveystieteen maisteri Sanna Tiainen, Suomen Urheiluopisto sekä ammattikosmetologi Anu Peltonen

Julkaistu Terveydeksi! 4/2012

Apteekki

APTEEKKIHAKU