Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Lääketietoa | 09.07.2020 | ERJA ELO, JENNI JUNTUNEN | JENNY LUCANDER
Tiesitkö, että lääkkeet voi tilata lähiapteekin verkkopalvelusta kotiin tai noutoautomaattiin? Jo joka neljäs apteekki palvelee kivijalan lisäksi netissä.
Koronavirus muutti apteekkiasiointia kenties pysyvästi. Vaikka apteekit pitävät ovensa auki myös epidemian aikana, yhä useampi suomalainen hoitaa apteekkiasiansa nyt mieluummin verkon kautta kuin paikan päällä. Erityisesti riskiryhmiin kuuluvia on ohjeistettu välttämään apteekkikäyntejä.
– Koronaviruksen myötä apteekkiasiointi verkossa nelinkertaistui maaliskuun aikana, kertoo Apteekkariliiton hankepäällikkö Iiro Salonen.
Verkkoasioinnin suosio oli kasvussa jo ennen epidemiaa. Tällä hetkellä joka neljäs apteekki, yhteensä 140 apteekkia, palvelee jo kivijalkaliikkeensä lisäksi verkossa. Oman lähiapteekin verkkoapteekissa voi ostaa lääkkeitä ja apteekkituotteita, tutustua tuotteisiin ja lääketietoon sekä ottaa yhteyttä apteekin henkilökuntaan.
Salonen luottaa, että suomalaiset hyödyntävät verkkoapteekkien palveluita myös epidemian jälkeen.
– Uskon, että ihmiset asioivat jatkossa monikanavaisesti apteekissa. Kivijalka-asiointi ei tule katoamaan, mutta verkkoapteekki on monissa tilanteissa kätevämpi vaihtoehto.
Käytännössä verkkoapteekki on asiakkaalle se sama tuttu lähiapteekki, jossa hän on tottunut asioimaan. Ero entiseen on siinä, että oma apteekki on nyt myös laadukas lääkkeiden verkkokauppa sekä luotettavan lääketiedon hakukirjasto: verkkokaupasta löytyvät lääkkeiden tuotetiedot, käyttötarkoitukset sekä linkit pakkausselosteisiin.
Apteekin henkilökunta palvelee myös verkkoapteekissa. Yhteyttä voi ottaa verkkoapteekista riippuen joko chatin kautta tai jättämällä soittopyynnön. Verkkoapteekissa voi kysyä farmaseutilta lääkkeistä ja esimerkiksi pyytää häntä tarkistamaan, onko resepti vielä voimassa, onko siinä vielä jäljellä lunastettavia lääkkeitä tai onko resepti mahdollista uusia.
– Erilaiset sähköiset yhteydenottomenetelmät yleistyvät apteekeissa lähitulevaisuudessa. Verkkopalvelun kautta voi kysyä valmisteesta niitä samoja asioita, joita muutoin tiedustelisi farmaseutilta apteekin hyllyjen välissä, Salonen sanoo.
Apteekin henkilökunta palvelee myös verkkoapteekissa.
Verkkoapteekista on mahdollista tilata kaikkia apteekin tuotteita käsidesistä vitamiineihin ja kipulääkkeisiin. Jokainen apteekki päättää itse valikoimansa.
Reseptilääkkeiden ostaminen verkossa edellyttää vahvaa sähköistä tunnistautumista esimerkiksi pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteen avulla.
Jokaisen verkkotilauksen käsittelee farmaseutti. Hän tarkistaa lääkärin määräämät reseptit ja varmistaa, että tilaaja saa juuri hänelle määrätyt, oikeat lääkkeet. Farmaseutti myös katsoo, ettei tilatuilla lääkkeillä ole yhteis- tai päällekkäisvaikutuksia.
Tilaamansa tuotteet voi noutaa itse apteekista tai apteekin noutoautomaatista tai niille voi ostaa kotiinkuljetuksen tai pakettiautomaattitoimituksen. Paketit kulkevat tavallisesti Postin, Matkahuollon tai DB Schenkerin välityksellä. Osa apteekeista hoitaa kotiinkuljetukset itse.
Oman lähiseudun verkkoapteekki ei siis ole pelkkä digitaalinen palvelu, vaan apteekki toimittaa tarvittaessa tilatut lääkkeet asiakkaan kotiovelle.
– Moni apteekki tarjoaa lääkkeiden pikakuljetusta noin kymmenen kilometrin säteellä kivijalka-apteekista, esimerkiksi neljän tunnin sisällä tilauksesta apteekin aukioloaikojen puitteissa, Salonen sanoo.
– Jos on esimerkiksi kotona sairaan lapsen kanssa ja kuumelääke loppuu, apteekin verkkopalvelusta voi tilata lääkettä nopealla kuljetuspalvelulla suoraan kotiinsa.
Jokainen apteekki hinnoittelee palvelunsa itse. Yleensä nopean kuljetuksen hinta on 5–12 euroa.
– Hinta on suhteessa halvempi, jos lääkkeellä ei ole kiire, vaan se voidaan toimittaa kotiin vaikkapa vasta seuraavana päivänä. Lääkkeiden kotiinkuljetuspalvelusta hyötyvät lapsiperheiden lisäksi myös esimerkiksi huonosti liikkuvat vanhukset, Salonen sanoo.
Vaikka omalla lähiapteekilla ei olisi verkkoapteekkia, se saattaa silti tarjota kotiinkuljetuspalvelua. Jo yli 350 kivijalka-apteekkia toimittaa tilauksia kotiovelle, ja koronaepidemian aikana palvelun kysyntä on ennestään kasvanut.
Yhä useammalla apteekilla on oma pakettien noutoautomaatti, josta voi noutaa verkkotilauksensa asiointikertakohtaisen numerokoodin avulla. Jos automaatti on apteekin ulkopuolella, nouto onnistuu myös apteekin ollessa kiinni.
Noutoautomaattien määrä on kasvanut nopeasti, ja sellainen on jo lähes 60 apteekilla. Automaatti helpottaa esimerkiksi kiireisten työssäkäyvien arkea.
– Lääketilauksen voi tehdä netissä työpäivän aikana ja poimia sitten näppärästi noutoautomaatista mukaansa vaikkapa samalla kun käy ruokakaupassa, Salonen vinkkaa.
Verkkotilauksen voi noutaa myös apteekista. Osalla apteekeista on verkkokauppatoimituksille oma ”ohituskaistansa”. Silloin lääketilaustaan noutavan ei tarvitse jonottaa vuoronumerolappu kädessä tiskille.
Monilla apteekeilla on oma pakettien noutoautomaatti, josta voi noutaa verkkotilauksensa asiointikertakohtaisen numerokoodin avulla.
Apteekkariliitto on luonut teknisen palvelualustan, jonka myötä myös pieni, muutaman hengen työllistävä apteekki pystyy palvelemaan asiakkaitaan monipuolisesti verkossa.
Tavoitteena on, että tulevaisuudessa jokaisella apteekilla on mahdollisuus digitaalisten apteekkipalveluiden tarjoamiseen. Apteekin farmaseuttiset resurssit voidaan näin valjastaa asiakkaiden palvelemiseen kaikissa kanavissa.
– Jokainen voi valita itselleen parhaiten sopivan tavan asioida apteekissa. Oma tuttu apteekki palvelee yhä useammin myös verkossa, jossa apteekin neuvot, reseptilääkkeet ja muut tuotteet ovat vain klikkauksen päässä, tiivistää Salonen. t
Katso kaikki verkkoapteekit osoitteessa apteekki.fi.
Melkein mitä tahansa kodinkoneista ruokatarvikkeisiin voi nykyään tilata netistä ja noutaa myymälästä – niin myös lääkkeitä ja apteekkituotteita. Vantaalla sijaitseva Pähkinärinteen apteekki avasi verkkoapteekin syyskuussa 2019.
– Ensin verkkotilauksia tuli noin kerran viikossa. Nyt pandemian aikana päivittäinen verkkotilausten määrä vaihtelee muutamasta tilauksesta kymmeneen, apteekkari Janne Mikkola kertoo.
Verkkotilausten toimitustapoja on Pähkinärinteen apteekissa neljä: asiakas voi tilata kotiinkuljetuksen 10 kilometrin säteellä apteekista tai noutaa tilauksensa apteekista, apteekin noutoalokerosta tai DB Schenkerin noutopisteestä esimerkiksi R-kioskilta tai ruokakaupasta.
Epidemian aikana iäkkäämmät tai karanteenissa olevat asiakkaat suosivat kotiinkuljetusta, mutta apteekin oma noutolokero on myös kovassa käytössä. Noutolokero sijaitsee samassa ostoskeskuksessa toimivan ruokakaupan kassojen luona. Tilauksen noutaminen on maksutonta ja helppoa: apteekki lähettää tekstiviestillä numerokoodin, jonka näppäilemällä noutolokero avautuu.
– Lokerosta on tullut hyvää palautetta. Asiakkaat pitävät siitä, että he voivat noutaa tuotteet myöhemmin, jos eivät ehdi apteekkiin aukioloaikana. Tilaus on myös kätevä noutaa esimerkiksi kauppa-asioinnin yhteydessä ilman, että tarvitsee erikseen poiketa apteekkiin, Mikkola sanoo.
Julkaistu Terveydeksi! 2/2020