Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Lääketietoa | 06.09.2023 | Elina Aaltonen | Petri Jauhiainen
Lääkkeistä herää usein paljon kysymyksiä mieleen. Moni miettii, miten lääke toimii, kauan lääkkeen vaikutus kestää ja mitkä ovat mahdolliset haittavaikutukset.
Muistathan, että lääkkeisiin liittyvien kysymysten kanssa ei tarvitse jäädä yksin vaan apteekista saa aina apua. Apteekissa palvelee joukko terveydenhuollon ammattilaisia, joilta saat aina apua ja neuvoja ilman ajanvarausta ja maksua.
Tähän juttuun kokosimme vastauksia kysymyksiin, joihin vastaaminen on apteekissa arkipäivää.
Reseptilääkkeet pitäisi ottaa aina säännöllisesti, mutta unohtaminen on inhimillistä.
Jos unohdat ottaa lääkkeesi oikeaan aikaan, riippuu lääkkeen ominaisuuksista, miten toimitaan. Ohje tulee tarkistaa aina lääkekohtaisesti. Joidenkin lääkkeiden kohdalla tupla-annoksen ottaminen voi olla haitallista tai jopa vaarallista, joten tarkistathan aina ohjeen pakkausselosteesta tai kysymällä neuvoa apteekista.
Hydrokortisonivoiteen käyttöä herkillä ihoalueilla, kuten silmäluomissa, ei suositella itsehoidossa. Hydrokortisoni voi ohentaa ihoa, varsinkin jos sitä käytetään pitkäaikaisesti. Ihovaurioiden lisäksi silmiin joutuva hydrokortisoni voi aiheuttaa silmänpaineen kasvua.
Hydrokortisonivoiteen satunnainen pyyhkiytyminen silmien seudun iholle ei kuitenkaan ole vaarallista. Lääkärin ohjeella hydrokortisonivoiteita voidaan käyttää myös silmien seudun ihottumien hoidossa.
Tabletit ja kapselit suositellaan yleensä ensisijaisesti nieltäväksi kokonaisena veden kanssa.
Kapseleita ei yleensä saa murskata ja on myös olemassa tabletteja, joita ei saa murskata. Murskaaminen voi johtaa esimerkiksi siihen, että lääkkeistä vapautuu lääkeainetta kerralla liian suurena annoksena. Osa lääkkeistä on päällystetty vatsahapon kestävällä kalvolla, koska lääkeaine imeytyy vasta ohutsuolessa. Tällaisen lääkkeen murskaaminen voi johtaa lääkeaineen tuhoutumiseen vatsassa. Myös smoothiessa olevat ainesosat voivat vaikuttaa lääkkeen imeytymiseen.
Jos sinulla on vaikeuksia lääkkeiden nielemisessä tai ottamisessa, kysythän neuvoa apteekista.
Tätä ei suositella, sillä särkylääke tulee aina ottaa vain tarpeeseen.
Juhlien jälkeiseen olotilaan särkylääkettä ei kannata ottaa ennaltaehkäisevästi. Lääkkeen voi toki ottaa heti, jos päänsärky alkaa orastaa.
Tätä ei suositella. Lihasrelaksantit ovat reseptilääkkeitä, jotka ovat henkilökohtaisia. Reseptilääkettä määrätessään lääkäri aina tekee hoitopäätöksen ja arvioi lääkkeen sopivuuden yksilöllisesti. Ethän siis lainaa koskaan naapurin tai tuttavan reseptilääkkeitä.
Flunssa on yleensä viruksen aiheuttama infektio, johon antibiootit eivät auta. Antibiootit tehoavat ainoastaan bakteerien ja alkueläinten aiheuttamiin infektioihin. Tarpeettomasti käytetyt antibioottikuurit aiheuttavat antibioottien tehon heikentymistä eli bakteerien resistenssin lisääntymistä.
Lääkettä ei tule koskaan käyttää pakkaukseen merkityn vanhenemispäivämäärän jälkeen.
Kun lääke vanhenee, sen teho pienenee ja sivuvaikutukset voivat lisääntyä. Harvinaisissa tapauksissa vanhentunut lääke voi muuttua jopa myrkylliseksi.
Jos ummetuslääke aiheuttaa ulosteen muuttumisen liian löysäksi, lääkkeen käyttö kannattaa lopettaa. Lisäksi kannattaa huolehtia riittävästä veden juonnista. Jos olo tuntuu heikolta, voi tarvittaessa juoda myös elektrolyyttiliuosta. Suolen liikehdintää vähentävän ripulilääkkeen käyttöä ei suositella, mutta kuitulisä voi auttaa tasapainottamaan vatsaa.
Jos olet ottanut ummetuslääkettä suuremman annoksen kuin lääkkeen pakkausselosteessa, otathan yhteyttä lääkäriin, apteekkiin tai Myrkytystietokeskukseen (puh. 0800 147 111) saadaksesi lisäohjeita.
Sinkkisuihke tai -imeskelytabletit saattavat lyhentää flunssan kestoa, kun käyttö aloitetaan heti oireiden alkaessa. Sinkkivalmistetta käytetään 3–5 päivän ajan.
Flunssat ovat virustauteja ja paranevat yleensä ilman hoitoa, joten Käypä hoito -suosituksen mukaan hoidossa keskitytään oireiden lievittämiseen. Tutustu Käypä hoito -suosituksen potilasversioon tai kysy neuvoa apteekista.
Mahakipujen taustalla olevat syyt ovat moninaisia, joista useimpiin särkylääke ei auta. Särkylääke auttaa esimerkiksi kuukautisista johtuvaan vatsakipuun. Toisaalta esimerkiksi närästyksestä aiheutuvaa kipua särkylääke voi pahentaa ja ilmavaivoista johtuvaan kipuun sillä ei ole tehoa.
Kannattaa siis varmistaa lääkkeen valinta apteekista. Äkillisessä kovassa vatsakivussa, etenkin jos siihen liittyy kuumetta tai oksentelua, tulee hakeutua nopeasti lääkäriin.
Haittaa. Jos lääke on määrätty otettavaksi tiettyyn aikaan päivästä, tulee tätä ajankohtaa noudattaa, jotta lääke tehoaa. Esimerkiksi monet kolesterolilääkkeet otetaan iltaisin, koska elimistössä muodostuu eniten kolesterolia yöllä.
Ethän syö toiselle henkilölle määrättyjä reseptilääkkeitä - vaimosi lääkkeet ovat tarkoitettu hänen hoitoaan varten. Jos syöt vaimosi lääkkeitä, niin hänen kuurinsa voi jäädä kesken. Parasta olisi siis itse mennä lääkäriin, joka voi arvioida oireesi ja määrätä tarvittaessa oman antibioottikuurin. Kun lääkäri määrää reseptilääkkeen, niin hän ottaa huomioon aina yksilölliset tekijät kuten allergiat ja muut sairaudet.
Tarvitsetko apua lääkkeisiin liittyvissä kysymyksissä? Apteekista saat neuvontaa ilman ajanvarausta - kysy rohkeasti, apteekin henkilökunta vastaa!