Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Lääketietoa | 22.09.2017
Apteekin itsehoitohyllystä löytyy useita vaihtoehtoja paikallisen kivun, kutinan ja tulehduksen hoitoon. Lääkevoiteiden oikeasta käytöstä kannattaa keskustella apteekissa tai oman lääkärin kanssa.
Mietoja kortisonivoiteita voi käyttää esimerkiksi allergian tai muun ihoärsytyksen aiheuttaman ihottuman itsehoidossa. Ne soveltuvat myös auringon polttaman ihon ja hyönteisten puremien hoitoon. Valmisteet sisältävät hydrokortisonia, joka vähentää ihon kutinaa, punoitusta ja turvotusta.
Kortisonivalmisteita tulee käyttää itsehoidossa vain lyhytaikaisesti, eivätkä ne sovellu rikkinäisen ihon hoitoon. Oikein käytettynä kortisonivoiteet ovat turvallisia.
Jos hydrokortisonivoide ei rauhoita ihottumaa parissa viikossa, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen diagnoosin varmistamiseksi. Vaikeiden ihottumien hoidossa voidaan käyttää lääkärin määräämiä vahvempia valmisteita.
Lievien, bakteerien aiheuttamien ihotulehdusten hoitoon on tarjolla kaksi antibioottivoidetta, joita saa apteekista ilman reseptiä.
Basitrasiinia ja neomysiiniä sisältäviä valmisteita on saatavilla voiteena ja pulverina. Voide on tarkoitettu karstaisten ja rupisten ihottumien hoitoon, pulveri puolestaan vetistäville ja märkäisille ihoalueille.
Hydrokortisonia ja oksitetrasykliiniä sisältävällä lääkevoiteella voidaan hoitaa erilaisia ihotulehduksia, hyönteisten pistoja, pieniä palovammoja ja haavoja. Se helpottaa kutinaa ja estää bakteerien aiheuttamaa tulehdusta.
Jos ihosi on tulehtunut voimakkaasti tai laajalta alueelta tai iho-oireisiin liittyy korkea kuume, hakeudu lääkärin vastaanotolle.
Rosacean eli ruusufinnin tavallisimpia oireita ovat kasvojen ohimenevä tai jatkuva punoitus sekä märkänäpyt, joita esiintyy erityisesti nenässä, leuassa ja poskilla. Toisin kuin nuoruusiässä yleinen akne, ruusufinni vaivaa useimmiten 30–60-vuotiaita.
Apteekista saa ilman reseptiä lääkevoidetta, jonka sisältämä metronidatsoli hillitsee tulehdusta ja voi lievittää ruusufinnin oireita. Voidetta käytetään päivittäin 1–4 kuukauden ajan. Voimakasta auringonvaloa on syytä välttää hoidon aikana. Hydrokortisonivoiteita ei pidä käyttää ruusufinnin hoidossa, sillä pitkään käytettynä ne vain pahentavat tautia.
Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos itsehoitolääke ei helpota oireita noin kuukauden käytön jälkeen.
Apteekin itsehoitohyllystä löytyy voiteita ja peräpuikkoja, jotka helpottavat peräpukamien aiheuttamia oireita.
Tuotteiden sisältämä kortisoni hillitsee verenvuotoa, turvotusta ja tulehdusta, sinko¬kaiini puolestaan puuduttaa ja lievittää kutinaa. Tarjolla on myös valmisteita, jotka sisältävät tulehdusta ja kutinaa lievittävää iktammolia sekä rauhoittavaa ja viilentävää mentolia.
Hyvä hygienia on tärkeää peräpukamien hoidossa: pesu 1–2 kertaa päivässä ja aina ulostamisen jälkeen. Oireisiin kuuluu usein ummetusta, jonka ensisijainen hoito on kuitupitoinen ruokavalio.
Lääkäriin on syytä hakeutua, jos ilmenee kovaa, äkillistä kipua, verenvuoto on runsasta tai pitkäaikaista, veri on ulosteen seassa tai häiritsevät oireet kestävät päiviä tai viikkoja itsehoidosta huolimatta.
Hiiva- ja rihmasienten aiheuttamat ihottumat ilmaantuvat kosteille taivealueille, kuten nivustaipeisiin, pakaravakoon, rintojen alle ja intiimialueelle. Myös laikukkaana rusketuksena vartalolla ilmenevä savipuoli-ihottuma on sienen aiheuttama. Rihmasienten aiheuttamaa infektiota jalassa kutsutaan jalkasilsaksi. Tavallisesti se majailee reunimmaisissa varvasväleissä.
Oireita voi helpottaa atsoliryhmän sienilääkevoiteilla, joita käytetään 3–4 viikon hoitojaksoina. Jalkasilsan hoidossa voidaan käyttää myös terbinafiini-valmisteita, joilla riittää viikon hoito tai jopa kertakäsittely.
Lääkärin apuun kannattaa turvautua, jos itsehoito ei tehoa tai silsan epäillään levinneen jalkapohjaan tai varpaiden kynsiin.
Kun lihaksia tai niveliä särkee, kipulääkegeeli tai -voide voi auttaa. Valmisteet sopivat esimerkiksi nyrjähdyksistä, venähdyksistä, urheiluvammoista tai liikarasituksesta johtuvien lihas- ja nivelkipujen paikallishoitoon sekä polvien ja sormien nivelrikosta johtuvan kivun lyhytaikaiseen hoitoon.
Ilman reseptiä myytävät kipulääkegeelit sisältävät tulehduskipulääkettä eli diklofenaakkia tai piroksikaamia. Lisäksi apteekin itsehoitohyllystä löytyy emulsiovoide, joka sisältää salisyylihappoa, kortikosteroideja ja mukopolysakkaridipolysulfaattia. Lääkeaineet imeytyvät iholta kudoksiin ja lievittävät tulehdusta, turvotusta ja kipua.
Jos oireet jatkuvat tai pahenevat viikon kuluttua hoidon aloittamisesta, ota yhteys lääkäriin.
Teksti Virpi Ekholm kuvat iStockphoto
Asiantuntijana proviisori Ulla Tuomi, Palokan apteekki
Julkaistu Terveydeksi! 3/2017