Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Lääketietoa | 21.06.2021 | ULLA ORA
Lääkkeiden säilyttämiseen on tärkeä kiinnittää huomiota etenkin kesällä. Liian lämpimässä, valoisassa tai kosteassa säilytetty lääke voi menettää tehonsa, jolloin seuraukset voivat olla kohtalokkaat.
Suurin osa lääkkeistä on huoneenlämmössä säilytettäviä. Silloin lääkkeen oikea säilytyslämpötila on +15–+25 astetta. Kun elohopea nousee hellelukemiin, lääkkeiden säilyttämiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Yleinen harhaluulo on, että huoneenlämmössä säilytettävä lääke voitaisiin kuumina kesäpäivinä laittaa jääkaappiin. Idea ei kuitenkaan ole hyvä, koska jääkaapissa on liian viileää ja kosteaa.
– Lääke ei säily paremmin jääkaapissa, jos se on huoneenlämmössä säilytettävä. Jääkaapin kosteus voi heikentää lääkkeen tehoa samalla tavoin kuin korkea lämpötila ja valo, kertoo asiantuntijafarmaseutti Marjo Vainio Apteekkariliitosta.
Moni ajattelee, että nestemäiset lääkkeet tulee säilyttää avattuna jääkaapissa. Näin ei kuitenkaan ole, ja esimerkiksi valtaosa yskänlääkkeistä kuuluu säilyttää huoneenlämmössä.
Lääkekaappi tai jokin muu umpinainen kaappi ovat hyviä paikkoja lääkkeiden säilytykselle. Kaapin paikka on kuitenkin mietittävä tarkkaan. Vainio on törmännyt siihen, että uudisrakennuksen rakennuttaja on sijoittanut lääkekaapin kylpyhuoneeseen. Se ei kuitenkaan liian kosteuden vuoksi ole oikea paikka lääkekaapille.
Kylppärin sijaan kaapin voi sijoittaa esimerkiksi eteiseen. Pääasia on, että se on tilassa, jonka lämpötila ei kohoa yli +25 asteen kesälläkään.
Farmaseutti kertoo reseptilääkettä toimittaessaan, miten kyseinen lääke säilytetään ja jos se on erityisen herkkä valolle, kosteudelle tai lämmölle. Lääkkeiden säilytysohjeet perustuvat tutkittuun tietoon, ja niitä on tärkeää noudattaa. Valmistusvaiheessa seurataan lääkkeiden säilyvyyttä säilyvyystutkimusten avulla.
Tieto lääkkeen oikeasta säilytystavasta käy aina ilmi myös pakkauksesta.
– Jos pakkauksen ulkopuolelta ei löydy mainintaa säilytyksestä, tieto voi löytyä myös pakkauksen sisällä olevasta pakkausselosteesta, Vainio kertoo.
Osa lääkkeistä vaatii jääkaappilämpötilan. Tyypillisiä jääkaapissa säilytettäviä lääkkeitä ovat insuliini ja rokotteet. Lisäksi esimerkiksi jotkin silmätipat ja lääkevoiteet on säilytettävä jääkaapissa.
Apteekit tarjoavat lääkkeiden säilyttämiseen neuvojen lisäksi apuvälineitä. Joidenkin lääkkeiden, kuten insuliinikynien, säilyttämiseen voi ostaa apteekista lämmöltä suojaavan kylmälaukun. Omassa kylmälaukussa kuljettaminen voi olla hyvä vaihtoehto, mutta silloin lääke täytyy suojata myös jäätymiseltä esimerkiksi käärimällä se pyyhkeeseen.
Valmistaja saattaa tarjota myös joihinkin kylmäsäilytettäviin lääkkeisiin, kuten biologisiin lääkkeisiin, niille tarkoitetun erityisen kylmälaukun. Silloin kyse on harvinaisista tuhansien eurojen arvoisista lääkkeistä.
Kesän automatkoilla tulee huolehtia siitä, etteivät lääkkeet unohdu autoon useiksi tunneiksi.
Aurinkoon pysäköidyn auton sisälämpötila voi kesällä nousta jopa yli 50 asteeseen, mikä on mille tahansa lääkkeelle liikaa.
– Lyhytkin aika esimerkiksi kuumalla auton kojelaudalla vaikuttaa lääkkeen tehoon, Vainio muistuttaa.
Erityisen tärkeää on säilyttää oikein insuliini ja nitrot, jotka ovat herkkiä valolle, lämmölle ja kosteudelle. Jos niitä säilytetään väärin, voivat seuraukset olla vakavia. Insuliinin teho voi hävitä kokonaan esimerkiksi liian korkeassa lämpötilassa.
Vainio ohjeistaakin suunnittelemaan kesän kauppareissut siten, että ensin hoidetaan muut ostokset ja vasta viimeiseksi asioidaan apteekissa.
Auton hansikaslokerokaan ei ole oikea säilytyspaikka lääkkeille.
– Monella on autossa ensiapupakkaus, jossa ajatellaan voitavan säilyttää esimerkiksi särkylääkkeitä. Kesällä niidenkin lämpötila nousee vaarallisen korkealle, Vainio kertoo.
Lääkkeet tulee suojata lämpötilan vaihteluilta, valolta ja kosteudelta myös veneessä ja lentokoneessa.
– Lennoilla lääkkeet kannattaa pakata käsimatkatavaroihin, ei ruumaan, Vainio neuvoo.
Kotimaan lomareissulle on kätevä ottaa mukaan vain tarvittava määrä lääkkeitä dosetissa, joka vie laukusta vähemmän tilaa kuin useat lääkepakkaukset. Ulkomaanmatkoille lääkepakkaukset tulee ottaa mukaan.
Vaikka lääkkeet on tarkoitettu säilytettäväksi alkuperäispakkauksessaan, valtaosan lääkkeistä voi jakaa dosettiin. Lääkkeet säilyvät dosetissa hyvin viikon, kun dosetin suojaa lämmöltä, valolta ja kosteudelta. Voit aina varmistaa apteekista, soveltuuko lääkkeesi säilytettäväksi dosetissa.
Lääkkeiden oikeaoppisesta säilytyksestä ei tule lipsua myöskään mökkiolosuhteissa, joissa lämpötilanvaihtelut voivat olla vielä suurempia kuin kotona.
– Esimerkiksi mökille syksyllä jääneitä verenpainelääkkeitä ei voi käyttää, jos mökki on ollut talven kylmillään. Jos lämpö sen sijaan on ollut päällä, niitä voi käyttää viimeiseen käyttöpäivään saakka. Pääsääntö kuitenkin on, että mökille ei pitäisi jättää mitään lääkkeitä.
Asiantuntijana asiantuntijafarmaseutti Marjo Vainio, Suomen Apteekkariliitto
Julkaistu Terveydeksi! 2/2021