Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Lääketietoa | 04.01.2021 | JENNI JUNTUNEN | KATJA LÖSÖNEN
Reseptilääkettä noudettaessa farmaseutti kyselee kaikenlaista ja tuntuu tulostavan tarraa lääkepakkauksen kylkeen ikuisuuden. Todellisuudessa tiskin takana tapahtuu paljon näkymätöntä työtä lääkehoitosi turvallisuuden varmistamiseksi.
Astelet vuoronumerolappu kädessä apteekin reseptipalveluun noutamaan sähköistä reseptiäsi. Farmaseutti pyytää vilauttamaan Kela-korttia, ajokorttia tai henkilökorttia viivakoodinlukijalle. Samassa tietosi latautuvat hänen näytölleen Kelan Kanta-palveluista, jonne hän on tunnistautunut terveydenhuollon ammattikortilla.
Farmaseutti tietää nyt, kuka olet, mihin lääkkeisiin sinulle on mahdollisesti myönnetty erityiskorvausoikeus, kenelle olet ehkä antanut valtuuden asioida apteekissa puolestasi sekä onko sinulla perustoimeentulotuen yhteydessä myönnetty maksusitoumus lääkkeisiin.
Seuraavaksi farmaseutti noutaa Kanta-palvelujen Reseptikeskuksesta lääkärin määräämät sähköiset reseptisi ja kysyy, mitä niistä olet tullut noutamaan. Farmaseutti tarkistaa, löytyykö kyseiselle lääkkeelle voimassa oleva resepti, jossa on vielä toimitettavaa lääkettä jäljellä. Tämä käy yleensä hetkessä.
Joskus voi käydä niinkin, että tulet hakemaan vaikka verenpainelääkettä, jonka nimeä et muista. Lääkäri on saattanut määrätä sinulle useampaa verenpainelääkettä ja unohtanut mitätöidä vanhat reseptisi. Tällaisissa tilanteissa farmaseutin on oltava tarkkana ja kysyttävä muutama lisäkysymys, jotta saat varmasti oikean lääkkeen.
Sähköistä reseptiä noutaessasi et tarvitse mukaasi paperista tulostetta. Farmaseutti hakee reseptisi Kanta-palvelujen reseptikeskuksesta.
Farmaseutti tuo reseptisi Reseptikeskuksesta apteekkijärjestelmään käsiteltäväksi. Farmaseutti tarkistaa aina, onko lääkkeellesi olemassa vastaava edullisempi vaihtoehto, ja tarjoaa sitä, ellei lääkäri nimenomaan ole kieltänyt lääkevaihtoa.
3 ½. Mitä jos lääke onkin loppu?
On harvinaista, joskin yhä yleisempää, että lääkkeesi on loppu apteekista tai koko maasta. Tällöin farmaseutti selvittää, onko lääkkeellesi olemassa vastaava, vaihtokelpoinen valmiste, jonka saisit heti mukaasi apteekista tai joka olisi nopeasti tilattavissa tukkuliikkeestä. Lääkäriltä voidaan myös tiedustella reseptiä toiseen lääkkeeseen, jossa on eri lääkeaine mutta vastaava teho.
Farmaseutti kysyy, paljonko haluat lääkettä. Edullisimmaksi tulee yleensä ottaa kolmen kuukauden lääke-erä, joka on suurin kertaostos, josta Kela maksaa lääkekorvauksen. Uusia lääkkeitä kannattaa kuitenkin yleensä kokeilla pienemmällä aloituspakkauksella.
Jos haet uutta lääke-erää vanhalla reseptillä, farmaseutti tarkistaa, että edellisestä ostostasi on kulunut riittävästi aikaa, jotta voit saada Kelasta lääkekorvauksen. Jos olet viimeksi ostanut kolmen kuukauden lääke-erän, kotonasi saa olla lääkettä jäljellä enintään kolmen viikon tarpeisiin. Näissä laskutoimituksissa voi vierähtää tovi.
Tässä välissä farmaseutti tarkistaa myös, että lääkekorvaustiedot ovat reseptillä oikein. Lääkekorvausluokkia on lääkkeestä tai käyttötarkoituksesta riippuen kolme: peruskorvaus on 40 prosenttia, alempi erityiskorvaus 65 prosenttia ja ylempi erityiskorvaus 100 prosenttia lääkkeen hinnasta. Lisäksi on reseptilääkkeitä, joita Kela ei korvaa. Nykyisin saat korvauksen apteekissa lääkeostosi yhteydessä heti, kun vuotuinen 50 euron alkuomavastuusi täyttyy.
Seuraavaksi farmaseutti tarkistaa vielä lääkärin kirjoittaman annostusohjeen ja kirjoittaa sen tarvittaessa auki: esimerkiksi ”1 x 3” naputellaan muotoon ”yksi tabletti kolme kertaa päivässä”. Samalla farmaseutti varmistaa, ettei lääkäri ole epähuomiossa kirjannut reseptille annosta, joka ylittäisi normaaliannoksen.
Lopuksi farmaseutti hyväksyy reseptin käsitellyksi ja tulostaa lääkepakkauksen kylkeen liimattavan annostusohjetarran.
Monissa apteekeissa on varastorobotti, joka hakee farmaseutin valitseman lääkkeen ja oikean pakkauskoon varastosta. Lääkepakkaus tupsahtaa putkea pitkin tiskille tai läheiseen noutoluukkuun. Miksi farmaseutti näyttää lääkepakkausta vielä viivakoodinlukijalle?
Kyse on lääkevarmennuksesta, jolla varmistetaan, että jokainen apteekissa myytävä lääke on aito, turvallinen ja avaamaton. Euroopan laajuinen lääkevarmennusjärjestelmä on luotu siksi, että lääkeväärennöksiä liikkuu maailmalla yhä enemmän. Jokaisessa lääkepakkauksessa on QR-koodin tapainen turvamerkintä, jonka skannaamalla farmaseutti tarkistaa lääkkeen aitouden järjestelmästä.
Farmaseutti neuvoo, miten ja milloin otat lääkkeesi. Ei pidä ihmetellä, kun hän tiedustelee, mitä muita resepti- ja itsehoitolääkkeitä sinulla on käytössäsi. Näin farmaseutti varmistaa, että uusi lääkkeesi sopii yhteen muiden käyttämiesi lääkkeiden kanssa. Apteekkijärjestelmä myös hälyttää, jos uudella lääkkeelläsi on yhteisvaikutuksia aiemmin toimitettujen lääkkeidesi kanssa.
Farmaseutti kysyy myös, onko lääkkeiden käyttö sujunut ongelmitta. Tässä vaiheessa kannattaa kertoa, jos esimerkiksi epäilet jonkin käyttämäsi lääkkeen aiheuttaneen sivuvaikutuksia. Farmaseutti tarkistaa lääketietokannoista, onko kuvailemasi sivuvaikutus mahdollinen ja olisiko sille tehtävissä jotain. Joskus ongelma voi ratketa esimerkiksi lääkkeen ottoajankohtaa muuttamalla. Tarvittaessa farmaseutti voi ohjata sinut lääkärin puheille kysymään, löytyisikö sinulle toinen lääke, jolla olisi sama teho ilman sivuvaikutuksia.
Kun reseptisi on toimitettu, farmaseutti allekirjoittaa sen sähköisesti ja lähettää sen Reseptikeskukseen. Sinne tallentuu saman tien tieto siitä, kuka sinulle on toimittanut lääkettä, milloin, missä apteekissa ja kuinka paljon. Samalla Kela saa tiedon heidän maksettavakseen tulevasta korvaussummasta.
Saat farmaseutilta lääkkeen sekä maksulapun ja suuntaat kassalle. Tervetuloa taas!