‹ Takaisin

Lääketietoa  |  13.07.2023   |  VIRPI EKHOLM   |  ISTOCKPHOTO

Mitä tehdä, jos lääkettä ei saakaan apteekista?

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat lisääntyneet viime vuosina. Tilanne ei johdu apteekeista, vaan kyse on maailmanlaajuisista ongelmista lääkkeiden saatavuudessa. Yleensä puuttuvalle lääkkeelle löytyy kuitenkin korvaava valmiste, jolla hoitoa voidaan jatkaa.

Lääkäri on määrännyt asiakkaalle tiettyä lääkevalmistetta, mutta sitä ei löydykään omasta lähiapteekista. Farmaseutti kertoo, että lääke on loppunut myös tukusta ja muista alueen apteekeista. Mitä tilanteessa voi tehdä?

– Usein apteekki voi antaa korvaavan rinnakkaislääkkeen tilalle samalla reseptillä. Jos samaa lääkeainetta sisältäviä vaihtokelpoisia valmisteita ei ole, tulisi ottaa yhteys hoitavaan lääkäriin korvaavan hoidon varmistamiseksi, kertoo yliproviisori Johanna Linnolahti Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

Useimmiten puuttuvalle lääkkeelle löytyy jokin korvaava valmiste, jolla hoitoa voidaan jatkaa. Hoitavan lääkärin tavoittaminen ei kuitenkaan aina onnistu nopeasti. Siksi olisi tärkeää huolehtia, että säännöllisesti käytössä olevia lääkkeitä olisi aina kotona useammaksi päiväksi.

– Omin päin lääkärin määräämää lääkitystä ei pitäisi keskeyttää, Linnolahti korostaa.

Kysyntäpiikit voivat aiheuttaa lääkepulaa

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat lisääntyneet viime vuosina. Tilanne ei johdu apteekeista, vaan kyse on maailmanlaajuisista ongelmista lääkkeiden saatavuudessa.

– Kun lääkettä ei saada Suomeen tarpeeksi, sitä ei riitä myöskään kaikille apteekeille ja potilaille, jotka sitä tarvitsevat, Linnolahti sanoo.

Useimmiten saatavuushäiriöt johtuvat joko ongelmista lääkkeen toimitusketjussa tai äkillisestä kysynnän kasvusta. Esimerkiksi tietyistä antibiooteista oli talvella pulaa, koska hengitystieinfektiot jylläsivät väestössä korona-ajan jälkeen. Syksyllä puolestaan joditabletit loppuivat hetkellisesti apteekeista äkillisen kysyntäpiikin takia.

Myös diabeteslääke Ozempic on ollut otsikoissa, koska sitä ei ole riittänyt kaikille. Lääkkeen käyttö on maailmanlaajuisesti lisääntynyt paitsi tyypin 2 diabeteksen hoidossa, myös virallisen käyttöaiheen ulkopuolella lihavuuden hoidossa.

– Lääkeyhtiö ei pysty tällä hetkellä valmistamaan lääkettä niin paljon kuin sille olisi kysyntää. Siksi lääkkeen saatavuudessa on ollut katkoksia, Linnolahti harmittelee.

Pitkät toimitusketjut lisäävät riskejä

Johanna Pakkanen toimii Orionissa toimitusketjuista ja ostoista vastaavana johtajana. Hänen mukaansa saatavuushäiriöt ovat lisääntyneet erityisesti siksi, että lääkkeiden toimitusketjut ovat nykyisin hyvin pitkiä ja keskittyneitä.

– Kovan hintakilpailun vuoksi raaka-aineiden valmistus on usein keskittynyt kahteen Aasian maahan, Kiinaan ja Intiaan. Esimerkiksi Kiinassa pääsatamat olivat kovan koronapolitiikan vuoksi pitkään kiinni, eikä tavara liikkunut normaalisti, Pakkanen kuvailee.

Kun koronarajoituksista on Kiinassa luovuttu, raaka-aineiden saatavuus on vähitellen parantunut. Koska toimitusketjut ovat pitkiä, tämä näkyy Suomessa viiveellä. Uusien lääkkeiden ja raaka-aineiden saaminen Suomeen voi kestää jopa vuoden niiden tilaamisesta.

Mitä enemmän toimitusketjussa on toimijoita, sitä suurempi on riski, että yksittäinen häiriötilanne aiheuttaa ongelmia lääkkeen saatavuudessa.

– Pyrimme lääkeyrityksenä valitsemaan parhaat toimittajat, jotka pystyvät toimittamaan meille tarvittavia raaka-aineita ja pakkausmateriaaleja. Tärkeää on myös riskien tunnistaminen ja mahdollisten saatavuushaasteiden ehkäiseminen jo ennalta. Kotimaisella lääkevalmistuksella on myös merkittävä rooli toimitusvarmuuden takaamisessa, Pakkanen sanoo.

Lääkkeet eivät lopu Suomesta

Vaikka saatavuushäiriöt ovat lisääntyneet, ne koskevat edelleen vain pientä osaa kaikista lääkevalmisteista. Valtaosa asiakkaista saa edelleen tarvitsemansa lääkkeet heti mukaansa apteekista.

Fimean Linnolahti vakuuttaa, että lääkkeet eivät ole loppumassa Suomesta.

– Meillä on Suomessa lääkkeiden velvoitevarastot, jotka osaltaan turvaavat lääkkeiden saatavuutta häiriötilanteissa. Fimea voi myös myöntää hakemuksesta erityislupia myyntiluvattomille valmisteille, jos muuta korvaavaa hoitoa ei ole saatavilla tai sillä ei saavuteta toivottua hoitotulosta, hän kertoo.

Lääkkeiden saatavuushaasteita pyritään ratkomaan myös EU:n tasolla. Fimea on mukana EU:n komissionrahoittamassa hankkeessa, jossa pyritään ehkäisemään saatavuushäiriöitä ja harmonisoimaan niiden käsittelyä jäsenmaissa.

Asiantuntijoina yliproviisori Johanna Linnolahti, Fimea ja johtaja Johanna Pakkanen, Orion

Julkaistu Terveydeksi! 2/2023

Apteekki

APTEEKKIHAKU