‹ Takaisin

Lääketietoa  |  24.09.2024   |  VIRPI EKHOLM   |  PETRI JAUHIAINEN

Mikä ihmeen biologinen lääke?

Biologiset lääkkeet ovat valkuaisaineita, joita tuotetaan elävissä soluissa. Valmistamisen monimutkaisuus nostaa lääkkeiden hintoja. Biologisten lääkkeiden apteekkivaihdolla pyritään nyt hillitsemään lääkemenojen kasvua.

Biologisten lääkkeiden apteekkivaihto laajenee vuoden vaihteessa. Mitä biologiset lääkkeet ovat ja miten ne eroavat perinteisistä lääkkeistä?

Biologiset lääkkeet ovat valkuaisaineita, kuten hormoneja, kasvutekijöitä tai vasta-aineita. Terve elimistö tuottaa niitä itse, mutta sairastuneella elimistön normaalia toimintaa pitää tukea täsmälääkkein.

Biologiset lääkkeet ovat rakenteeltaan monimutkaisempia kuin perinteiset kemialliset lääkkeet. Myös tuotantotapa on erilainen: biologinen lääke tuotetaan elävissä soluissa geeniteknologian avulla.

Biologisia lääkkeitä ei yleensä voi käyttää tabletteina suun kautta, koska ruoansulatus hajottaisi ne. Sen vuoksi apteekissa myytävät biologiset lääkkeet ovat pääasiassa ihon alle pistettäviä lääkkeitä. Sairaalassa niitä voidaan antaa myös tiputuksessa.

Millaisiin sairauksiin biologisia lääkkeitä käytetään?

Biologisia lääkkeitä käytetään esimerkiksi diabeteksen, reumasairauksien, tulehduksellisten suolistosairauksien, syöpäsairauksien, psoriaasin, vaikeahoitoisen migreenin ja vaikean astman hoidossa.

Usein biologista lääkettä käytetään, kun muilla, edullisemmilla lääkkeillä ei ole saatu hyvää hoitotulosta. Esimerkiksi vaikean astman hoidossa kokeillaan ensin perinteisiä astmalääkkeitä, ennen kuin Kela voi myöntää korvausta biologisista lääkkeistä.

326 000 suomalaista sai viime vuonna Kela-korvausta biologisista lääkkeistä. Niiden määrä ja käyttöaiheet lisääntyvät koko ajan.

Miksi biologiset lääkkeet ovat niin kalliita?

Biologiset lääkkeet ovat kalliita, koska niiden kehittäminen ja valmistaminen on monimutkaista. Lisäksi niiden laadunvalvonta on erittäin tarkkaa.

Uuden lääkkeen kehittäminen on pitkä prosessi, ja sen vuoksi patentilla suojatut lääkkeet ovat usein kalliimpia kuin vanhat, pitkään käytössä olleet valmisteet.

Mitä ovat biosimilaarit?

Kun biologisen lääkkeen patenttisuoja raukeaa, muut lääkeyritykset voivat tuoda markkinoille samankaltaisen valmisteen eli biosimilaarin. Se sisältää samaa vaikuttavaa ainetta kuin alkuperäinen lääke ja on tutkitusti yhtä tehokas ja turvallinen.

Biosimilaarit ovat edullisempia kuin alkuperäiset biologiset lääkkeet, koska niiden tutkimus- ja kehitystyöhön kuluu vähemmän aikaa ja resursseja.

Mitä biologisten lääkkeiden apteekkivaihto tarkoittaa ja mitä sillä tavoitellaan?

Se tarkoittaa, että lääkärin määräämä biologinen valmiste voidaan vaihtaa apteekissa edullisempaan, hoidollisesti samanarvoiseen biosimilaariin. Tavanomaiset lääkkeet ovat olleet lääkevaihdon piirissä jo vuodesta 2003.

Biologisten lääkkeiden apteekkivaihto käynnistyi huhtikuussa verisuonitukosten hoitoon ja ehkäisyyn tarkoitetuilla enoksapariinivalmisteilla. Ensi vuoden alussa se laajenee muihin biologisiin lääkkeisiin lukuun ottamatta insuliineja. Ensimmäiset pitkävaikutteiset insuliinit tulevat vaihdon piiriin ensi keväänä. Lyhytvaikutteiset insuliinit on rajattu vaihdon ulkopuolelle. Lääkevaihto koskee vain yli 18-vuotiaita potilaita sekä lääkkeitä, joiden patenttisuoja ei enää ole voimassa.

Jokainen apteekissa toteutettu lääkevaihto säästää yhteiskunnan kustannuksia. Lisäksi tavoitteena on saada aikaan hintakilpailua eri valmisteiden välillä, jolloin lääkkeiden hinnat laskevat.

Biologisten lääkkeiden apteekkivaihdon arvioidaan tuovan yhteiskunnalle noin 20 miljoonan euron säästöt vuodessa. Todennäköisesti säästöt ovat tätäkin suurempia. Kun hinnat laskevat, biologinen lääkehoito voidaan myös aloittaa aiempaa useammalle sitä tarvitsevalle potilaalle.

Onko biologisten lääkkeiden ja biosimilaarien käytössä eroa?

Valmiste voi olla eriniminen, mutta lääkeaine ei vaihdu. Myös lääkkeen vahvuus, antoväli ja pistospaikat ovat samoja kuin alkuperäisellä valmisteella.

Lääkärin määräämä valmiste voidaan vaihtaa biosimilaariin, jonka antolaitteessa on pieniä teknisiä eroja verrattuna alkuperäiseen. Nämä erot voivat liittyä esimerkiksi annostelukynän automatiikkaan tai neulaa suojaavaan turvamekanismiin. Apteekissa ei kuitenkaan vaihdeta erityyppisiä antolaitteita, kuten esitäytettyä kynää ja ruiskua, keskenään.

Apteekissa käydään aina asiakkaan kanssa läpi uuden antolaitteen käyttö ja mahdolliset erot verrattuna vanhaan antolaitteeseen. Näin asiakas voi turvallisin mielin jatkaa lääkehoitoa uudella, hieman edullisemmalla valmisteella.

Tiesitkö, että...

  • Vuonna 2023 lääkekorvausten perusteena olevat kustannukset olivat 2,4 miljardia euroa.
  • Kela maksoi lääkekorvauksia yhteensä 1,8 miljardia euroa.
  • Korvaukset kasvoivat 1,2 % eli 21 miljoonaa euroa edellisvuodesta.
  • Vuonna 2023 yli 326 000 suomalaista käytti biologista lääkettä.

 

Ásiantuntijana Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Henna Kyllönen.

Julkaistu Terveydeksi! 3/2024

Lue lisää:

Lääkevaihto laajenee – mikä muuttuu?

 

 

Apteekki

APTEEKKIHAKU