‹ Takaisin

Itsehoito  |  23.09.2014

Melatoniini säätelee unta

Jos normaali unirytmi on häiriintynyt, esimerkiksi pitkän lentomatkan tuoma rytmin muutos pitää saada kuriin, yöhormonista eli melatoniinista saattaa olla apua. Tässä kuusi faktaa melatoniinista ja sen käytöstä.

  1. Melatoniini on aivojen käpyrauhasen erittämä hormoni, joka osallistuu univalverytmin säätelyyn. Sen eritys lisääntyy yöllä pimeässä ja vähenee valossa. Myös sokeilla melatoniinia erittyy elimistön sisäisen kel­lon luoman aikataulun mukaan. Melatoniinin on todettu tahdistavan elimistön rytmejä myös kaikilla eläinlajeilla, joilla asiaa on tutkittu.

  2. Melatoniinia myydään ilman reseptiä nukahtamisajan lyhentämiseen ja aikaerorasitusta helpottamaan. Ajoitus on tärkeä: esimerkiksi unen tuloa helpottamaan melatoniinitabletti (1 mg) otetaan noin tunti ennen nukkumaanmenoa ja nukkumaan on mentävä tällöin ennen puoltayötä. Aikaerorasituksen torjumisessa annostelun (0,5–5 mg) ajankohta on perille päästyä aina paikallista aikaa illalla noin tunti ennen nukkumaanmenoa. Melatoniini nautitaan siis aina iltaisin.

  3. Melatoniinin ansiosta useimmilla väliaikaisesta unirytmin häiriöstä kärsivillä yöunen laatu paranee, poikkeava päiväväsymys vähenee ja suoriutuminen muistia ja tarkkavaisuutta vaativista tehtävistä kohenee.

    Haittavaikutuksena voi esiintyä uneliai­suutta, joka voi johtua annostelun väärästä ajoituksesta sekä huimausta tai päänsärkyä. Ajoneuvon kuljettamista ja tarkkuutta vaativien koneiden käyttämistä on syytä välttää ainakin 4–5 tuntia melatoniinin nauttimisen jälkeen. Melatoniinin ei synny fyysistä riippuvuutta toi­sin kuin voi syntyä keskushermostoon vaikut­taviin lääkkeisiin.

  4. Useita vuosia jatku­van yhtäjaksoisen melatoniinin käytön vaikutuk­sia ei ole tutkittu. Myöskään käytöstä lapsilla ei ole tarkkoja tutkimuksia tai pitkäaikaiskokemuksia.

    Nykytiedon mukaan melatoniinin käytön suurin riski on, että pitkään jatkuvan unettomuuden perimmäiset syyt voivat jäädä selvittämättä ja hoitamatta. Sitkeät uniongelmat ja lasten uniongelmat kannattaakin tutkia lääkärin vas­taanotolla. Melatoniinia voi suositella käytettäväksi ilman tarkempaa selvitystä vain, jos sen takana on selkeä ja ohimenevä syy, kuten aikaerorasitus.

  5. Pitkävaikutteista melatoniini-valmistetta saa reseptilääkkeenä. Sen vaikutus kestää koko yön. Pitkävaikutteista melatoniinia määrätään lähinnä ikääntyneille. Tämä liittyy eri-ikäistenvuorokausi­rytmeihin: vireystilan huippu, nukkumaan meno ja vuoteesta nousu ajoittuvat ikäihmisillä keskimäärin aikaisemmiksi kuin nuorilla. Elimistön oma melatoniinin tuotanto myös niukkenee iän myötä.

  6. Melatoniinin ei ole havaittu lievittävän mielialaoireita, eikä se tehoa esimerkiksi masennuksesta tai muista psyykkisistä ongelmista johtuvan unettomuuden hoitoon.

Asiantuntijoina tutkimusprofessori Timo Partonen ja lastentautien erikoislääkäri Jarmo Salo, THL.
Teksti Ilpo Salonen

Julkaistu Terveydeksi 2/2013

Apteekki

APTEEKKIHAKU