Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Lääketietoa | 20.03.2020 | Jenni Juntunen | iStockphoto
Apteekissa asiointi toisen puolesta on nyt entistä sujuvampaa, kiitos sähköisen valtakirjan. Uudistuksen myötä myös lapsen lääkkeiden osto helpottui.
Jos aiemmin halusit auttaa esimerkiksi iäkästä vanhempaasi noutamalla hänen reseptilääkkeensä apteekista, tarvitsit mukaan vanhempasi Kela-kortin tai reseptin potilasohjeen. Muiden reseptiin liittyvien asioiden hoitoon, kuten reseptin uusimiseen, tarvitsit vanhempasi allekirjoittaman paperisen valtakirjan. Voit yhä asioida apteekissa näin läheisesi puolesta, mutta vanhan asiointitavan rinnalle on tullut myös uusi, helpompi tapa: sähköinen valtuus.
Kesästä lähtien on ollut mahdollista tehdä netissä sähköinen valtakirja, jolla valtuuttaa haluamansa täysi-ikäisen henkilön asioimaan puolestaan apteekissa. Sähköinen valtakirja tehdään Väestörekisterikeskuksen tuottamassa Suomi.fi-palvelussa, jossa voi valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestaan myös toisten toimijoiden verkkopalveluissa. Apteekkiasiointiin annettu valtakirja on ensimmäinen sähköinen valtuutus, joka toimii kivijalka-asioinnissa.
– Suomi.fi-valtuudet helpottaa arkea, kun ei itse pysty hoitamaan asiointiaan esimerkiksi sairauden, ulkomaanmatkan tai muun esteen vuoksi. Tällöin luottohenkilö voi hoitaa asiat helposti sähköisen valtakirjan avulla, kertoo Palvelut-yksikön johtaja Timo Salovaara Väestörekisterikeskuksesta.
Suomi.fi-palvelussa annettu valtuus on voimassa kaikissa suomalaisissa apteekeissa valtuuttajan määrittelemän ajan. Antamansa valtuuden voi myös perua helposti palvelussa.
Valtakirjalla on oikeus paitsi noutaa toisen reseptilääkkeitä myös uusia ja mitätöidä reseptejä, tarkistaa reseptitietoja ja lääkekorvauksiin liittyviä Kela-tietoja sekä saada yhteenveto resepteistä.
Toisen puolesta apteekissa asioidessaan on todistettava henkilöllisyytensä. Siihen käy passi, henkilökortti tai ajokortti, mutta ei Kela-kortti. Muita dokumentteja, kuten potilasohjetta, ei tarvitse esittää – riittää, että apteekissa kertoo valtuuttajan nimen ja henkilötunnuksen. Farmaseutti tai proviisori tarkistaa apteekin järjestelmästä, että valtuus on voimassa.
Myös lapsiperheiden apteekkiasiointi muuttui kesällä sujuvammaksi. Apteekissa pystytään nyt tarkastamaan väestötietojärjestelmän tietojen perusteella huoltajien oikeus asioida alaikäisten lastensa puolesta.
– Tämä auttaa esimerkiksi tilanteissa, joissa pitäisi hakea sairaan lapsen lääkkeet apteekista, mutta lapsen Kela-kortti sattuu olemaan puolison lompakossa. Nyt riittää, että mukana on oma henkilöllisyystodistus, kertoo hankepäällikkö Iiro Salonen Suomen Apteekkariliitosta.
Alaikäisen lapsen apteekkiasioiden hoitamiseen ei kuitenkaan tarvita sähköistä valtakirjaa. Väestötietojärjestelmän huoltajuustiedot nähdään apteekissa, kun huoltaja kertoo apteekissa lapsensa henkilötunnuksen ja esittää oman henkilötodistuksensa.
Huoltajalla on yleensä oikeus asioida apteekissa alaikäisen lapsensa puolesta, mutta ei aina. Asiointioikeuden tarkastus ei onnistu, jos lapsella tai jollakulla lapsen huoltajista on turvakielto, joka estää tietojen luovutuksen väestötietojärjestelmästä. Asiointi ei ole mahdollista myöskään, jos lapsi on otettu huostaan tai lapsen huollosta on huollonjakosopimus tai -määräys, joka koskee muuta kuin lapsen asumista. Apteekin henkilökunta ei saa tietoa, miksi vanhemmalla ei ole oikeutta asiointiin.
Sähköinen valtakirja on ensin käytössä apteekkien myymälöissä. Myöhemmin valtuuden voi antaa myös verkkoapteekissa asiointiin. Sähköinen valtakirja ei korvannut aiempia asiointitapoja, vaan tuli niiden rinnalle uutena vaihtoehtona. On yhä mahdollista tehdä paperinen valtakirja, joka on voimassa yhdessä apteekissa.
Julkaistu Terveydeksi! 3/2019