‹ Takaisin

Itsehoito  |  31.08.2018

Kuiva kausi

Syksyn ja lämmityskauden alkaminen saa monen suomalaisen silmät kuivumaan häiritsevästi. Eri silmätippavaihtoehdoista kannattaa etsiä kokeilemalla itselle parhaiten sopiva yhdistelmä.

Kirvelee, punoittaa ja hiertää. Kuivat silmät ovat ikävä ja erittäin yleinen vaiva. Oireet ilmaantuvat, kun silmän pinnalla ei ole riittävän paksua kalvoa kosteuttavaa kyynelnestettä.

− Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan jopa lähes 15 prosenttia aikuisista kärsii silmien kuivumisesta. Naisilla oireilu on jonkin verran yleisempää kuin miehillä, mikä johtuu ennen kaikkea hormonitoiminnan eroista, silmätautien erikoislääkäri Osmo Kari kertoo.

Myös ikääntyminen vähentää silmien luonnollista kosteutta. Lapsilla silmien kuivuminen onkin yleensä merkki jostakin muusta sairaudesta, kuten allergiasta.

Karin mukaan meillä pohjoisessa kuivat silmät alkavat vaivata useimmiten syksyn tullen, kun lämmitysjärjestelmät kytketään päälle ja sisäilman kosteus vähenee. Ulkoillessa pakkanen ja tuuli pahentavat vaivoja.

Lisäksi koneellinen ilmanvaihto voi osaltaan lisätä pulmia, jos ilmastointi on säädetty liian kovalle tai sen mukana huoneilmaan kulkeutuu epäpuhtauksia.

− Pelkkien oireiden perusteella on monesti hyvin vaikea erottaa, onko kyse varsinaisesta kuivasilmäisyydestä vai allergiasta. Tilannetta hankaloittaa, että ne voivat esiintyä yhtä aikaa. Vaivojen alkamisajankohta onkin hyvä vinkki siitä, kumpaa on syytä epäillä ja millaista hoitoa kannattaa lähteä kokeilemaan, Kari toteaa.

Silmiä kuivattavat myös monet auto­immuu­nisairaudet, kuten reuma tai kilpirauhasen vajaatoiminta. Toisinaan aiheuttaja on iho­sairaus ruusufinni.

Monien lääkkeiden eräs mahdollinen sivu­vaikutus on silmien kuivuminen. Tällaisia ovat esimerkiksi tietyt antihistamiinit, beetasalpaajat ja diureetit sekä osa syöpä- ja psyykenlääkkeistä.

− Lisäksi näönkorjausleikkaukset aiheuttavat joskus silmien väliaikaista tai jopa pysyväksi jäävää kuivumista. Silmien laserleik­kausta ei suositellakaan henkilöille, joilla on jo valmiiksi kuivumisongelmia.

Kosteuttavia silmätippoja laaja valikoima

Silmien kuivumisoireet ovat hyvin eriasteisia. Lievimmillään kyynelnesteen vähäisyys aiheut­taa tarvetta räpytellä silmiä tavallista useammin.

Tyypillisiä ovat kirvely, roskan tunne ja kutina. Silmät saattavat punoittaa, rähmiä ja vetistää. Pahetessaan kuivuminen saa aikaan epämiellyttävän olon, että silmässä olisi jatkuvasti roska tai hiekkaa.

− Valonarkuus ja suoranainen särky ovatkin jo sitten merkkejä melko pitkälle päässeestä ongelmasta, Kari sanoo.

Lieviä oireita voi Karin mukaan ensin huoletta yrittää hoitaa itse. Tärkein keino ovat kosteuttavat tipat. Ne korvaavat silmän pinnalta puuttuvaa kyynelnestettä ja auttavat silmää toimimaan normaalisti.

Erilaisia tippoja on apteekeissa saatavilla reseptivapaasti laaja valikoima. Tarjolla on vaihtoehtoja nestemäisistä aina geeleihin ja voiteisiin. Myös valmisteiden vaikuttavat aineet vaihtelevat.

Kuinka sitten löytää itselle parhaiten sopiva tuote kymmenistä erilaisista?

− Ei ole oikeastaan muuta konstia kuin kokeilemalla etsiä itselle tehokkain yhdistelmä. Silmien kuivuus on hyvin monimuotoinen vaiva, joten myös hoidon pitää olla henkilökohtaisesti räätälöityä, Kari vastaa.

Voidetta yöksi, ohuempaa päiväksi

Moni kokee saavansa parhaan tuloksen, kun vaihtelee paria erilaista silmätippaa. Karin mukaan hyvä yleisohje on, että päivällä käytössä on ohuempi ja yöllä paksumpi valmiste.

− Nukkumaan mennessä voi sipaista alaluomen sisänurkkaan pisaran vaikka ihan voidemaista ainetta, joka vaikuttaa koko yön ajan, Kari vinkkaa.

Nykyään suositaan hänen mukaansa silmätippoja, jotka eivät sisällä erillisiä säilöntäaineita. Erityisesti piilolinssien käyttäjiä tai muuten herkkäsilmäisiä nämä aineet saattavat nimittäin ärsyttää. Säilöntäaineettomia vaihtoehtoja on saatavilla runsaasti.

Lisäksi tippojen annostelemisessa riittää valinnanvaraa: perinteisiä pulloja sekä erilaisia ampulleja ja pipettejä. Näistäkin itselle mieleisin löytyy kokeilemalla.

Vanhentuneita tippoja ei pidä käyttää. Niihin on voinut muodostua bakteerikasvustoa, joka aiheuttaa silmätulehduksen. Kertapak­kauksia käyttäessä parasta ennen -päiväystä saattaa olla helpompi seurata ja noudattaa. Lisäksi niiden etuna on säilöntäaineettomuus. Hinta on kuitenkin korkeampi kuin pulloissa.Kari muistuttaa, ettei tippoja kannata innostua käyttämään liikaa, vaikka ne tuovat kaivattua helpotusta kuivumisoireisiin.

− Silmä ärsyyntyy myös siitä, jos sen pinnalle lisää jatkuvasti vierasta ainetta. On siis hyvä tutustua pakkausohjeisiin ja pitäytyä suositellussa annostelurytmissä.

Toimistotyötä tekevä voi saada lisäapua vaivoihin työskentelyergonomian tarkistamisesta. Ilmastointi ei saisi puhaltaa suoraan kohti. Silmille paras asento on katsella tietokoneen ruutua hieman alaviistoon.

Ajoissa tutkimuksiin, jos oireet eivät helpota

Entä milloin kuivat silmät ovat syy hakeutua tutkimuksiin?

− Ellei itsehoito silmätippojen avulla ala melko nopeasti tehota, on hyvä tarkistaa tilanne ammattilaisen kanssa. Kuivumisen taustalla voi olla muita sairauksia, Kari vastaa.

Näön hetkellinenkin sumentuminen ja häiritsevä kipu ovat aiheita mennä lääkäriin viivyttelemättä.

Karin mukaan moni tulee vastaanotolle vasta kärsittyään kuivista silmistä varsin pitkään.

− Liian kauan ei kannata sinnitellä, sillä pahimmillaan kuivat silmät ovat suorastaan invalidisoiva vaiva. Esimerkiksi näyttöpääte- tai valvomotyö ei välttämättä enää onnistu.

Tutkimuksissa paljastuu usein, että kyse on ainakin osittain allergiasta. Tällöin allergian saaminen kuriin helpottaa myös silmäoireita. Joskus on tarpeen sulkea pois esimerkiksi piilevän kilpirauhasen vajaatoiminnan tai muun autoimmuunisairauden mahdollisuus.

Toisinaan silmälääkäri havaitsee, että kuivuminen on jo päässyt aiheuttamaan silmään pinnallisia vaurioita ja vaikeamman tulehdusreaktion. Pelkkä kosteutus ei enää riitä, vaan tarvitaan tulehdusta hillitsevät lääketipat.

Karin mukaan myös tiettyihin reseptivapaisiin silmätippoihin voi saada omalta lääkäriltä lääkemääräyksen ja Kela-korvausta, jos kulutus on hyvin suurta. Vaikeissa tapauksissa saatetaan kokeilla kyynelpisteeseen laitettavia tulppia.

− Silmien kuivumiseen on olemassa tehokkaita apukeinoja, ja mahdollisesti jo syntyneet vauriot parantuvat lähes aina. Ellei hyvä omahoito auta, lääkäriin kannattaa hakeutua turhia aikailematta, Kari summaa.

teksti Mari Vehmanen
kuvitus Essi Kuula ja iStockphoto
asiantuntijana LKT, silmäallergologian dosentti, silmätautien erikoislääkäri Osmo Kari, HYKS Iho- ja allergiasairaala

Julkaistu Terveydeksi! 3/2018

Apteekki

APTEEKKIHAKU