Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Terveys | 23.09.2014
Intiimivaivoja ei kannata miettiä päiväkausia itsekseen. Apteekista kannattaa kysyä neuvoa ja selvittää, löytyykö vaivaan sopivaa itselääkintää, vai onko syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.
Tavallisimmin intiimivaivoilla tarkoitetaan emättimen erilaisia vuotoja ja tulehduksia sekä vaihdevuosioireita. Helsinkiläisen Pukinmäen apteekin apteekkari Marja Honkanen kertoo asiakkaiden monesti miettivän, voiko niitä hoitaa ilman reseptiä saatavilla tuotteilla.
– Intiimivaivat ovat hyvin henkilökohtaisia asioita, eivätkä monet tule oma-aloitteisesti kysymään mitään. Asiakasta pitää usein haastatella sen varmistamiseksi, että oireet sopivat itsehoitoon.
Esimerkiksi hiivatulehduksen hoidossa oireiden selvittäminen on tärkeää, jotta voidaan sulkea pois muut samankaltaisia oireita aiheuttavat syyt. Lisäksi usein kysytään virtsatietulehduksen ehkäisemisestä ja hoidosta sekä virtsankarkailusta.
Jos oireita miettii liian pitkään, ne voivat kehittyä vaikeiksi. Naistentautien erikoislääkäri Pirkko Brusila korostaa, että kaikki uudet ja oudot oireet kannattaa heti tarkistuttaa lääkärissä.
– Kyseessä saattaa olla bakteeritulehdus, joka saattaa pahentua nopeasti, jolloin hoito yleensä vaatii antibioottia. Moni epäilee vaivan kuin vaivan olevan hiivaa, ja kun sitä hoidetaan pitkään itsehoitotuotteilla, lääkärin voi olla vaikea löytää todellista syytä. Kun tullaan ajoissa lääkäriin, päästään hoitamaan heti oikeaa asiaa, Brusila muistuttaa.
Nuorilla ja vaihdevuodet ohittaneilla on tavallista suurempi taipumus saada bakteeritulehdus. Alavatsakivut ja kuume, rakkulat sukupuolielimissä tai värillinen, pahanhajuinen vuoto eivät yleensä liity hiivatulehdukseen, joten ne vaativat lääkärin tutkimuksen.
Mikäli vaivaksi varmistuu hiivatulehdus, siihen löytyy tehokkaita itsehoitolääkkeitä tabletteina, emätinpuikkoina ja voiteina. Myös vaihdevuosien aiheuttamaa emättimen limakalvojen kuivuutta hoidetaan useimmiten itsehoitotuottein.
– Estriolihormonia sisältävät emätinpuikot ja voiteet auttavat limakalvojen kuivuuteen ja vähentävät alttiutta saada virtsatietulehduksia, Honkanen mainitsee.
Emättimen bakteeritasapainon häiriintyessä normaalien ”hyvien” bakteerien tilalle tulee haitallisia bakteereja. Antibiootit ovat usein tarpeen. Lievien tapausten hoitoon sekä taudin ehkäisemiseksi on itsehoitotuotteita, myös suun kautta otettavia. Itsehoitotuotteita on niin ikään emättimen luontaisen happamuuden hoitoon.
Virtsankarkailuun tehokkaat lääkkeet määrää lääkäri. Apteekista voi ostaa virtsankarkailuun tarkoitettuja siteitä ja vaippoja. Virtsankarkailua voi myös ehkäistä jumppaamalla lantionpohjalihaksia esimerkiksi apteekista saatavilla emätinkuulilla.
Hyvän henkilökohtaisen hygienian noudattaminen on tärkeää. Liian tiheitä pesuja on kuitenkin syytä välttää, ja jos pesunesteitä käytetään, niiden tulee olla hajustamattomia ja pH:n on hyvä olla alle 7.
Brusila korostaa, että pikkuhousunsuojia ei pidä käyttää ainakaan jatkuvasti, koska ne kuivattavat sekä sisältävät erilaisia kemikaaleja. Myös liian tiukat alusvaatteet ärsyttävät limakalvoja, jolloin hiiva- ja muiden tulehdusten todennäköisyys kasvaa.
Sekä hiivasienet että virtsatietulehdusbakteerit saattavat levitä myös peräsuolesta emättimeen ja virtsaputkeen. Tätä voi ehkäistä pyyhkimällä wc-käynnin jälkeen edestä taaksepäin.
Honkanen ehdottaa, että jos on taipumusta usein toistuvaan hiivaan tai emättimen bakteeritasapainon häiriöön, kannattaa käyttää emättimen pH:ta laskevia tuotteita tai maitohappobakteereita sisältäviä valmisteita myös ennaltaehkäisevästi.
– Karpaloiden ja niistä valmistettujen tuotteiden on todettu jonkin verran ehkäisevän virtsatietulehduksia, mutta hiivaan niillä ei ole vaikutusta, hän mainitsee.
Kohtuus sokerin ja valkoisen viljan käytössä on Brusilan mukaan hyvä tapa ehkäistä hiivatulehduksia.
– Monet potilaani ovat päässeet eroon hiivaongelmista lopetettuaan jatkuvan makean syönnin ja limsan tai siiderin juonnin. Hiiva viihtyy, kun veren sokeripitoisuus on korkea. Diabetespotilailla hiivatulehdukset ovat yleisiä, ja ne voivat olla myös piilevän diabeteksen ensioire, hän huomauttaa.
Ruoanlaitossa käytettävällä hiivalla ei ole Brusilan mukaan vaikutusta emättimen hiivaongelmiin. Hän muistuttaa, että kokojyvätuotteet ja esimerkiksi ruisleipä ovat hyväksi, koska ne ylläpitävät tasaista verensokeria.
Miesten yleisimpiä intiimivaivoja ovat eturauhasen liikakasvun aiheuttamat oireet sekä erilaiset seksuaalisen toiminnan häiriöt. Miehilläkin voi olla hiivaoireita, ja ne ilmenevät lähinnä hilseilynä tai ihottumana peniksen limakalvolla. Hiivaongelmiin auttavat samat tuotteet kuin naisilla.
– Näistä asioista kysytään apteekeissa harvoin, koska miehet kokevat ne ehkä vielä kiusallisemmiksi kuin naiset. Lieviin eturauhasvaivoihin voi käyttää apteekista saatavia rohdosvalmisteita, mutta tehokkaammat lääkkeet ovat reseptillä, Honkanen kertoo.
– Miestenkin on syytä käydä tutkituttamassa kaikki uudet ja oudot oireet lääkärissä. Myös miehillä alkava diabetes voi oireilla hiivatulehduksen muodossa, Brusila muistuttaa.
Emättimen hiivatulehduksen tyypillisiä oireita ovat kirvely, kutina tai ärsyttävä tunne ja kokkareinen tai kermamainen jokseenkin tuoksuton valkovuoto. Bakteeritulehdukseen liittyvä vuoto on sen sijaan usein pahanhajuista, kermamaista, vetistä tai limaista ja väriltään harmahtavaa tai kellertävää. Virtsatietulehdukseenkin liittyy kutina ja kirvely, mikä voi sekoittaa arviointia.
Emättimen bakteeritasapainon häiriössä tavallisin oire on pahanhajuinen valkovuoto, joka on tasaista ja harmahtavaa. Emättimen normaaliin toimintaan kuuluu valkovuoto: joskus erite on sakeaa, maitomaista ja joskus kirkasta. Sillä on mieto ominaistuoksu.
Teksti Ilpo Salonen, kuva Seppo Saarentola
Asiantuntijoina naistentautien erikoislääkäri, pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila sekä apteekkari Marja Honkanen, Helsingin Pukinmäen apteekki
Julkaistu Terveydeksi! 2/2012