Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Lääketietoa | 17.03.2023 | apteekkariliitto | VUOKKO SALO
Apteekkariliitto haluaa kytkeä apteekit vahvasti osaksi sote-palvelujärjestelmää ja mahdollistaa matalan kynnyksen terveydenhuollon palvelujen tarjoamisen apteekeissa.
Apteekkariliitto toivoo, että tuleva hallitus haluaa ohjelmassaan kehittää apteekkeja osana terveydenhuoltoa ja turvata maankattavan apteekkiverkoston jatkossakin.
– Hallitusohjelma on hallituksen muodostavien puolueiden yhteinen sopimus siitä, mitä vaalikauden aikana tehdään. Eli käytännössä siinä päätetään, mitä seuraavan neljän vuoden aikana Suomessa apteekkiala mukaan lukien tapahtuu, kertoo Apteekkariliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Touko Aalto.
Apteekkariliitolle on tärkeää, että apteekit ovat itsenäisiä lääketeollisuudesta ja lääketukuista riippumattomia toimijoita. Apteekkimalli, jossa proviisorin tutkinnon suorittaneet yrittäjät vastaavat apteekin toiminnasta henkilökohtaisesti, varmistaa riippumattomuuden parhaiten.
– Järkevän lääkehoidon edistäminen on meille tärkein asia. Se tarkoittaa, että apteekissa neuvotaan aina asiakkaan tarve edellä, eikä suosita minkään tietyn yrityksen tuotteita. Joskus se tarkoittaa myös edullisempaa lääkettä, lääkkeetöntä hoitoa tai asiakkaan ohjaamista lääkäriin, sanoo liiton lääkepoliittinen asiantuntija Sonja Kallio.
Apteekkariliitto haluaa kytkeä apteekit vahvasti osaksi sote-palvelujärjestelmää ja mahdollistaa matalan kynnyksen terveydenhuollon palvelujen tarjoamisen apteekeissa, sillä apteekki on useimmille suomalaisille kotia lähimpänä sijaitseva terveyspalvelu.
– Tavoitteenamme on, että apteekin palvelut olisivat osa hyvinvointialueen palvelujärjestelmää. Hyvinvointialue voisi esimerkiksi järjestää influenssarokotuksia tai tarjota muita sote-palveluita apteekin tiloissa, jolloin asukkaiden olisi helpompi tulla niihin, Kallio sanoo.
Apteekkeja kannattaisi hyödyntää myös lääkehoidon kokonaisuuden hallinnassa tarjoamalla säännölliset lääkehoidon arvioinnit iäkkäille ja paljon lääkkeitä käyttäville esimerkiksi palvelusetelien avulla.
Apteekit voisivat tukea myös omaishoitajien työtä ja jaksamista nykyistä enemmän hyvinvointialueen myöntämällä palvelusetelillä.
– Omaishoidossa olevat asiakkaat hyötyisivät lääkkeiden annosjakelupalvelusta ja kotiinkuljetuksesta. Osa voisi jopa hyötyä apteekin kotikäynnistä, jonka yhteydessä lääkitys tarkistettaisiin ja lääkehoidon oikea toteutuminen varmistettaisiin, Kallio arvioi.
Julkaistu Terveydeksi! 1/2023