Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Lääketietoa | 10.12.2018
Kiusallisimmatkin terveysvaivat ovat apteekin asiantuntijoille arkipäivää. Kolme apteekkilaista kannustaa kysymään rohkeasti apua ostoksilla, jotta ongelmaan löytyy varmasti oikea apu.
Pauliina Paavola, farmaseutti, Utajärvi
Hiivatulehdus on useimmille naisille tuttu, ärsyttävä vaiva. Alapäässä kutisee tai kirvelee ja kokkareinen vaalea vuoto sotkee housut. Moni hakee tulehdukseen tottuneesti emätinpuikot apteekista. Pienessä Utajärven apteekissakin naiset asioivat intiimivaivojen takia lähes viikoittain, kertoo farmaseutti Pauliina Paavola.
– Kutina, kuumotus ja epämukava tunne intiimialueella eivät läheskään aina johdu hiivatulehduksesta, vaikka nainen niin monesti ajattelee. Oirekartoitus apteekissa on tärkeää – joskus kyse voikin olla pelkästä limakalvojen kuivuudesta, joka aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin hiivatulehdus.
Emättimen kuivuudesta johtuva kutina tai arkuus ei parane hiivalääkkeellä. Sen sijaan vaiva voi helpottaa lääkkeettömällä, emättimen limakalvoja kosteuttavalla paikallisvalmisteella tai estrogeenivoiteella. Farmaseutti auttaa oikean tuotteen valinnassa.
Jos kyse onkin tulehduksesta, se voi johtua hiivan sijaan bakteerista. Bakteerivaginoosin oireet ovat samankaltaiset kuin hiivatulehduksen, mutta hoito on eri.
– Jos hoitaa hiivaa ja tulehdus onkin bakteerin aiheuttama, voi seurata ikävämpiä ongelmia. Tulehdus voi laajentua ja tarpeeton kipu pitkittyä, Pauliina kertoo.
Lievien bakteerin aiheuttamien tulehdusten paikallishoitoon saa apteekista maitohappobakteerikapseleita, jotka tasapainottavat emättimen bakteerikantaa ja pH-arvoja. Saatavilla on myös C-vitamiinia sisältäviä emätinkapseleita, jotka ylläpitävät emättimen luontaista happamuutta, mikä hillitsee tulehdusta aiheuttavien bakteerien kasvua.
Hiivatulehdukseen ja bakteerivaginoosiin on myös reseptilääkkeitä. Oireiden ja kokeiltujen itsehoitotuotteiden perusteella apteekin ammattilainen osaa arvioida, milloin on tarpeen käydä lääkärissä. Jos intiimioireet ilmaantuvat ensimmäistä kertaa, syy on aina varmistettava terveydenhuollossa, Pauliina muistuttaa.
– Joskus pieni rohkaisu, kehotus ottaa yhteyttä lääkäriin on se, mitä asiakas tarvitsee.
Naisena naiselle on kenties helpompi puhua intiimivaivoista. Pauliina kertoo monen asiakkaan arvostavan ammattilaisen omaa kokemusta ja suositusta toimivasta lääkehoidosta. Hän muistuttaa kuitenkin, että myös miespuoliset apteekin ammattilaiset tuntevat naistenvaivat siinä missä naiskollegansakin.
– Aina on tietysti mahdollista pyytää, jos haluaa mieluummin keskustella apteekissa toisen ammattilaisen kanssa, vaikka miehen tai naisen. Emme me siitä pahastu. Tärkeintä on, että asiakas kokee olonsa turvalliseksi ja asiointi on mukavaa.
Leena Ihalainen, proviisori, Helsinki
Ilmavaivat, ripuli, ummetus ja muut oman suolen toiminnot eivät välttämättä ole se mieluisin puheenaihe. Apteekissa näitä varsin yleisiä vatsavaivoja ei kuitenkaan tarvitse häpeillä. Proviisori Leena Ihalainen Helsingistä kertoo, että asiakkaat suhtautuvat suoliston ongelmiin yleensä varsin mutkattomasti.
Erilaisiin vatsavaivoihin on apteekissa saatavilla lukuisia reseptivapaita valmisteita. Esimerkiksi ummetuksen hoitoon myydään suolen sisältöä lisääviä kuitulisiä sekä nestemäisiä että jauhemaisia laksatiiveja, jotka lisäävät veden määrää ulosteessa. Ummetuksen tilapäiseen hoitoon on saatavilla myös tehokkaita, suolta stimuloivia lääkkeitä tabletteina, peräpuikkoina ja peräruiskeina. Omin neuvoin oikea lääke voi olla vaikea valita ja annostus mennä pieleen.
– Autan vatsavaivojen hoidon valinnassa kysymällä ensin, millaisia oireet ovat ja kauanko ne ovat kestäneet. Lisäksi selvitän, onko asiakkaalla allergioita, millainen hänen ruokavalionsa on, onko hänellä jokin diagnoosi tai lääkitystä, onko paino kenties laskenut ja onko ollut kuumeilua. Myös ikä ja mahdollinen raskaus vaikuttavat lääkkeen tai valmisteen valintaan, Leena kertoo.
Ummetuksenkin itsehoitoon kannattaa kysyä apteekissa neuvoa.
– Suolta stimuloivien ummetuslääkkeiden pitkäaikaisessa käytössä on vaara, että suoli laiskistuu eikä enää toimi ilman lääkkeitä. Ummetusta voi myös ylilääkitä – lääkettä otetaan, kun kuvitellaan, ettei tyhjentynyt suoli toimi, vaikka oikeasti massaa ei ole ehtinyt vielä muodostua.
Vaikka apteekissa myytävä tuote ei olisi lääke, asioidessa kannattaa kysyä ammattilaisen apua. Yleinen harhaluulo on, että jos tuote on peräisin luonnosta, se on lähtökohtaisesti turvallinen.
– Esimerkiksi suoliston toimintaa tasapainottava pellavansiemenrouhe ei sovi raskaana oleville, koska siemeniin voi kertyä liikaa raskasmetalleja, Leena neuvoo.
Proviisori tunnistaa myös suolisto-oireet, jotka ovat syy hakeutua lääkäriin. Esimerkiksi mustat ulosteet, verinen tai pitkäaikainen ripuli ja nopea laihtuminen voivat olla merkki jostain vakavammasta. Lääkärin lisäksi Leena kertoo suosittelevansa osalle asiakkaista ravitsemusterapeutilla käyntiä, jos vatsavaivat eivät helpota itsehoidolla ja niille ei ole löytynyt syytä lääkärissä. Korjausliikkeet ruokavaliossa voivat rauhoittaa vatsan.
Googlen sijaan Leena suosittelee ehdottomasti kääntymään apteekin ammattilaisten puoleen oirekartoituksissa.
– Netistä haetaan helposti vahvistusta omalle ennakkokäsitykselle ja vaarana on tietysti päätyä epäluotettaville sivuille. Toisin kuin apteekin ammattilainen, Google ei kysy tiedon etsijältä oikeita kysymyksiä hänen vaivoistaan.
Akne voi olla henkisesti raskas taakka herkässä elämänvaiheessa olevalle, ulkonäöstään kiinnostuneelle nuorelle. Toisaalta ihon epäpuhtaudet saattavat nolostuttaa myös aikuista ja saada mielen maahan – vieläkö näitä finnejä tulee, vaikka teinivuodet ovat kaukana takanapäin?
Helsinkiläinen farmaseutti Aleksi Westerholm palvelee päivittäin näppyjen kanssa kamppailevia asiakkaita. Tyypillisin asiakas itsehoitohyllyllä on tuotteiden käyttöohjeita pähkäilevä murrosikäinen poika – tytöt hakeutuvat Aleksin kokemuksen mukaan herkemmin ihotautilääkärille ja asioivat siten iho-ongelmissa useammin reseptitiskillä.
– Kerron usein, että minullakin oli 15-vuotiaana paha akne ja kuinka erilaiset tuotteet tehosivat siihen. Omakohtainen kokemus ja ammattimainen ote saavat nuoret rentoutumaan, jos aknesta puhuminen tuntuu kiusalliselta.
Aleksi auttaa löytämään oikeat ihonhoitotuotteet kartoittamalla oireita: kuinka pitkään iho-ongelmia on ollut, miten niitä on hoidettu ja miten hoito on tehonnut. Myös ihotyypin selvittäminen on tärkeää, sillä kuivan, rasvaisen ja herkän ihon epäpuhtauksien hoitoon on omat tuotteensa.
– Rasvoittuvan ihon lievään akneen voisin suositella esimerkiksi hellävaraista puhdistusvaahtoa, päiväksi mattapinnan jättävää kosteusvoidetta ja hoitavaa peitepuikkoa ja yöksi voimakkaampaa lääkevoidetta. Yleinen virheajatus on, että yksi tuote, kuten lääkevoide, riittäisi. Helposti unohdetaan, että akneihokin kaipaa kosteutusta.
Moni asiakas kysyy tehokkainta hoitoa akneen. Jos ongelma on lievä, hoito voi olla hyvä aloittaa miedommilla tuotteilla, jotta iho ei ärsyynny turhaan.
Vahvin reseptivapaa hoito akneen ovat bentsoyyliperoksidia sisältävät antiseptiset voiteet ja geelit. Ne avaavat taliaukkoja ja ehkäisevät talineritystä. Aleksi muistuttaa, että ilman hoito-ohjeita lääkevoiteen käytöstä voi seurata ikävä yllätys: bentsoyyliperoksidi valkaisee vetyperoksidin tapaan tekstiilit ja voi aiheuttaa ihoreaktion auringon kanssa.
Aina näppylöissä ei ole kyse aknesta lainkaan. Aikuinen voi erehtyä luulemaan esimerkiksi ruusufinnin aiheuttamia märkäpäitä ja taudin suun ympärille levittäytyvää sukulaista, perioraalidermatiittia, akneksi. Jopa rokon voi sekoittaa akneen. Jotta vaivaan löytyy toimiva hoito, iho-ongelmia ei ole syytä arkailla apteekissa. Ammattilainen myös tunnistaa, milloin ongelmiin olisi hyvä hakea apua ihotautilääkäriltä.
– Ystävältäkin voi kysyä neuvoa ihon hoitoon, mutta apteekin ammattilaisella on laajempi näkemys vaivasta, parempi tieto tuotteista ja käytettävissä luotettavia tietokantoja ongelman kartoittamiseen. Meiltä saa henkilökohtaista ohjeistusta siitä, mikä hoito sopisi juuri itselle.
Julkaistu Terveydeksi! 4/2018
teksti Jenni Juntunen
kuvat haastateltavilta ja iStockphoto
asiantuntijoina farmaseutti Pauliina Paavola, proviisori Leena Ihalainen ja farmaseutti Aleksi Westerholm