Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Terveys | 22.09.2014
Päähän kohdistuva isku voi aiheuttaa aivovamman, josta käytetään lievässä tapauksessa sanaa aivotärähdys.
Taju säilyy, muisti menee korkeintaan muutamaksi minuutiksi, eikä tule kouristuksia tai muita hermostollisia oireita. Päänsärkyä, pahoinvointia ja satunnaista oksentelua voi olla. Päänsärky, pahoinvointi tai huimaus voi kestää joitakin päiviä, mutta toipuminen on yleensä täydellistä.
Tilanne voi olla vakavampi ja potilas pitää toimittaa pikaisesti sairaalahoitoon, jos hänelle tulee jokin näistä oireista: tajuttomuus tai vaikeuksia pysytellä hereillä, vaikeuksia ymmärtää puhetta tai kirjoitettua tekstiä, sekavuutta, näön tai kuulon menetys, kaksoiskuvia, toispuoleista heikkoutta, verenvuotoa korvasta tai musta silmä ilman silmään kohdistunutta vammaa.
Joka viides aivovamma syntyy liikenneonnettomuuksissa ja muutama prosentti väkivallan seurauksena. Alkoholilla on osuutensa noin joka toisessa aivovammassa.
Maallikon – ja lääkärinkin – on usein vaikea päätellä, miten vakavasta vauriosta on kyse. Ei ole tutkimusta, joilla asian voisi heti varmistaa. Vamma voi oireilla vasta viikkojen tai kuukausien, vuosienkin päästä. Eräiden arvioiden mukaan aivovammojen jälkitiloista kärsii Suomessa neljännesmiljoona ihmistä.
Lievän aivovamman saaneilla lapsilla voi ilmetä esimerkiksi unohtelua, keskittymisvaikeuksia ja pääkipuja, ja oireet voivat kestää pitkään. Oireilua on tutkimuksissa ollut etenkin niillä lapsilla, joiden vamma oli johtanut tajuttomuuteen tai aivokuvauksissa nähtäviin muutoksiin.
Pään kolautukset ovat lapsilla yleensä lieviä eivätkä vaadi hoitoa. Lapsen tilaa tulee kuitenkin seurata kotona ja herättää hänet seuraavana yönä pari kertaa voinnin tarkistamiseksi. Jos sekavuutta tai muita oireita ilmenee, lääkärikäyntiin voi olla syytä.
Ikäihmisillä, veren hyytymistä estäviä lääkkeitä käyttävillä ja alkoholisteilla on erityisen iso riski saada viikkojen kuluessa kallon sisälle hitaasti kehittyvä verenvuoto. Oireina voivat olla lisääntyvä päänsärky ja muut hermoston oireet, muistamattomuus, tasapainohäiriöt ja etenkin vanhuksilla yleistilan huononeminen. Kun potilas toimitetaan hoitoon ja verenvuoto poistetaan, hän yleensä toipuu hyvin.
Pyöräilykypärä, turvavyöt, kenkien liukuesteet, kaatumisriskien vähentäminen kotona ja muut arkiset turvaratkaisut vähentävät tutkitusti aivovammoja. Vanhusten lääkityksiä on syytä herkästi tarkistaa lääkärissä tai apteekissa, sillä vanhuksilla lääkkeet aiheuttavat usein huimausta ja lisäävät näin tapaturmariskiä.
Lähteet: terveyskirjasto.fi sekä dosentti Olli Tenovuon luento Lääkäripäivillä.
Teksti: Ilpo Salonen
Julkaistu: Terveydeksi! 4/2012