‹ Takaisin

Itsehoito  |  24.02.2017

Siitepölyallergian hoito kotona – valitse oikea tuote

Siitepölyn aiheuttamista allergiaoireista ei kannata kärsiä turhaan. Apteekin hyllystä löytyy monia tehokkaita ja turvallisia valmisteita, jotka lievittävät kiusallisia oireita.

Siitepölyallergian toteaminen ei välttämättä vaadi käyntiä lääkärissä. Kun huomaa oireilevansa siitepölyaikaan ja toisaalta hyötyvänsä ilman reseptiä saatavista lääkkeistä, se riittää.

– Ei ole välttämätöntä tietää, mikä kasvi oireita aiheuttaa, sillä se ei vaikuta hoidon valintaan, huomauttaa farmaseutti Tarja Harjunpää salolaisesta Perniön Apteekista.

Lääkehoitoa suositellaan, jos allergiaoireet haittaavat jokapäiväistä elämää eikä niiden aiheuttajan välttäminen ole mahdollista tai se ei lievitä oireita riittävästi. Jos oireet toistuvat joka vuosi, hoito kannattaa aloittaa jo pari viikkoa ennen pahinta kukinta-aikaa. 

Tuulet voivat tuoda jo tammi-helmikuussa siitepölyä Etelä-Suomeen. Jos siis olet erittäin herkkä siitepölylle, lääkehoito kannattaa aloittaa jo talvella.

Apteekin hyllystä löytyy monia tehokkaita ja turvallisia valmisteita, jotka lievittävät allergiaoireita. Mikäli lääkityksen tarve on runsasta, kannattaa varata aika lääkärille. Reseptilääkkeet ovat samoja kuin ilman reseptiä käytettävät valmisteet, mutta ne tulevat pitkäaikaiskäytössä halvemmiksi.

Näin valitset nenäsuihkeen

Jos siitepölyallergia aiheuttaa lähinnä nenän kutinaa, nuhaa ja aivastelua, apteekista ilman reseptiä saatava nenäsuihke voi riittää oireiden lievittämiseen.

– Kohtalaisissa tai voimakkaissa oireissa suositellaan kortisonipohjaista nenäsuihketta. Lievemmissä oireissa, tai jos kortisonisuihke ei jostain syystä sovi, voidaan kokeilla myös anti­histamiini- tai kromoglikaattisuihketta, Harjunpää kertoo.

Tehokkaimman avun allergisiin nenäoireisiin tarjoavat kortisonipitoiset suihkeet, jotka hoitavat nenän limakalvon tulehdusta ja turvotusta. Niitä voidaan käyttää jatkuvasti, mutta joskus ne voivat aiheuttaa pitkäaikaisessa käytössä nenäverenvuotoa. Silloin hoidosta kannattaa pitää taukoa ja käyttää limakalvoa hoitavia ja kosteuttavia tippoja tai suihkeita.

– Kortisonisuihkeet herättävät usein pelkoa, että ne vaurioittaisivat nenää ja limakalvoa. Oikein käytettynä ne ovat kuitenkin hyviä, tehokkaita ja hyvin siedettyjä lääkkeitä, Harjunpää kertoo.

Tukkoisen nenän hoitoon tarkoitettuja avaavia nenäsuihkeita voi tarvittaessa käyttää muutaman päivän kortisonisuihkeen rinnalla, sillä kortisoni alkaa vaikuttaa vasta muutaman päivän käytön jälkeen. Pitkäaikaisessa käytössä ne voivat kuitenkin pahentaa nuhaoireita, ja siksi käytön pitää olla lyhytaikaista.

Sopiva valmiste löytyy kokeilemalla

Allergisten silmäoireiden ensisijaiseksi hoidoksi suositellaan antihistamiinisilmätippoja. Myös kromogligaattitippoja voi käyttää, mutta niiden teho on tutkimuksissa ollut antihistamiinitippoja vähäisempi. Sekä antihistamiini että kromogligaatti estävät allergista reaktiota aiheuttavan histamiini-välittäjäaineen eritystä elimistössä ja vähentävät siten allergiaoireita.

Jos paikallishoitovalmisteet eivät tehoa riittävästi tai niiden käyttö koetaan hankalaksi, niiden sijaan tai rinnalla voi käyttää suun kautta otettavia antihistamiinivalmisteita. Allergialääkkeiden teho ja haittavaikutukset ovat yksilöllisiä. Esimerkiksi osalle antihistamiinitabletit voivat aiheuttaa väsymystä. Uuden polven valmisteilla väsyttävä vaikutus on kuitenkin vähäinen.

– Valmisteita on monia: jos yksi ei sovi, kannattaa kokeilla toista. Apteekin valikoimasta löytyy varmasti sellainen valmiste, joka sopii juuri sinulle, Harjunpää kannustaa.

Nenäsuihkeiden ja silmätippojen käyttö vaatii hieman kärsivällisyyttä, sillä niiden vaikutus ei välttämättä tule esiin ensimmäisinä päivinä. Silloin allergiasta kärsivä saattaa ajatella virheellisesti, että hoito ei toimi ja jättää hoidon kesken.

Monet myös arastelevat allergiaoireiden lääke­hoitoa ja käyttävät siksi lääkkeitä liian pienillä annoksilla.

– Allergiaoireiden itsehoito on turvallista ja tehokasta pakkauksen ohjeen mukaan, Harjunpää vakuuttaa.

Nenäkannu voi auttaa oireisiin

Nenähuuhtelukannu on hyvä lisähoito siitepöly­allergian oireisiin. Sen avulla voi huuhdella sekä limaa että epäpuhtauksia nenästä ja poski­onteloista.

Siitepölyltä ei yleensä pysty suojautumaan kokonaan, mutta järkevä välttäminen on silti Harjunpään mukaan paikallaan.

Petivaatteita tai mattoja ei esimerkiksi kannata tuulettaa pihalla pahimpaan siitepölyaikaan.

Jos tietää olevansa allerginen pujolle, kasvit kannattaa kitkeä pihalta jo ennen kukintaa. Ulkoilua ei tarvitse välttää, mutta raskas liikunta voi yhdessä siitepölyn kanssa pahentaa oireita.

Astmaoireinen, lapsi ja odottaja lääkäriin

Lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos oireet ovat niin voimakkaat, että ilman reseptiä saatavat lääkkeet eivät riitä niiden lievittämiseen. Myös ympärivuotiset tai alle kouluikäisen lapsen oireet tulisi selvitellä yhdessä lääkärin kanssa.

– Astma ja allerginen nuha kulkevat usein käsi kädessä. Jos allergiaoireisiin liittyy pitkittynyttä yskää, hengityksen vinkumista tai hengenahdistusta, kannattaa ehdottomasti lähteä lääkäriin, Harjunpää korostaa.

Osa siitepölyallergian itsehoitolääkkeistä sopii myös lapsille. Useimpien kortisoninenäsuihkeiden pakkauksissa kuitenkin lukee, että niitä suositellaan vain yli 18-vuotiaille.

– Tämä ei tarkoita, että valmisteet olisivat lapsille vaarallisia, mutta silloin lääkärin tulee arvioida lääkehoidon tarve.

Useimpia allergialääkkeitä ei suositella raskaana oleville tai imettäville naisille. Osaa niistä voi kuitenkin käyttää turvallisesti, kunhan lääkäri on punninnut valmisteen haitat ja hyödyt.

– Itse lähtisin siitä, että raskaana olevan tai imettävän naisen lääkehoito tulisi aina lääkärin kautta, Harjunpää toteaa.

Lisää tietoa siitepölyallergian itsehoidosta löytyy Itselääkityksen Käypä hoito -suosituksesta sekä sen yhteydessä julkaistusta potilasohjeesta osoitteesta kaypahoito.fi.

Ajantasaista tietoa siitepölytilanteesta löydät osoitteesta norkko.fi.

Lisää tietoa

Antihistamiini ehkäisee myös paukamia

Jos saat hyttysenpistoista vaikeita reaktioita, voit käyttää ehkäisevästi suun kautta otettavaa antihistamiinia. Sen on todettu pienentävän pistospaukamia ja vähentävän kutinaa.

Tärkeää on, että antihistamiinitabletti otetaan ennen hyttysenpistoille altistumista ja lääkitystä jatketaan hyttysenpistojen jälkeen 2–3 vuorokauden ajan. Kutinan lievittämiseen voi kokeilla myös hydrokortisonivoidetta tai paikallisesti käytettävää antihistamiinia.

Lähde: Itselääkityksen Käypä hoito -suositus

Teksti Virpi Ekholm, kuvat iStockphoto
Asiantuntijana farmaseutti Tarja Harjunpää, Perniön Apteekki

Julkaistu Terveydeksi! 1/2017

Apteekki

APTEEKKIHAKU