Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Itsehoito | 18.06.2024 | TIINA LAANINEN | ISTOCK
Haaveri nikkaroidessa, nirhauma puutarhatöissä tai kaatuminen pyörällä. Kesällä sattuu ja tapahtuu. Jos haava on pieni, se paranee yleensä kotikonstein.
Jos haava on pieni, sen voi yleensä hoitaa kotona. Tärkeintä on puhdistaa haava hyvin ennen sen suojaamista, jotta haava ei tulehtuisi. Paras keino puhdistamiseen on juokseva, kädenlämpöinen vesi. Haavaa kannattaa suihkuttaa minuutin tai parin ajan ja kuivata sen jälkeen kevyesti puhtaalla pyyhkeellä tai paperilla. Halutessaan haavan puhdistukseen voi käyttää myös keittosuolaliuosta.
Veden on tärkeä olla puhdasta eli sellaista, jota voisi myös juoda. Esimerkiksi järvivesi ei käy haavan puhdistamiseen. Mikäli esimerkiksi mökillä ei ole puhdasta vettä, voi haavaa suihkuttaa desinfiointiaineella.
Haavan suoja on hyvä vaihtaa etenkin aluksi päivittäin. Esimerkiksi ruhjeet ja asfaltti-ihotuma kannattaa suojata haavataitoksilla, jotka hengittävät hyvin, eivätkä haudo haavaa. Apteekista saatavat haavasidokset eivät tartu haavaan ja ovat kivuttomia poistaa. Kun haava alkaa parantua hyvin, vaihtoväliä voi pidentää.
Pienen haavan hyvä suoja on laastari, joita on niin muovipintaisia kuin hengittäviäkin. Kun haava ei enää tarvitse erillistä suojaa, mutta ei ole vielä kokonaan parantunut, voi suojana käyttää suihkelaastaria, joka muodostaa ohuen, hengittävän kalvon haavan päälle ja on huomaamaton.
Haavan paranemista on hyvä seurata päivittäin. Jos haavaan ilmaantuu turvotusta, punoitusta tai arkuutta, se saattaa olla tulehtunut ja tarvitsee lääkärin arvioinnin. Myös vuotava erite voi kieliä tulehduksesta.
Haavat tulehtuvat lämpimällä säällä helpommin kuin vaikkapa talvella. Tämän takia esimerkiksi uimista kannattaa välttää, jos haava ei ole vielä umpeutunut, vaikka vedenpitävät laastarit ovatkin nykyään hyviä. Tilanteen mukaan myös puutarhatöitä on hyvä välttää, mikäli haavaa ei pysty suojaamaan niin, että voi olla varma, ettei se joudu kosketuksiin esimerkiksi mullan kanssa.
Jos haava on repaleinen, useiden senttimetrien kokoinen, erityisen likainen tai ihosta on lähtenyt pala, tarvitaan haavanhoitoon ammattilaista. Näin on myös silloin, jos verenvuoto haavasta ei tyrehdy noin 20 minuutin kuluessa tapahtuneesta, vaikka haavaa painaisi suojalla. Päivystykseen on hyvä hakeutua myös, jos haava on kehossa erityisen herkällä alueella, kuten kasvoilla tai kaulalla.
Toisinaan haava on vaikea saada puhtaaksi, jos on kaatunut esimerkiksi pyörällä tai mopolla ja haavassa on paljon hiekanmuruja tai asfalttia. Puhdistukseen voi käyttää kotona apuna varovasti pinsettejä, mutta useimmiten haava on helpompi puhdistaa esimerkiksi päivystyksessä, jossa ihoa voi tarvittaessa puuduttaa.
Haava ei yleensä tarvitse parantuakseen voidetta, mutta toisinaan hoitava haavasuoja voi nopeuttaa haavan paranemista. Sopivan voiteen löytämiseen kannattaa kysyä apua apteekista, sillä esimerkiksi kortisonivoidetta haavaan ei saa laittaa. Antibioottivoide voi taas olla paikallaan silloin, jos haavassa on vähäisiä alkavan tulehduksen oireita, ja se onkin hyvä hankinta esimerkiksi mökille. Varmuuden vuoksi antibioottivoidetta ei kuitenkaan tule haavaan laittaa.
Kotiin tai mökille kannattaa hankkia haavojen varalta erikokoisia laastareita ja haavataitoksia sekä desinfiointiainetta. Mökille voi varata haavojen puhdistusta varten myös pullotettua vettä.
Alkukesä on hyvä hetki varmistaa, että oma jäykkäkouristusrokotus on voimassa. Lapset saavat rokotuksen neuvolassa ja koulussa, aikuisten on huolehdittava tehostuksen ottamisesta itse. Tehoste tarvitaan 25-, 45- ja 65-vuotiaana. Tätä vanhemmille tehoste annetaan kymmenen vuoden välein. Lisäksi suoja on syytä tarkistaa, jos saa likaisen haavan.
Jäykkäkourituksen saa todennäköisimme syvistä pistohaavoista. Tällaisen haavan voi saada esimerkiksi ruusunpiikin pistosta tai eläimen puremasta. Myös esimerkiksi mullalla tai hiekalla tahraantuneet haavat aiheuttavat jäykkäkouristusriskin.
Asiantuntijana erikoisproviisori ja sairaanhoitaja Sanna Räntilä, Harjavallan apteekki
Julkaistu Terveydeksi! 2/2024