Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Itsehoito | 30.09.2024 | TIINA LAANINEN | ISTOCK
Itsehoitolääkkeillä voi helpottaa flunssan oireita, mutta lääkkeet eivät lyhennä flunssan kestoa. Tärkeintä on hellittää ja levätä.
Flunssa alkaa useimmiten päänsäryllä, kurkun karheudella ja vilunväristyksillä. Olo voi olla myös tukkoinen ja kuumeinen. Tällöin tärkeintä on levätä itsensä ja toisten takia: flunssa paranee parhaiten levolla, ja ensimmäiset flunssapäivät ovat myös tartuttavimpia. Siksi silloin on syytä olla poissa töistä ja esimerkiksi harrastuksista.
Flunssa kestää tavallisesti viikosta kahteen. Yskä voi jatkua useamman viikon. Lääkäriä tarvitaan, jos sairaus pitkittyy tai on syytä epäillä esimerkiksi bakteerin aiheuttamaa jälkitautia, kuten poskiontelo- tai korvatulehdusta.
Apteekissa myytävät itsehoitolääkkeet helpottavat flunssan oireita. Nenäkannu tuo usein nopean avun tukkoisuuteen. Avaavia nenäsuihkeita voi käyttää tarvittaessa noin viikon ajan. Lapsille nenäsumutteen käyttöä suositellaan enintään viiden päivän ajan.
Jotta nenäsumute tuo apua, sitä on osattava käyttää oikein. Nenäsumutetta ei kannata suihkauttaa kohtisuoraan, vaan suunnata sumutteen pää nenässä viistoon, korvien suuntaan. Nenäsuihkeen sisältämä lääkeaine supistaa nenän limakalvon verisuonia ja helpottaa oloa nopeasti.
Yskänlääke on perinteinen tapa hoitaa flunssaa, ja sitä kysytään usein apteekista. Yskänlääkkeiden tehosta on kuitenkin vain vähän tieteellistä näyttöä, joten niitä ei suositella automaattisesti. Lapsille Käypä hoito ei suosittele yskänlääkkeitä lainkaan. Toisinaan yskä kestää vielä flunssan jälkeenkin useamman viikon ja häviää aikanaan itsekseen.
Hunaja tuo monelle apua flunssassa ja hillitsee yskää. Hunaja sopii käytettäväksi 1-vuotiaasta lähtien. Hunajaa voi esimerkiksi liuottaa lämpimään veteen. Apteekeissakin on myynnissä nestemäistä hunajaa, jota voi nauttia lusikallisen vaikka sellaisenaan. Myös rintakehään levitettävä mentolivoide voi helpottaa yskää ja tukkoista oloa.
Kurkku on flunssassa usein kipeä. Osa saa kivun tunteeseen helpotusta lämpimistä juotavista, osa esimerkiksi jäätelöstä. Flunssassa on joka tapauksessa tärkeä muistaa nauttia tarpeeksi nesteitä, kuten mehua, vettä tai maitoa.
Apteekissa on myynnissä erilaisia kurkkukipua helpottavia imeskelytabletteja. Osa niistä sisältää esimerkiksi kurkkua desinfioivia ainesosia, osa kipulääkettä. Kannattaa kokeilla myös höyryhengitystä. Apteekissa on myynnissä inhalaattoreita höyryhengitykseen, mutta höyryhengitys sujuu turvallisesti myös oleilemalla lämpimässä suihkussa.
Ilman reseptiä myytävät kipulääkkeet helpottavat kipua ja laskevat kuumetta, mutta ne eivät lyhennä eivätkä pidennä sairauden kestoa.
Flunssalääkkeitä ostaessa kannattaa kysyä apua apteekista, sillä tulehduskipulääkkeet eivät sovi käytettäväksi esimerkiksi verenohennuslääkkeiden kanssa. Samoin kahta eri tulehduskipulääkettä, kuten ibuprofeenia, ketoprofeenia, asetyylisalisyylihappoa ja naprokseenia, ei tule yhdistää.
Erityisen tarkkana kannattaa olla juotavien flunssalääkkeiden kanssa, sillä myös ne sisältävät tulehduskipulääkettä tai kipu- ja kuumelääke parasetamolia. Tällöin on tärkeä varmistaa, ettei ylitä lääkeaineen päivittäistä enimmäismäärää.
Flunssaa vastaan ei ole rokotetta. Tehokkain tapa ehkäistä flunssaa on hyvä käsihygienia. Kädet on tärkeä pestä saippualla esimerkiksi ulkoa sisään tullessa, WC-käynnin jälkeen ja ennen ruokailua. Käsipesu kannattaa muistaa myös yskimisen, niistämisen ja aivastamisen jälkeen.
Tutkimuksissa on löydetty viitteitä, joiden mukaan C-vitamiinin tai sinkin käyttö flunssan ensioireiden alkaessa lyhentäisi oireiden kestoa. Kovin vahvaa näyttöä tästä ei ole, mutta monet tuntevat saavansa apua esimerkiksi suihkutettavasta tai imeskelytabletteina nautittavasta sinkistä. D-vitamiini ja probiootit saattavat ennaltaehkäistä flunssaa säännöllisesti käytettyinä.
Asiantuntijana proviisori, farmasian tohtori Sanna Torvinen-Kiiskinen Lieksan Pielis apteekista
Julkaistu Terveydeksi! 3/2024