‹ Takaisin

Itsehoito  |  17.04.2024   |  TIINA LAANINEN   |  ISTOCK

Kun kipu iskee kantapäähän

Aloititko juoksuharrastuksen uudelleen vuosien tauon jälkeen tai seisotko paljon työssäsi? Kantapäät ovat erityisen kovilla esimerkiksi näissä tilanteissa – etenkin jos olet yli 40-vuotias ja kilojakin on kertynyt.

Jos rasitus tuo tullessaan kivun erityisesti kantapään sisäreunalle, kyse voi olla plantaarifaskiopatiasta. Arkikielessä vaivasta puhutaan usein luupiikkinä. Todellisuudessa nämä eivät ole sama asia: vain noin puolella plantaarifaskiopatiasta kärsivistä on röntgenkuvissa näkyvä luupiikki, mutta silloinkaan plantaarifaskiopatia ei johdu luupiikistä eikä ole kivun syy.

Lepo tuo helpotusta 

Plantaarifaskiopatialle on tyypillistä, että kipu tuntuu erityisen kovana aamuisin tai silloin, kun levon jälkeen yrittää lähteä liikkeelle. Muutaman askeleen päästä kipu yleensä helpottaa jonkin verran. Toisinaan kipu voi kuitenkin olla niin kovaa, että jalka ei kunnolla siedä astumista. Aina kipua ei ole helppo kohdentaa, vaan se voi heijastua koko kantapään alueelle. Kipu voi tulla nopeasti tai hiipiä hitaasti viikkojen kuluessa.

Paras lääke plantaarifaskiopatiassa on usein lepo. Liikuntaharrastuksista on hyvä pitää taukoa muutaman viikon ajan, erityisesti kannattaa välttää juoksua ja hyppyjä. Jos kipu ei helpota parissa viikossa tai jos on pienikin syy epäillä murtumaa, on tärkeä hakeutua lääkäriin.

Venyttely auttaa kantapääkipuun

Kivun taustalla on usein iän mukanaan tuoma jalkapohjan jännekalvon rappeuma, jolloin tehokas hoitokeino on jalkapohjan venyttely. Tuolilla istuessa jalka kannattaa nostaa toiselle polvelle ja venyttää jännekalvoa taivuttamalla varpaita kohti säärtä. Muutaman kymmenen sekunnin kestäviä venytyksiä on hyvä tehdä aamuin illoin. Tämän lisäksi kannattaa venytellä myös sääriä ja pohkeita.

Jos kipu on kova, voi tarvittaessa käyttää tulehduskipulääkettä. Apua voi tuoda myös jääpussi kipeällä alueella. Jalkapohjia voi hieroa käsin tai pyörittämällä tennis- tai jumppapalloa lattiaa vasten.

Kotikonstit kipeään kantapäähän 

80 prosenttia plantaarifaskiopatioista paranee vuoden kuluessa oireettomiksi. Akuuttina vaivaa pidetään yleensä ensimmäiset kuusi viikkoa. Kroonisesta vaivasta puhutaan, jos se kestää yli kolme kuukautta.

Kipuun voi saada lievitystä myös apteekista. Akuutissa säryssä apteekissa myytävät silikoniset kenkiin laitettavat kantakupit pehmentävät kantapäähän kohdistuvia iskuja ja voivat helpottaa oloa. Tutustua kannattaa myös venytyssukkiin, joita pidetään yöllä. Joskus myös kompressiotuotteet, kuten tukisukat, voivat auttaa kipuun. Osa saa akuuttiin kipuun helpotusta jalkaterää tukevasta kinesioteippauksesta tai kipugeelistä.

Apua jalkaterapeutilta 

Plantaarifaskiopatialle voi altistaa erilaiset alaraajojen toiminnalliset ja rakenteelliset poikkeamat. Iän myötä myös kudoskestävyys heikkenee, jolloin keho ei välttämättä kestä yhtä kovaa kuormitusta kuin aikaisemmin. Toisinaan kivun voivat laukaista myös uudet kengät tai kantapään alueella kohdistunut isku.

Tarvittaessa jalkavaivoihin kannattaa hakea apua jalka- tai fysioterapeutilta, joka osaa tunnistaa kivun varsinaisen syyn. Hän osaa ohjata sopivia harjoituksia ja arvioida, voivatko esimerkiksi tukipohjalliset tuoda apua tai voisiko ultraäänihoitohelpottaa. Mikäli vaiva on hankala tai pitkittyy, on hyvä hakeutua lääkäriin. Akuutissa tilanteessa lääkäri voi harkita kortisonipistoshoitoa. 

Kantapääkipua voi ennaltaehkäistä

Parasta ennaltaehkäisyä kantapääkivulle on muistaa terveet elämäntavat. Esimerkiksi ylipaino on riskitekijä erilaisille jalkavaivoille. Tärkeää on huolehtia myös nivelliikkuvuudesta. Sitä voi parantaa esimerkiksi nousemalla varpaille, liikuttelemalla nilkkuja istuessa ylös ja alas sekä venyttelemällä kehoa.

Tärkeää on kiinnittää huomiota myös kenkiin. Moni suomalainen käyttää liian pieniä ja ahtaita kenkiä, joissa varpaat pusertuvat yhteen. Todennäköisemmin jalat voivat hyvin, jos kengissä on pieni korko, lesti on leveä ja pisimmän varpaan edessä on kengissä tyhjää puolitoista senttimetriä.

Asiantuntijana jalkaterapeutti Miia Pakkanen, Apteekki 360, Helsinki

Julkaistu Terveydeksi! 2/2024

Apteekki

APTEEKKIHAKU