Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Itsehoito | 21.05.2024 | TARU VANHALA | KUVAPANKKI RODEO
Ihoon kiinnittynyt punkki tulee poistaa välittömästi, mutta lääkäriin ei automaattisesti pureman takia tarvitse lähteä.
Liikkuessa punkkialueella on tärkeää suojautua ja estää punkkien pääsy iholle. Paras tapa suojautua onkin peittävä vaatetus: vaaleat pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet sekä korkeavartiset kengät tai lahkeiden laittaminen sukkiin.
Punkkisyyni luonnossa liikkumisen jälkeen ehkäisee borrelioositartuntaa tehokkaasti, sillä taudin aiheuttavan bakteerin siirtyminen punkin suolistosta ihmisen elimistöön vie vähintään yhden vuorokauden. Puutiaisaivotulehdus eli TBE-virus sen sijaan sijaitsee punkin suuosissa, jolloin tarttuminen ihmiseen tapahtuu minuuteissa puremisesta.
Jos punkki on kerennyt tarttua ihoon, se kannattaa poistaa mahdollisimman pian tarttumalla siihen mahdollisimman läheltä ihon pintaa teräväkärkisillä pinseteillä tai kynsin. Punkki vedetään irti ulospäin suuntautuvalla, tasaisella liikkeellä. Puremakohta kannattaa poiston jälkeen desinfioida antiseptisellä aineella. Punkin päälle ei tule laittaa rasvaa, sillä se saa punkin oksentamaan ja lisää tartuntariskiä.
Jos osa punkista jää ihoon, sitä ei tarvitse irroittaa väkisin. Esimerkiksi ihoon jäänyt imukärsä ei lisää tartuntariskiä. Puremakohtaa voi kuitenkin desinfioida päivittäin ja ihoärsytystä lievittää antibakteerisella voiteella.
Päivämäärä, jolloin punkki on irrotettu, kannattaa merkitä kalenteriin, jotta se on tarvittaessa myöhemmin tiedossa.
Pelkän punkinpureman takia ei tarvitse hakeutua lääkäriin, sillä antibioottikuuria ei määrätä automaattisesti pureman jälkeen.
Lääkäriin tulee mennä, jos puremakohdassa on yli 5 cm:n läpimittainen laajeneva, usein rengasmainen punoitus, kun puremasta on kulunut yli viikko.
Lääkärissä on hyvä käydä myös, jos puremakohtaan ilmestyy lymfosytooma, eli hyvänlaatuinen punoittava tai sinertävä pehmeä kasvannainen. Hoitoon tulee hakeutua myös, jos 1-3 viikon sisällä puremasta ilmenee kuumeilua, päänsärkyä tai pahoinvointia.