‹ Takaisin

Itsehoito  |  27.03.2019   |  Jaana Tapio   |  Kuva: iStockphoto

Katupölyä ilmassa

Nuhaa, vuotavia silmiä ja kurkunpään vaivoja. Katupölykausi kiusaa etenkin allergikkoja ja heitä, joilla on ennestään hengitys- tai sydän- ja verisuonisairauksia.

Asvalttia, metalleja ja siitepölyä

Katupöly alkaa yleensä haitata keväällä, kun lumet sulavat ja tienpinnat kuivuvat. Autojen renkaat nostavat ilmaan pölyä, joka koostuu muun muassa tienpinnan ja hiekoitushiekan mineraaleista, ajoneuvojen osista irtoavista metalleista, auton pyörien hiukkasista sekä maaperän bakteeripitoisista pienhiukkasista. Kevätkaudella katupölyn seassa on myös siitepölyä.

Katupölykauden ajankohta ja vaikeus vaihtelevat vuosittain paikkakunnan ja sääolosuhteiden mukaan. Yleensä kausi kestää 4–6 viikkoa ja helpottaa lämpötilan noustessa öisinkin plussan puolelle, jolloin kadut päästään pesemään pölystä puhtaiksi.

Pienimmät hiukkaset vaarallisimpia

Katupöly aiheuttaa silmäoireita, kuten ärsytystä tai vuotoa, sekä kurkunpään ärsytystä, nuhaa ja yskää.

Hiukkasten koko vaihtelee karkeista ultrapieniin. Pienimmät hiukkaset ovat vaarallisimpia terveydelle, koska ne pääsevät tunkeutumaan syvälle hengitysteihin.

Hiukkaset päätyvät hengityksen mukana nenän ja keuhkojen limakalvoille ärsyttämään ja tulehduttamaan niitä. Tällöin limakalvot alkavat erittää lisää limaa. Hiukkaset myös vaikuttavat keuhkoputkien värekarvojen toimintaan lamaannuttavasti. Värekarvat eivät enää siirrä limaa pois keuhkoista kuten niiden pitäisi, vaan lima alkaa kertyä keuhkoihin.

Riskiryhmät oireilevat eniten

Katupölykausi on erityisen vaikea niille, joilla on hengitysteiden sairauksia, kuten siitepölyallergiaa tai astmaa, tai sydän- ja verisuonielimistön sairauksia. Katupöly voi vahvistaa esimerkiksi allergisten oireita. Sydän- ja verisuonisairauksia sairastavilla katupöly voi pahentaa tilannetta, koska ultrapienet hiukkaset tulehduttavat verisuonten sisäpuolten pintakudosta siirtyessään keuhkoista verenkiertoon ja aiheuttavat niiden jäykistymistä. Katupölyn tiedetäänkin olevan yhtenä tekijänä näitä sairauksia sairastavien ennenaikaisissa kuolemissa sekä lisääntyneissä poliklinikkakäynneissä.

Perusterveillekin katupöly voi aiheuttaa ylimääräistä niistämistä ja silmien vuotoa.

Helpotusta oireisiin apteekista

Silmäoireisiin voi ostaa apteekista kosteuttavia ja huuhtelevia silmätippoja. Tarjolla on myös geelimäisiä tuotteita. Oikean valmisteen valintaan saa apua farmaseuteilta. Nenää kannattaa huuhdella nenäkannulla ja kurkunpään oireita hoitaa pastilleja imeskelemällä.

Allergisten on syytä aloittaa antihistamiinin käyttö hyvissä ajoin ennen siitepölykautta. Astmaatikoilla lääkäri voi tuplata hengitettävän hoitavan lääkkeen määrän katupöly- ja siitepölyajaksi. Silloin limakalvot ovat paremmassa kunnossa ottamaan ärsykkeitä vastaan.

Jos oireet pahenevat niin paljon, että hengitystiet vinkuvat tai henkeä ahdistaa avaavista lääkkeistä huolimatta, pitää lähteä lääkäriin.

Näin suojaudut katupölyltä

Pahimpana aikana katupölyltä voi suojautua hengityssuojaimella. Rautakauppojen P2-luokan suojain sopii tarkoitukseen, ja olemassa on myös erityisesti katupölyä vastaan kehitettyjä suojaimia. Suojaimessa on hyvä olla venttiili, jotta hengittäminen ei vaikeudu. Iäkkäiden, vakavista hengitys- tai sydän- ja verisuonisairauksista kärsivien kannattaa keskustella lääkärin kanssa ennen suojaimen käyttöä.

Reitit kannattaa suunnitella siten, että ne kulkevat viheralueita tai rantoja pitkin. Viheralueet suodattavat katupölystä jopa 60 prosenttia.

Pienten lasten vanhempien on hyvä huomioida, että katupölyä on erityisen paljon lähellä maanpintaa.

Kotona on syytä huolehtia ikkunoiden ja ilmanvaihtoventtiilien suodattimien vaihtamisesta.

Vältä turhaa autoilua

Pahimpana katupölyaikana kaikkien olisi hyvä vähentää autolla liikkumista ja suosia sen sijaan joukkoliikennettä, kävelyä tai pyöräilyä. Myös nastarenkaiden korvaaminen kitkarenkailla vähentää katupölyä. Ajotapakin vaikuttaa, nimittäin jarrutuksia vähentämällä myös katupölyn määrä voi vähetä.

Omalla pihalla hiekka ei pääse pölisemään, kun sen poistaa kosteana tai lumen mukana. Lehtipuhallinta ei tule käyttää hiekan poistoon.

Katupölykausi kestää onneksi vain rajatun ajan, ja kevään edetessä tilanne helpottaa. Oman asuinalueen ilmanlaatutilannetta voi seurata Ilmatieteen laitoksen sivuilla ja pääkaupunkiseudulla esimerkiksi HSY:n sivujen kautta.

Julkaistu: Terveydeksi! 1/2019

Apteekki

APTEEKKIHAKU