‹ Takaisin
Itsehoito | 25.05.2019
Hoida oikein kesän pienet haaverit
Kesällä ulkoillaan paljon, puuhastellaan puutarhassa ja touhutaan mökillä. Siinä sivussa sattuu helposti pieniä haavereita, jotka voi yleensä hoitaa itse.
- Tikku sormessa tai jalkapohjassa on tavallisimpia kesän sattumuksia. Pienikin ihon alle joutunut tikku voi tuntua kivuliaalta ja se voi myös tulehtua. Tikun voi poistaa ihosta vetämällä. Kynnen alta tai muusta hankalasta paikasta tikun poistossa kannattaa käyttää apuna esimerkiksi pinsettejä. Lopuksi iho puhdistetaan antiseptisellä liuoksella.
- Palovammaa jäähdytetään viileässä vedessä 10 minuuttia. Rakkuloita ei tule puhkoa, jotta vaurioitunut iho ei tulehdu. Rakkulaisen tai erittävän palovamman päälle voi laittaa rasvataitoksen ja siteen tai palovamman hoitoon tarkoitetun laastarin.
- Nokkosenpolttama on vaaraton ja paranee itsestään, mutta hydrokortisonivoide voi nopeuttaa paranemista. Myös ihon viilentäminen vedellä tai geelimäisellä voiteella saattaa helpottaa oloa.
- Haavat puhdistetaan juoksevassa vedessä. Hiekka ja muu lika huuhdellaan huolellisesti pois. Puhdistamisen jälkeen haavan päälle laitetaan sidetaitos tai laastari. Viiltohaavan reunat yhdistetään perhoslaastarin avulla. Haava-alue pidetään puhtaana ja kuivana. Taitokset voi poistaa haavan koosta riippuen 3–7 vuorokauden kuluessa, minkä jälkeen haavan voi antaa parantua. Haavaa voi puhdistaa päivittäin juoksevassa vedessä.
- Nyrjähdysten hoidossa näppärä muistisääntö on kolmen K:n sääntö – KKK: kompressio eli puristus, kohoasento ja kylmähoito. Aluksi nyrjähtänyttä aluetta puristetaan välittömästi, minkä jälkeen se nostetaan kohoasentoon sydämen yläpuolelle ja lopuksi viilennetään esimerkiksi kylmäpakkauksella vähintään 20 minuutin ajan.
Teksti Elina Aaltonen
Kuva iStockphoto
Lähteenä Duodecim Terveyskirjasto
Julkaistu Terveydeksi! 2/2018