‹ Takaisin

Itsehoito  |  15.03.2022   |  TARU VANHALA   |  KUVAPANKKI RODEO

Hengitä helpommin – viisi vinkkiä torjua katupölyä

Katupölyoireet muistuttavat siitepölyallergian oireita. Allergialääkkeet eivät auta katupölyyn, tehokkain tapa estää oireita on suojautua pölyltä.

1. Katupölyä nousee ilmaan keväisin lumen sulaessa ja maan kuivuessa. Katupölykausi on pahimmillaan maalis-huhtikuussa. Samoihin aikoihin ilmassa on usein jo lepän ja koivun siitepölyä. Tyypilliset katupölyn ärsytysoireet nuha, yskä sekä kurkun ja silmien kutina muistuttavat siitepölyallergian oireita, mutta allergialääkkeistä ei ole apua katupölystä oirehtiville. Katupölystä reagoivien tulee ennen kaikkea välttää pölyisiä alueita.

2. Kadut pölyävät eniten vilkkaasti liikennöityjen katujen ja teiden varsilla. Katupöly koostuu pääosin jauhautuneesta hiekoitushiekasta ja tiesuolasta. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Kun ilmanlaatu on huono, kannattaa ruuhkaisia alueita. Etenkään raskasta liikuntaa ei kannata harrastaa vilkkaiden katujen varsilla. Tarvittaessa ulkona liikkuessa voi käyttää hengityssuojainta.

3. Pölyn kulkeutumista sisätiloihin voi välttää myös kuivattamalla pyykit sisällä.

4. Ikkunat kannattaa pitää kiinni pahimpaan katupölyaikaan. Tuloilmaventtiileihin ja ilmanvaihtokoneisiin niin kotona, työpaikalla kuin autossakin kannattaa asentaa hiukkassuodattimet. Suodattimet tulee vaihtaa aina keväisin ja syksyisin. Suodinkankaat tuuletusikkunoissa auttavat myös pitämään sisäilman puhtaampana. Kotiin on hyvä hankkia myös tehokkaat tuloilmasuodattimet. 

5. Katupöly sisältää erilaisia hiukkasia, jotka ovat haitallisia terveydelle. Tällaisia ovat muun muassa nokihiukkaset, maaperähiukkaset, bakteeriperäiset yhdistelmät, hienoksi jauhautuneet kasvinosat sekä ajoneuvoista irtoavat materiaalit. Riskiryhmään kuuluvien, esimerkiksi astmaatikkojen ja sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumataudista kärsivien, kannattaa välttää ulkoilua kokonaan, kun ilmanlaatu on huono. Ilmanlaatua voit seurata Ilmatieteen laitoksen sivuilta (ilmatieteenlaitos.fi/ilmanlaatu).

Julkaistu Terveydeksi! 1/2022

Apteekki

APTEEKKIHAKU