‹ Takaisin

Itsehoito  |  18.09.2017

Få bukt med höstförkylningen

Den viktigaste behandlingen vid förkylning är vila, men egenvårdsläkemedel lindrar också symtomen. Fråga frimodigt på apoteket vilket preparat som kunde passa just dig.

Halsen känns sträv, det värker här och där och det kittlar i näsan... Äsch, en förkylning är på väg igen!

Den primära behandlingen vid förkylning är vila, men i apotekets egenvårdshylla kan man också hitta lindring mot symtomen. Vid valet av preparat lönar det sig att be om råd av en expert på apoteket.

– Även om det känns som att du vet hur du ska använda läkemedlen, är det bra att ge apotekets rådgivare en chans. Till exempel ålder, andra sjukdomar och medicineringar påverkar vilket preparat som är det bästa, förklarar provisor Tiina Kuosa på Elimäki apotek.

Förkylningsvirus smittar lätt och det är därför svårt att förhindra sjukdomen under förkylningssäsongen. Men handtvätt så ofta som möjligt kan förebygga smitta.

– Är man själv förkyld är det bäst att hosta och nysa i armvecket eller armhålan för att inte smitta andra, påminner Kuosa.

Zink kan ge kortare förkylning

Om en förkylning slår till kan en rejäl dos zink eller C-vitamin förkorta den, förutsatt att användningen av dem börjar så snabbt som möjligt efter de första symtomen.

Zink har i studier konstaterats ge kortare förkylningar med upp till en tredjedel.

– I studierna har man använt riktigt stora doser, cirka 80 milligram. Även om doserna är större än rekommenderat är de knappast till skada vid kortvarigt bruk, funderar Kuosa.

När förkylningssymtomen blir lindrigare minskas zinkdosen. Det lönar sig att diskutera lämpligt zinkpreparat på apoteket. Viktigast är att välja ett preparat med lokal verkan i svalget.

Många talar varmt för C-vitamin, även om det i studier inte har förkortat förkylningar särskilt mycket.

– Och visst kan man använda C-vitamin, även om forskningsrönen när det gäller nyttan i det här fallet inte är så övertygande. Förståndiga doser är ju ändå inte till skada, påminner Kuosa.

Lindring vid feber och värk

Ibuprofen och andra antiinflammatoriska smärtmediciner lindrar effektivt feber och värk när man är förkyld, men de passar inte alla. Paracetamol är ett tryggt alternativ till exempel för äldre, barn och dem som använder koagulationshämmande medicin.

– Om smärtan inte lättar med ett preparat kan paracetamol och antiinflammtorisk smärtmedicin användas tillsammans. Men man ska vara noga så att man inte använder för mycket läkemedel ur samma grupp i form av olika preparat, säger Kuosa.

En del varma förkylningsdrycker innehåller antiinflammatorisk smärtmedicin. Tar man dem tillsammans med motsvarande smärtmedicinspreparat ökar risken för biverkningar.

Acetylsalicylsyra, alltså aspirin, rekommenderas inte till barn och unga, eftersom den ökar risken för Reyes syndrom, som är sällsynt men allvarligt. Därför passar inte heller alla för­kylningsdrycker barn.

För små barn rekommenderar Kuosa hellre smärtmedicin i vätskeform än stolpiller.

– Stolpiller kommer lätt ut med avföringen, och sedan är det svårt att bedöma hur mycket av läkemedlet som kan ha tagits upp och om barnet kan få en ny dos.

Läkemedelsspray öppnar en täppt näsa

Nästäppa kan lindras effektivt med sprayer som drar samman blodkärlen i näsans slemhinna. Men preparaten är bara avsedda för kortvarigt bruk.

– Använder man nässprayer längre än rekommenderat verkar de på motsatt sätt: näsan blir täppt och börjar utsöndra mer slem. Vid riktigt långvarigt bruk kan sprayerna till och med skada näsans slemhinna, varnar Kuosa.

Ångandning och näskanna kan också hjälpa mot täppt näsa. På grund av brännskaderisken bör ångan inte vara kokhet: varm dusch kan också hjälpa.

Hostmediciner rekommenderas inte för barn

Det finns många egenvårdspreparat mot hosta. Men det finns inte ordentliga vetenskapliga bevis för deras effekt.

– En frisk vuxen kan använda hostmedicin, om han eller hon tycker sig ha nytta av den. För barn rekommenderas de inte, eftersom de möjliga biverkningarna överskuggar den eventuella nyttan, förklarar Kuosa.

Hos äldre orsakar hostmediciner oftare biverkningar. De kan dessutom ha skadliga interaktioner med andra läkemedel.

Det finns också huskurer som kan hjälpa mot hosta.

– Om hostan stör på natten kan sängens huvudända höjas till exempel med en hopvikt filt under bäddmadrassen. På nattduksbordet kan man ha ett vattenglas att ta en klunk ur när hostan stör, tipsar Kuosa.

Halsont kan man försöka lindra med sugtabletter som innehåller till exempel smärtlindrande och bedövande ämnen. Det finns inte övertygande vetenskapliga bevis för deras effekt, men många upplever att de hjälper.

– Och glöm inte mormors svartvinbärssaft. Varm dryck gör att det känns bättre och så får man naturligt C-vitamin på köpet, ler Kuosa.

Antibiotika hjälper inte mot virusförkylning

Att vara förkyld kräver tålamod. Symtomen kan fortsätta i ett par veckor, även om det inte är frågan om en bakterieinfektion som kräver läkarvård.

Vanligen beror förkylningssymtom på virus, som antibiotika inte biter på.

– Har man antibiotika hemma ska man under inga omständigheter ta av dem på eget bevåg, varnar Kuosa.

Läkarbesök behövs om man plötsligt mår betydligt sämre, förkylningen drar ut på tiden eller symtom som redan gått om återkommer. Blodiga upphostningar och andnöd kräver också läkarundersökning. Med små babyer bör man vara snabbare att gå till läkare.

Sant eller falskt?

Får man förkylning av influensavaccin?

Snart är det dags att besluta om du ska ta influensavaccin den här vintern. I kaffebordsdiskussionerna lever en seg uppfattning att vaccinet bara ökar förkylningarna.

– Influensavaccinet innehåller oskadliggjorda virusdelar. Vaccinet kan alltså inte orsaka influensa eller förkylning, försäkrar provisor Tiina Kuosa.

Vissa får lite stegring och förkylningsliknande symtom efter vaccinationen. Men symtomen är övergående.

Många insjuknar visserligen också i förkylning efter vaccineringen – men det är bara ett sammanträffande.

– När influensavaccinet tas är vi mitt uppe i förkylningssäsongen. Det kan alltså hända att en förkylning slår till just efter vaccinationen, påpekar Kuosa.

Influensa är vanligen en betydligt tuffare sjukdom än en vanlig förkylning. Typiska symtom är hög feber, kraftig värk, svår hosta och att man mår allmänt dåligt. Sängvila kan behövas i en vecka eller mer.

För småbarn, åldringar och långtidssjuka kan influensa vara en allvarlig sjukdom, till och med livshotande. Därför får de vaccinet gratis på hälsovårdscentralen. Vaccinet är gratis även för riskgruppernas närmaste.

– Om det ska födas en baby i din närmaste släkt eller en närstående har en sjukdom som ökar influensarisken, till exempel reuma eller astma, lönar det sig absolut att ta vaccinet. På det sättet skyddar du både dig själv och andra, påminner Kuosa.

text Virpi Ekholm foto iStockphoto
sakkunnig provisor Tiina Kuosa, Elimäki apotek

För din hälsa 3/2017

Apteekki

APTEEKKIHAKU