Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Itsehoito | 20.07.2021 | ESSI KÄHKÖNEN | ISTOCKPHOTO
Kiusalliset mutta harmittomat syylät ilmaantuvat useimmiten käsiin tai jalkoihin, ja joskus ne voivat olla kipeitäkin. Syylistä on mahdollista päästä eroon kotikonstein.
Syylät ovat ihmisen papilloomaviruksen (HPV) aiheuttamia, vaarattomia ja yleisiä ihokasvannaisia. Virus nostattaa iholle kohollaan olevia, kukkakaalimaisia ja kooltaan vaihtelevia näppyjä, joissa voi olla tummahkoja pisteitä.
Useimmiten syylät häviävät itsekseen ilman hoitoa, varsinkin lapsilla. Aikuisilla syylä voi tosin kestää ihossa jopa vuosia, ja joskus syylät voivat olla kipeitä.
Syylät tarttuvat ihmisestä toiseen yleensä kosketustartunnan kautta. Jos iho on rikki, syylä tarttuu herkemmin. Syyliä on tavallisimmin käsissä ja jaloissa. Moni saa syylän julkisista tiloista, kuten liikuntasaleilta tai uimahalleista.
Siinä missä syylän aiheuttaa virus, känsä kehittyy ihoon ulkoisesta paineesta, kuten hankauksesta. Känsä muodostuu, kun iho alkaa puolustautua mekaanista painetta vastaan: iho paksuuntuu. Känsä on yleensä tasavärinen, kova patti iholla, ja känsässä näkyy sisäkkäisiä renkaita känsän ytimen ulkopuolella.
Yleisin paikka känsälle on jalkaterä, ja tavallisin syy jalkakänsälle on jalan virheasento. Jalkakänsän toinen nimitys onkin liikavarvas. Varvasväleissäkin känsiä esiintyy. Tiivis varvasväli on kostea, mikä pitää känsän pehmeänä. Varvasväleihin känsä kehittyy usein silloin, jos varpaat hankaavat toisiaan vasten.
Aikuisilla syylät voivat olla kipeitä ja kestää ihossa jopa vuosia.
Apteekista saa syylien omahoitoon muun muassa salisyylihappoa, jota sivellään syylän päälle. Aine pehmentää syylää ja kuorii sitä hiljalleen pois. Salisyylihappoa käytetään päivittäin. Hoito on varsin hidasta, sillä syylän kuoriutuminen kestää tavallisesti kaksi tai kolmekin kuukautta. Hoitoa nopeuttaakseen syylää voi pehmentää esimerkiksi saunassa ja viilata ennen hoitoaineen laittoa.
Diabeetikoille syylien salisyylihappohoitoa ei suositella.
Syylien hoitoon on myös salisyylihappolaastareita, jotka asetetaan syylän päälle. Hoitokertojen välillä kipeään syylään voi asettaa suojaksi rengasmaisen syylälaastarin, joka ei sisällä lääkeainetta.
Syyliä voi hoitaa myös muurahaishapolla, jota levitetään syylän päälle kerran viikossa. Aine imeytyy syylään ja kuivattaa sitä. Kun iho alkaa uusiutua, tuore iho raivaa syyläkudoksen tieltään. Syylän poistoon tarvitaan yleensä neljä tai viisi hoitokertaa.
Tehokas vaihtoehto syylien poistoon on myös trikloorietikkahappo eli TCA, jota on geelimäisissä syylätuotteissa. TCA kuorii pois syylän ylempiä kerroksia. Valmistetta levitetään syylän päälle kerran viikossa. TCA-hoitoa voi jatkaa enintään kuusi viikkoa.
TCA soveltuu yli 4-vuotiaille. Muurahaishappoa voidaan käyttää nuoremmillakin lapsilla, kun ihomuutos on varmistunut syyläksi.
Apteekeissa syylien omahoitoon on tarjolla myös jäädytystuotteita. Ne sisältävät –80-asteista nestemäistä typpeä, jota annostellaan syylän päälle. Aine ei saa koskea terveeseen ihoon. Kylmyys muodostaa rakkulakudoksen syylän alle ja lopulta irrottaa syylän. Päälle kasvava uusi iho on tervettä.
Pakkasasteistaan huolimatta nestemäisen typen käyttö ei satu, sillä ainetta annostellaan vain pienelle ihoalueelle, tarkasti syylän päälle.
Kun nestetypellä hoidetaan yhtä syylää, koko kehon immuunipuolustus aktivoituu, jolloin muutkin syylät saattavat hävitä.
Nestemäinen typpi sopii syylien omahoitoon yli 4-vuotiaille.
Syyliä ei välttämättä tarvitse hoitaa, elleivät ne vaikeuta liikkumista, aiheuta kosmeettista haittaa tai ole kivuliaita. Lääkäriin syylien vuoksi kannattaa lähteä, jos itsehoito ei ole onnistunut ja syylän sijainti tai oireet vaivaavat.
Lääkäri voi nopeuttaa syylien häviämistä kotihoitoa tehokkaammalla nestetyppijäädytyksellä, jossa syyliin kohdistettava lämpötila on –196 astetta. Lääkärin antama jäädytyshoito kestää muutaman sekunnin. Hoitokertoja tarvitaan useita. Käsien syylät parantuvat keskimäärin neljällä ja jalkapohjien syylät kuudella jäädytyskerralla.
Tarvittaessa voidaan käyttää laserhoitoa tai kirurgista hoitoa.
Asiantuntijana farmaseutti-kosmetologi Virve Skinnari, Apteekki Saimaa.
Julkaistu Terveydeksi! 2/2021