‹ Takaisin

Itsehoito  |  28.05.2021   |  HANNA VILO   |  ISTOCKPHOTO

Apua allergiaan

Pahimmilta siitepölyallergian oireilta pystyy yleensä välttymään, kun lääkityksen aloittaa ajoissa ennen siitepölykauden alkua. Lisäksi avuksi kannattaa ottaa lääkkeettömät keinot.

Tunnista allergiaoireet

» Siitepölyallergiat aiheuttavat tavallisesti erilaisia nenä- ja silmäoireita. Tyypillisiä nenäoireita ovat vetinen nuha, aivastelu, nenän kutina ja tukkoisuus sekä nenän limakalvon punerrus. Joillakin nenäoireisiin voi liittyä myös astman kaltaisia oireita, kuten hengenahdistusta. Myös yskää voi esiintyä. Silmissä siitepölyallergia saattaa aiheuttaa punoitusta, kutinaa, kirvelyä ja vetistelyä. Kaikki oireet voivat ilmetä joko yksinään tai yhdessä muiden kanssa.

Lisäksi siitepölykausi saattaa aiheuttaa väsymystä, joka voi johtua käytetyistä lääkkeistä, elimistön tulehdusprosessista tai yleisestä kevätväsymyksestä. Joskus myös atooppinen ihottuma voi pahentua siitepöly­kauden aikana.

Ilman reseptiä apteekista

» Apteekista saa monia eri siitepölyallergian hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä ilman reseptiä. Nenäoireita helpottavat kortikosteroidi­suihkeet, jotka säännöllisesti käytettynä hoitavat nenän limakalvon tulehdusta. Jos hoito saa nenän limakalvon kuivumaan liikaa, on hyvä pitää lyhyt hoitotauko. Silloin nenää kannattaa kostuttaa merisuola- tai öljy­suihkeella.

Silmäoireita kannattaa hoitaa ensisijaisesti antihistamiinisilmätipoilla, jotka rauhoittavat kutinaa ja punoitusta. Lisäksi silmäoireita voi hoitaa natriumkromoglikaattitipoilla, jotka ehkäisevät tulehdussolujen muodostumista silmissä. Jos kärsii sekä silmä- että nenäoireista eikä paikallishoito auta riittävästi, hoitoon voidaan lisätä suun kautta otettava antihistamiini.

Lääkitse oikein

» Allergialääkkeet tehoavat parhaiten, kun niitä käyttää oikein. Apteekissa on hyvä varmistaa farmaseutilta, että tuotteet sopivat itselle. Lisäksi pakkauksen ohjeita on syytä noudattaa.

Oireiden lievitys kannattaa aloittaa paikallishoidoista, jolloin vaikuttavia aineita saadaan suurempia pitoisuuksia silmän tai nenän lima­kalvoille. Jos paikallishoidot eivät auta riittävästi, hoitoon voidaan yhdistää suun kautta otettavat antihistamiinit. Antihistamiineja on useita, eivätkä kaikki niistä väsytä.

Flunssan hoitoon tarkoitettuja avaavia nuha­sumutteita voi käyttää vain 2–3 päivän ajan oireiden alussa, ennen kuin muu lääkitys alkaa tehota. Pitkäaikaisessa käytössä avaavat sumutteet voivat aiheuttaa vaikeahoitoista nenän tukkoisuutta.

Lievitä ilman lääkkeitä

» Markkinoille on tullut myös uusi lääkkeetön nenäsumute. Se tekee nenän limakalvolle kalvon, joka estää allergeenin pääsyä elimistöön ja lievittää oireita. Nenäsumutetta voi käyttää ennaltaehkäisevästi esimerkiksi ennen ulkoilua. Sitä voi hyvin yhdistää lääkkeellisiin valmisteisiin.

Vanha hyvä apu on myös nenän lima­kalvon huuhtelu suolavesiliuoksella. Sen voi tehdä joko nenähuuhtelukannulla tai apteekista saatavalla merivesisuihkeella. Huuhtelu kannattaa tehdä pari kertaa päivässä. Erityisen tärkeää se on iltaisin ennen paikallishoidon käyttöä, jotta päivän aikana nenän limakalvolle lentäneet siitepölyhiuk­kaset saadaan huuhdeltua pois.

Allergiakauden ulkopuolella nenän limakalvoa kannattaa hoitaa öljysuihkeilla.

Aloita hoito ajoissa

» Allergialääkkeistä saa parhaan avun, kun niiden käytön aloittaa oikeaan aikaan. Natriumkromoglikaattia sisältävät silmätipat vaikuttavat hitaasti, ja siksi niiden käyttö on hyvä aloittaa jo pari viikkoa ennen oireiden alkua. Antihistamiinisilmätippojen käyttö kannattaa aloittaa vasta, kun oireet ilmaantuvat. Tipat ovat nopeavaikutteisia, ja niiden teho alkaa jo 15–60 minuutin päästä käytön aloittamisesta.

Jos sairastaa astmaa tai kärsii jokakeväisistä voimakkaista siitepölyn aiheuttamista allergiaoireista, suun kautta otettavien ­antihistamiinien käyttö kannattaa aloittaa jo pari viikkoa ennen siitepölykauden alkua. Hyvissä ajoin aloitettu hoito ehkäisee erityisesti hankalia oireita.

Tarvittaessa lääkäriin

» Voimakkaita jokakeväisiä allergia­oireita ei kannata sietää pitkään. Lääkäriin kannattaa mennä, jos itsehoitolääkkeet eivät säännöllisesti otettuina tunnu helpottavan oloa riittävästi.
Myös vaikeista silmäoireista on syytä huolestua. Jos silmät alkavat rähmiä, tuntua kipeiltä tai valonaroilta tai näkö heikkenee, kannattaa varata aika lääkäriin. Lisäksi niin kannattaa tehdä, jos allergiaoireisiin liittyy pitkittynyttä yskää tai hengenahdistusta.
Tarvittaessa lääkäri voi määrätä lääkkeitä Kela-korvauksella tai suositella siedätyshoitoa. Pistoshoidon lisäksi tarjolla on nykyään myös tablettimuotoista siedätyshoitoa. Sitä on saatavilla muun muassa heinä- ja koivuallergiaan.

Asiantuntijana farmaseutti Tarja Lyyra, Nilsiän apteekki

Julkaistu Terveydeksi! 1/2021

Apteekki

APTEEKKIHAKU