Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Itsehoito | 26.08.2019 | TARU VANHALA | iStock
Lapsiperheiden riesa täit ovat varma syksyn merkki. Helposti päästä toiseen tarttuvat täit leviävät nopeasti kouluissa ja päiväkodeissa aiheuttaen pieniä epidemioita. Tartunnan voi saada kuka vain, vaikka edelleen virheellisesti täit liitetään huonoon hygieniaan. Lue viisi vinkkiä täiden häätöön.
1. Voimakas kutina päänahassa herättää epäilyksen täitartunnasta. Täin havaitseminen paljaalla silmällä hiusten seasta on haastavaa; täysikasvuinen täi on vain parin millin pituinen ja väriltään useimmiten läpikuultavan harmaa. Täiden munat eli saivareet ovat helpommin havaittavissa. Useimmiten täitartunta varmistuukin, kun hiusten tyvestä löytyy pieniä, rusehtavia, mannaryynimäisiä rykelmiä.
2. Täiden hoidossa nopeus on valttia. Aikuinen naaras munii päivittäin 6-8 munaa, joista kuoriutuu noin viikossa uusia täitä.
Kun koulussa tai päiväkodissa esiintyy täitä, lasten hiukset kannattaa tarkistaa säännöllisesti kampaamalla. Jos täitartunta havaitaan, hoito aloitetaan kampaamisella. Kosteat selvitetyt hiukset kammataan tiheäpiikkisellä täikammalla pienissä osioissa. Jokainen suortuva tulee kammata huolellisesti tyvestä latvaan. Jokaisen vedon jälkeen kampa pyyhitään talouspaperiin, jotta irronneet munat eivät pääse kiinnittymään uudelleen hiuksin. Kampaamista tulisi jatkaa vähintään joka toinen päivä kahden viikon ajan.
3. Täitartunta hoidetaan apteekista saatavilla täishampoolla tai -liuoksella. Perinteisten vahvojen lääkeshampoiden rinnalle on nykyään tullut myös hellävaraisempia hoitovaihtoehtoja. Näiden valmisteiden teho perustuu silikoniyhdisteisiin, joiden kyky estää veden haihtuminen täin elimistöstä tappaa sen. Kaikkia perheenjäseniä ei tarvitse hoitaa, riittää kun todetut tartunnat hoidetaan. Päätäi ei lennä eikä hypi, eikä se leviä lemmikkien turkin välityksellä.
4. Täitartunta perheessä ei vaadi erityistä siivousoperaatiota kodissa. Päästä irronnut täi ei elä ilman ravintoa paria päivää pidempään. Riittää kun täitartunnan saaneen hiusten kanssa kosketuksissa olleet pipot, harjat, kammat ja tyynyliinat puhdistetaan.
5. Täitartuntoja voi myös ehkäistä. Tärkein ohje on muistuttaa lasta, että pipot, hiusharjat ja ponnarilenkit ovat henkilökohtaisia, eikä niitä kannata vaihdella kavereiden kanssa. Koulussa pipo kannattaa naulakon sijaan säilyttää repussa. Epidemioiden aikaan voi harkita myös apteekista saatavia täitartuntojen ehkäisyyn tarkoitettuja valmisteita. Jos perheessä havaitaan täitartunta, siitä tulee ilmoittaa kouluun tai päiväkotiin.
Lue lisää aiheesta Duodecimin Terveyskirjastosta.