‹ Takaisin

Terveys  |  23.09.2014

Voimaa ja iloa seksistä

Seksuaalisuus on parhaimmillaan voimavara, joka tuo iloa elämään. Pahimmillaan se voi olla kipeä taakka. Vaikeuksista on turha jäädä kärsimään, sillä hyvään seksuaaliterveyteen löytyy tukea ja apua joka iässä.

Jokainen ihminen saa syntyessään erotiikan lahjan. Se seuraa meitä kehdosta hautaan. Nykyään ihmisillä on mahdollisuus nauttia sukupuolielämästä vanhuuteen saakka. Seksuaaliterveys on tärkeä osa psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia, johon ikä, sairaudet ja elämäntilanteet tuovat haasteita.

– Karkeasti voisi sanoa, että erityisesti nuoria rassaa kumppanin kaipuu, pikkulasten vanhempia yhteisen ajan puute ja vanhoja pareja kyllästyneisyys tai kyvyttömyys, toteaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, kliininen seksologi Anneli Kivijärvi.

Hyvän seksuaaliterveyden rakentaminen alkaa jo pienten lasten kasvatuksesta. Heidän kanssaan olisi hyvä keskustella seksuaalisuudesta ikätasolle sopivasti niin kotona, päiväkodeissa kuin kouluissa.

Seksuaalisuutta ei pitäisi unohtaa edes vanhainkodeissa. Vanhusten hyvinvointia, sairastavuutta ja kuolemaa koskevissa tutkimuksissa on saatu selville, että ystävyyssuhteiden – myös rakkaussuhteiden – merkitys elämänlaadun ylläpitäjänä on erittäin suuri.

Seksi sitoo yhteen

Seksi on parisuhteen perusta ja yksi seksuaaliterveyden kulmakivi. Se antaa mielihyvää molemmille ja sitoo parit yhteen.

– Parisuhteessa seksi on niin olennainen asia, että olisi hyvä, jos paria valitessaan voisi kiinnittää enemmän huomiota toisen seksuaalisiin mieltymyksiin. Tosin pelkkä intohimo ei yksin riitä kantamaan parisuhdetta, mutta huono seksi tai ei ollenkaan seksiä saattaa kyllä tuhota tai lopettaa suhteen, Kivijärvi huomauttaa.

Kun romanttinen rakastumisvaihe on ohi, halut eivät aina kohtaa vakiintuneessa parisuhteessa. Seksiä harrastetaan vähemmän haluavan tahtiin – erään tutkimuksen mukaan 1–4 kertaa kuussa.

– Naisella on paljon spontaania halua rakkaussuhteen alussa, mutta miestä heikompi biologinen pakko olla seksuaalisesti aktiivinen ensihuuman jälkeen.

Suurin osa naisista kokee ajoittaista haluttomuutta tai halun heikentymistä. Monet liitot ovat Kivijärven mukaan seksittömiä. Jos tilanne ei haittaa kumpaakaan, se ei ole ongelma. Usein kuitenkin toinen puolisoista kärsii.

Kun halut hiipuvat

Naisella halujen hiipumisen syynä voivat olla hormonitoiminnan muutokset synnytyksen jälkeen tai vaihdevuosissa. Myös raskauden pelko, yhdyntäkivut, sairaudet, leikkausten jälkitilat, lantionpohjan lihasten heikkous, kuivat ja kutiavat limakalvot tai toistuvat virtsatietulehdukset estävät seksihaluja.

– Onneksi suurin osa näistä ongelmista voidaan korjata ja hoitaa. Apua kannattaa lähteä hakemaan varhaisessa vaiheessa lääkäriltä, joka osaa räätälöidä yksilöllisen hoidon, Kivijärvi suosittelee.

Sopiva ehkäisykeino löytyy kaikille, liukuvoiteet helpottavat kipuja ja lantionpohjan lihasten harjoitteluun on apuvälineitä.

Vaihdevuosi-ikäiset saavat apua hormonikorvaushoidosta tai estrogeenia sisältävistä emätintableteista. Ne pitävät limakalvot kunnossa ja torjuvat virtsatieinfektioita. Tulehduskierrettä hoidetaan myös pitkällä estolääkityksellä tai ottamalla yksi antibioottitabletti jokaisen yhdynnän jälkeen.

Erektiohäiriöihin hoitoja

Miestenkin halut voivat lopahtaa kesken kaiken. Iän mukana erektiohäiriöt yleistyvät, kun testosteronin taso laskee. Yli 70-vuotiaista jo puolet kärsii erektiohäiriöistä. Nuorilla miehillä erektio-ongelmat voivat johtua rakasteluun liittyvistä suorituspaineista, stressistä ja epäonnistumisista.

Keskustelu ja tilapäinen erektiolääkitys voi katkaista häiriökierteen. Myös ennenaikaiseen siemensyöksyyn on tullut lääke. Erektiohäiriö voi enteillä valtimotautia ja liittyä huonoihin elintapoihin. Siksi kokonaisvaltainen terveystilanteen tarkastelu lääkärin vastaanotolla on välttämätöntä, jotta elintaparemontti saadaan alkuun ja häiriöt hoitoon.

Eturauhasen sairaudet aiheuttavat miehillä eniten seksuaalisia häiriöitä. Yleensä pistoshoito tuo avun, jos luonnolliset erektiot ovat loppuneet eturauhassyöpäleikkauksen takia.

Eturauhasen hyvälaatuisen liikakasvun aiheuttamia erektio-ongelmia hoidetaan lääkkeillä ja kirurgisesti. Seksihaluja haittaava eturauhasen akuutti tulehdus saadaan kuriin antibioottihoidolla. Krooninen tulehdus vaikuttaa pitkäaikaisesti erektiokykyyn, jolloin tarvitaan erektiolääkkeitä.

Muutos jalkojen ja korvien väliin

Seksuaaliterveys ei ole irrallinen saareke elämässä. Hyvä fyysinen kunto tukee hyvää psyykkistä vointia ja samalla seksuaalisuutta. Terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta, kohtuullinen alkoholin käyttö ja tupakoimattomuus edistävät terveyttä joka alueella.

– Seksuaaliongelma ei ole koskaan pelkästään jalkojen tai korvien välissä. Ongelma on aina sekä fyysinen että psyykkinen, Kivijärvi sanoo.

Seksuaalisuuden lukot voivat ulottua lapsuuteen tai ikäviin kokemuksiin, jotka estävät antautumasta nautinnolle. Jos traumaattiset tapahtumat ovat seksuaaliterveyden tulppana, ei pidä epäröidä terapeuttisen avun hakemista. Kovat ulkonäköpaineet, nuoruusihanne ja tyytymättömyys omaan olemukseen ovat usein osasyynä etenkin naisten seksuaalisiin ongelmiin.

– Hyvä itsetunto on perusasia myös seksissä. Jos pitää itseään kauniina ja haluttavana ja kantaa kehonsa ryhdikkäästi, se antaa myös muille kuvan seksikkyydestä ja haluttavuudesta. Seksin hiipumisen taustalla voi olla tuhat ja yksi syytä. Olkoon se sitten romantiikan puute, heikot keskustelutaidot, seksin arkipäiväistyminen, ilottomuus tai huono parisuhde, pulmat voi selättää ja seksuaalisuuden kääntää parin yhteiseksi voimavaraksi.

– Seksuaalielämän vaikeudet ovat aina pariskunnan yhteisiä, ja siksi niitä pitäisi ratkoa yhdessä ja tarvittaessa ammattilaisen avulla. Kun kiperimmät pulmat on selätetty, positiivisuus voi löytää tiensä pariskunnan elämään. Seksi on aikuisten leikki, jota huumori ja ilo ruokkivat.

Lähteenä myös: Anneli Kivijärvi: 100 kysymystä naisesta ja seksistä. Kirjastudio 2005.
Vesa Nurmenniemi: Miesklinikka. Tammi 2008

Lisää tietoa


Apteekeista apua seksuaaliterveyteen

Seksuaaliterveyttä tukevia tuotteita on saatavissa myös apteekeissa. Linnan Apteekki Turussa on tarjonnut vuoden ajan tavanomaista laajempaa apua intiimialueen pulmissa. Tuotteita on saatavana myös nettikaupasta.

– Tuotteet on valikoitu yhdessä seksuaaliterveyden asiantuntijoiden, kuten gynekologien ja urologien kanssa. Olemme kelpuuttaneet vain laadukkaita valmisteita, jotka eivät sisällä haitallisia yhdisteitä, kertoo proviisori Kaisa Enkovaara.

Tuotteet on tarkoitettu avuksi erilaisiin intiimielämän häiriöihin, joissa seksuaalisuuteen liittyvä ongelma haittaa itseä tai parisuhdetta. Apteekin hyllyltä ei löydy seksikaupoille tyypillisiä leluja. Ne eivät Enkovaaran mukaan edes sopisi apteekkiin, jossa käy kaikenikäisiä asiakkaita.

– Jos ihmisillä on ongelmia, he eivät etsi seksileluja vaan apua todellisiin vaivoihin, usein lääkärin lähettämänä. Ihmiset osaavat hakeutua tänne myös oma-aloitteisesti. Opastus monesti tarpeellista Keski-ikäiset naiset ovat intiimituotteiden aktiivisimpia ostajia. He kyselevät eniten liukuvoiteita. Niitä onkin valikoimissa monta tyyppiä vesi- ja silikonipohjaisista öljypohjaisiin.

– Emme tyrkytä apua, mutta olemme valmiita tarjoamaan sitä, jos asiakas näyttää empivältä. Opastus on monesti tarpeellista, sillä esimerkiksi liukuvoiteiden kohdalla on tärkeä tietää, mikä sopii kondomin kanssa, ja mikä käy silloin, jos pari yrittää saada lasta.

Naisia kiinnostavat myös maitohappobakteerivalmisteet, jotka pitävät emättimen bakteerikasvuston tasapainossa. Synnyttäneet ja iäkkäät naiset kyselevät lantionpohjanlihasten harjoituslaitteita, jotka parantavat orgasmiherkkyyttä ja virtsanpidätyskykyä.

– Gynekologit suosittelevat nyt keilamaisia tai lieriömäisiä laitteita. Kuulia pidetään vanhanaikaisina, Enkovaara neuvoo.

Kysyttyjä tuotteita ovat olleet myös naisten vibraattorit ja miesten erektiohäiriön hoitoon tarkoitettu pumppu ja kiristysrengas, joiden avulla saadaan aikaan erektio myös silloin, kun potenssilääkkeet eivät sovi.

Osaksi terveydenhoitoa

Kun Viagra tuli markkinoille kymmenkunta vuotta sitten, ilmapiiri muuttui avoimemmaksi, ja miehet uskaltautuivat resepti kourassa apteekkiin.

– Toivoisin, että pariskunnat tulisivat enemmän yhdessä etsimään apua, koska intiimielämän ongelmat koskettavat molempia, Enkovaara huomauttaa.

Apteekissa on harvoin mahdollista keskustella kokonaisvaltaisesti seksuaaliterveydestä tai elintapakysymyksistä, vaikka yleisellä tasolla voidaankin antaa neuvoja ja ohjata eteenpäin.

– Meillä on kyllä tila, jossa asiakas voi tutustua rauhassa tuotteeseen. Joskus sen ominaisuuksista mennään keskustelemaan reseptitiskille.

Enkovaara pitää tärkeänä, että seksuaaliterveystuotteiden myynti on mahdollisimman hienotunteista. Nyt jo osa tuotteista on pakattu pakkauksiin, jotka eivät paljasta sisältöä.

– On aika herättää keskustelua. Varsinkin isojen paikkakuntien apteekit voisivat laajentaa valikoimaa. Lähtökohtana tulisi olla, että seksuaaliterveys on yksi osa terveydenhoitoa, johon apteekit voivat tarjota apua.


Lisää tietoa


Näin erotiikka kukoistaa

Valitse kumppani, johon tunnet seksuaalista viehtymystä. Käytä myös järkeä ja huolehdi siitä, että teillä on samankaltaisia elämänarvoja ja yhteisiä harrastuksia.

  • Sitoudu suhteeseen täysillä. Rakastaminen on pitkälle tahdon asia.
  • Hyvä parisuhde tukee seksielämää. Vaali rakkautta, kunnioitusta ja arvostusta. Muista myös anteeksipyytämisen ja -antamisen voima.
  • Pidä kiinni omista harrastuksista ja ystävistä. Älä ripustaudu. Parisuhteessa pitää olla tilaa hengittää.
  • Keskity siihen, miten voit tehdä rakkaimpasi onnelliseksi.
  • Järjestä kahdenkeskistä aikaa.
  • Huolehdi omasta fyysisestä ja psyykkisestä kunnostasi. Tee päätös, että haluat olla eroottinen nainen tai mies.
  • Hae apua, jos seksielämään tulee ongelmia ja kärsitte tilanteesta.
  • Kerro omista toiveistasi ja odotuksistasi. Ota kompastuskivet avoimesti puheeksi.
  • Ilo, nauru ja huumori lisäävät arjen onnea.
  • Hyvä fyysinen kunto tukee psyykkistä vointia ja samalla seksuaalisuutta.


Teksti Ritva-Liisa Sannemann, kuvat Pekka Holmström

Asiantuntijoina naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, Turun kaupungin neuvoloiden ylilääkäri, kliininen seksologi Anneli Kivijärvi sekä proviisori Kaisa Enkovaara, Turun Linnan Apteekki

Julkaistu Terveydeksi 2/2010

Apteekki

APTEEKKIHAKU