‹ Takaisin

Terveys  |  23.09.2014

Viisaasti auringossa

Kesällä iho kannattaa suojata liialliselta auringonvalolta. Maltillinen määrä on hyväksi, mutta yliannos lisää ihosyöpäriskiä.

Erilaisiin ihosyöpiin sairastuu vuosittain yli 10 000 ihmistä, suurin piirtein yhtä paljon miehiä ja naisia. Määrät ovat kasvussa.

– Ihosyövän tärkein riskitekijä on aurinkoaltistus. Vähintään 90 prosenttia kaikista ihosyövistä olisi ehkäistävissä järkevällä aurinkokäyttäytymisellä, sanoo ylilääkäri, LT Liisa Pylkkänen Suomen Syöpäyhdistyksestä.

– Tärkeä syy ihosyöpien lisääntymiseen viime vuosikymmeninä on myös väestön ikääntyminen. Valtaosa ihosyövistä on ikääntyneiden ihmisten ongelma. Hyvänlaatuisimmiksi luokiteltavat okasolu- ja tyvisolusyövät ovat juuri näitä. Myös pahanlaatuinen ihosyöpä eli melanooma on lisääntynyt.

Jos epäilet ihosyöpää, mene lääkäriin

Kesän kynnyksellä vaatteiden vähetessä saattaa huomata, että ihoon tai luomeen on tullut jonkinlainen muutos. Jos asia huolestuttaa, se kannattaa tarkistuttaa lääkärillä.

– Muuttunut tai iholle ilmaantunut uusi luomi kannattaa näyttää asiantuntijalle ja tarvittaessa poistaa. Valtaosa löydöksistä ei kuitenkaan ole pahanlaatuisia. Ne voivat olla myös rasvaluomia, joita tulee ikääntyessä esimerkiksi selkään ja rintakehään.

Melanooma on muita ihosyöpiä ärhäkämpi, ja sen muutokset näkyvät nopeammin.

– Monesti sanotaan, että 70 prosenttia melanoomista syntyy niin sanotusti tyhjästä. Loput tulevat iholla valmiiksi olevaan luomeen.

Melanooma ilmestyy tavallisesti alueisiin, jotka ovat altistuneet auringolle. Tyyppipaikat ovat miehillä vartalo ja yläraajat, naisilla vartalo ja alaraajat. Normaali luomi on soikion muotoinen ja tasavärinen. Yleisimpiä melanooman oireita ovat luomen kasvu ja epätarkkarajaisuus sekä hyvin tumma ja kirjava väri. Luomeen voi tulla poimuilua, se voi vuotaa verta ja rupeutua helposti tai karstoittua.

Tyvi- ja okasolusyövistä pääosa on kasvojen alueella. Okasolusyövän tunnistaa ihon pinnassa olevasta, useimmiten normaalia punoittavammasta alueesta. Se voi olla kiiltäväpintainen, helmimäinen ja rakenteeltaan syylämäinen. Tyypillistä on myös kraaterimainen ja vallireunainen muoto.

Ihon pinnan mukainen, läiskämäinen, hilseilevä ja karstoittuva alue kielii tyvisolusyövästä. Tyypillistä on, että samalle henkilölle kehittyy useita tyvisolusyöpiä ajan saatossa.

UV-säteiltä kannattaa suojautua

Auringosta voi nauttia, mutta sitä ei kannata ottaa. Aurinkosäällä voi hyvin liikkua ja harrastaa, kunhan muistaa ihon suojauksen. Myös hiekka ja vesi heijastavat auringonvaloa.

– Ihotyyppiin 1 kuuluvat punatukkaiset ja pisamaiset henkilöt eivät rusketu ja useimmiten palavat. Myös kakkosihotyyppiin kuuluva vaaleaihoinen ja sinisilmäinen palaa herkästi. Onneksi nykyään kiinnitetään entistä enemmän huomiota aurinkosuojaukseen. Erityisesti lasten suojaus on kaiken perusta, etteivät he pääse palamaan ja kasvattamaan ihosyöpäriskiään.

Kun aurinko porottaa kuumimmillaan klo 11–15, UV-säteily on voimakkaimmillaan. Silloin lapset on pidettävä poissa auringosta, eikä se ole pahitteeksi aikuisillekaan.

Kevyet puuvillavaatteet, aurinkovarjot, hatut ja aurinkolasit suojaavat osaksi auringolta. Näitä täydentävät aurinkosuojavoiteet. Helposti palavat kohdat, kuten korvat, nenänpää ja olkapäät, pitää erityisesti muistaa suojata.

– On hyvä, että aurinkovoiteissa käytetään nykyisin korkeita kertoimia, esimerkiksi suojakerrointa 50. Nyrkkisääntönä sanoisin, että kourallinen voidetta tarvitaan koko vartalolle ja sitä pitää lisätä säännöllisesti esimerkiksi uimisen ja ihon hankaamisen jälkeen.

Tutkimuksesta hoitoon

Epäilyttäväksi muuttuneen luomen voi poistaa esimerkiksi työterveys- tai terveyskeskuslääkäri.

– Jos perusterveyshuollossa ilmenee vahva epäilys melanoomasta, jota ei itse pysty poistamaan, lääkäri ohjaa potilaan kiireellisenä eteenpäin leikattavaksi.

Jos luomi osoittautuu patologin lausunnon jälkeen melanoomaksi, käytännössä useimmiten tehdään vielä laajempi ihoalueen poisto. Suuremmissa leikkauksissa voidaan tarvita myös ihonsiirtoa. Leikkauksen yhteydessä tarkistetaan syövän levinneisyys.

Ihosyövän hoitojakso kestää yleensä 1–2 kuukautta tilanteesta ja tarvittavista toimenpiteistä riippuen. Seuranta-aika hoidon jälkeen vaihtelee syövän laajuuden mukaan yleensä yhdestä viiteen vuoteen. Joskus riittää pelkkä omaehtoinen seuranta.

– Omaehtoinen ihon seuranta on tärkeää, vaikka kontrolleissa kävisikin. Jos muutoksia on, pitää hakeutua vastaanotolle. Aikaisempi aurinkoaltistus säilyy ihon muistissa koko loppuiän, joten lisääntynyt riski sairastua uuteen ihosyöpään on elinikäinen.

Lisää tietoa

 

Melanooman vaara vaihtelee

Melanoomaan sairastuu vuosittain noin 1 300 ihmistä. Riskiä kasvattavat ihon polttaminen erityisesti nuorella iällä, herkästi palava ihotyyppi sekä solariumissa saatava altistus. Okasolusyöpiä puolestaan löydetään naisilta ja miehiltä yhteensä noin 1 600 tapausta vuodessa.

– Okasolusyöpä on siinä mielessä hyvänlaatuinen, että se lähettää harvoin etäpesäkkeitä ja kuolleisuus on harvinaista, Pylkkänen sanoo.

Kaikkein yleisin ihosyöpä on tyvisolusyöpä eli basaliooma. Vuoden 2011 tilastojen mukaan siihen sairastui yli 4 000 miestä ja yli 4 500 naista.

– Tyvisolusyöpä lähettää äärimmäisen harvoin etäpesäkkeitä, joten käytännössä siihen ei kuole. Melanoomaan puolestaan kuolee vuosittain keskimäärin noin 120 miestä ja noin 70 naista.

Oka- ja tyvisolusyövät kehittyvät hitaasti. Niihin vaikuttavat koko elämän aikana kasautuva altistuminen auringolle. Sairastuneet ovat tavallisimmin yli 70-vuotiaita.

Melanoomaa esiintyy jo alle nelikymppisillä. Vuonna 2011 se oli toiseksi yleisin syöpäsairaus 20–29-vuotiailla naisilla.


Lisää tietoa


Valitse aurinko-suojavoide oikein

Oletko miettinyt apteekin hyllyn edessä itsellesi sopivinta aurinkosuojavoidetta? Kannattaa aina kysyä neuvoa, koska voiteista löytyy eri tuotteet ihotyypin ja käyttötarpeen mukaan.

– Aluksi on hyvä tietää, mihin asiakas hakee suojaa. Tuleeko suoja aikuiselle vai lapselle, onko kyse kasvoista vai koko vartalosta, minne ollaan menossa ja mitä on tarkoitus puuhata, apteekkari Pia Moksi Kluuvin Apteekista kertoo.

Aurinkovoiteista kannattaa valita tuote, joka suojaa sekä UVB- että UVA-säteilyltä. Nämä tarkoittavat ultraviolettisäteilyn kahta eri aallonpituutta.

– Apteekkivoiteissa on pääsääntöisesti molemmat suojat. Tuotteet sisältävät sekä fysikaalisia että kemiallisia suodattimia, Moksi sanoo.

Fysikaaliset suodattimet muodostavat ihon pinnalle suojakerroksen, joka heijastaa UVB-säteilyä pois iholta ja suojaa ihoa palamiselta. Tämän mukaan valitaankin tuotteen suojakerroin, ja mitä suurempi se on, sitä parempi. Kemialliset suodattimet imevät itseensä auringon UVA-säteilyä ja suojaavat ihoa vanhentavilta säteiltä.

– Eri ihotyypit vaativat erilaiset tuotteet. Aurinkovoiteista löytyy vaihtoehdot kuivalle, herkälle ja rasvoittuvalle iholle. Myös akneiholle, aurinkoallergiasta sekä lääkkeiden ja auringon yhteisvaikutuksesta kärsiville on omat tuotteensa. Huuliakaan ei saa unohtaa, kertoo SKY-Cidesco-kosmetologi Leena Vähämäki Kluuvin apteekista.

Tuotteita on voidemaisina ja suihkeina. Moksi kertoo, että varsinkin miehet suosivat sprayta helposti levittyvänä kaljulle. Lapsille on omat tuotteensa, joiden hiekan- ja vedenkestävyyttä on lisätty.

– Voide on hyvä levittää iholle puoli tuntia ennen aurinkoon menoa, jotta se ehtii imeytyä. Voidetta kannattaa lisätä päivän mittaan, mikäli jatkaa auringossa oleskelua, hän painottaa.

Moksi suosittaa talven jälkeen käyttämään suojakerrointa 50.

Viime kauden aurinkotuotteet kannattaa suosiolla heittää pois. Etenkin jos ne ovat olleet tekemissä lämmön ja valon kanssa, niiden suojausteho ei enää ole samaa luokkaa kuin uusien.

Lisätietoja: auringossa.fi

Maakunnalliset syöpäyhdistykset järjestävät vuosittain luomentarkastuspäiviä. Osa niistä tarjoaa myös jatkuvaa tarkastuspalvelua. Lisätietoja: www.cancer.fi > syopajarjestot > maakunnat

teksti Henna Tanskanen, kuvat Ari Heinonen

Asiantuntijoina ylilääkäri, LT Liisa Pylkkänen, Suomen Syöpäyhdistys sekä apteekkari Pia Moksi ja kosmetologi Leena Vähämäki, Kluuvin apteekki

Julkaistu Terveydeksi! 2/2014

Apteekki

APTEEKKIHAKU