Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Ihonhoito | 13.06.2023 | JAANA TAPIO | ISTOCKPHOTO
Jalkojen säännöllinen kosteutus unohtuu usein talven aikana, ja kesän koittaessa jalat kaipaavat hoitoa. Muutaman viikon tehohoidolla ja oikeilla tuotteilla saat jalat taas katseenkestäviksi.
Kotihoidon ykkösasia on jalkojen säännöllinen rasvaaminen tarpeeksi tuhdilla voiteella. Voide saa mielellään sisältää ureaa eli karbamidia, joka pehmittää kovettumia ja sitoo ihoon kosteutta. Jalkoja saa myös silloin tällöin hellävaraisesti raspata. Parhaiten kuollut ihosolukko irtoaa saunan tai kylvyn jälkeen, kun iho on kostea ja pehmennyt. Tavallinen jalkaraspi tai hohkakivi riittää – järeämmät höylät kannattaa jättää ammattilaisille. Myös ajoittainen kuorinta sopii kesäjaloille.
Kesän helteillä jalat saattavat hikoilla herkästi. Säännöllisen pesun ohella vaivaan auttavat virkistävät jalkasuihkeet, jotka lievittävät hikoilua ja tuntuvat viilentäviltä. Mentolia ja eukalyptusta sisältävät jalkavoiteet voivat lievittää helteestä johtuvaa turvotusta.
Kesäaikaan kuljetaan paljon paljain jaloin, ja paljasjalkakävely voikin tuoda jaloille toivottua hemmottelua, kunhan maassa ei ole lasinsiruja. Myös jalkakylpy silloin tällöin tuo arkeen luksusta. Muista kuitenkin huolehtia, että kuivaat varpaiden välit kylvyn jälkeen huolellisesti, jottei kosteus jää jalkoihin aiheuttamaan ihorikkoja ja altistamaan infektioille.
Jos varpaankynnet näyttävät talven jälkeen haurailta ja liuskoittuneilta, kannattaa niihin sipaista biotiinilakkaa, joka vahvistaa kynttä ja saa sen kasvamaan paremmin. Jalkavoidetta kannattaa levittää myös puhtaille varpaankynsille, jotta kynnet saavat kosteutta eivätkä lohkeile niin helposti. Muista käyttää värillisen kynsilakan alla aluslakkaa, sillä värillinen lakka voi saada kynnet kellertämään. Kynsilakka on hyvä välillä poistaa ja tarkastella kynsien kuntoa ja mahdollisia muutoksia. Myös kynsien leikkaamisen kanssa on oltava tarkkana. Kynnet pitää leikata suoraan, jottei kynsi pääse vahingossa kasvamaan sisäänpäin.
Lakatut varpaankynnet piristävät kesällä. Kynsilakka kannattaa kuitenkin välillä poistaa, jotta mahdolliset kynsimuutokset havaitaan ajoissa. (Kuva: Ingimage)
Diabeetikoiden pitää olla jalkojen hoidon kanssa tarkkana, koska sairauden vuoksi iho on usein ohentunut ja tuntoaisti heikentynyt. Silloin jalkojen raspaukset ja kuorinnat kannattaa jättää väliin. Diabeetikon pitää myös hakeutua herkästi lääkäriin, mikäli jaloissa on haavaumia tai halkeamia. Perusterveiden ensisijainen osoite lievemmissä jalkavaivoissa on jalkahoito, jossa saadaan koppuraisemmatkin jalat sellaiseen kuntoon, että itsehoito tehoaa. Kaikki halkeumat kannattaa aina hoitaa, koska kesäaikaan ilman sukkia ja kenkiä liikkuessa infektioriski on suurimmillaan.
Asiantuntijana SKY-kosmetologi Merja Lahtinen, Noljakan apteekki, Joensuu
Julkaistu Terveydeksi! 2/2023