Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Ihonhoito | 23.02.2018
Joka toinen suomalainen pitää ihoaan herkistyneenä. Helposti kutiavaa, kirvelevää ja punoittavaa ihoa on hoidettava kevyellä pesulla ja oikealla rasvauksella.
Iho vaatii pesua ja hoitoa, mutta on oltava tarkkana, ettei pilaa ihonsa kestävyyttä liialla hoitamisella. Erityisen tärkeää tämä on vaaleaihoisilla, koska vaalea iho herkistyy tummempaa ihoa helpommin.
− On tyypillistä, että ihoa hoidetaan liikaa. Esimerkiksi yhden pienen näpyn hoidossa koko kasvojen ihoa ei kannata altistaa voimakkaalle aineelle, sillä liiallinen vahvojen pesuaineiden käyttö voi saada ihon herkistymään, kertoo Vaasan Kirkkoapteekin kosmetologi-farmaseutti Sophia Hudd.
– Vanhemmat herkistävät lapsensa ihon joskus tietämättömyyttään: jos lapsen ihoa pestään liian voimakkailla pesuaineilla, iho menettää sen omat, suojaavat rasva-aineet, ja silloin iho altistuu myös bakteereille helpommin. Usein herkän ihon taustalla voi kuitenkin olla ihosairaus, kuten atooppinen ihottuma.
Herkkä iho kirvelee, kutisee ja punoittaa. Oireet voivat olla samankaltaisia kuin allergisissa reaktioissa, mutta allergisoitumista ei näy testeissä, koska iholla ei synny vasta-aineita. Herkkä iho reagoi voimakkaasti ääriolosuhteissa, kuten saunassa, pakkasessa ja auringonpaisteessa ja ärtyy helposti voiteista, pesuaineista, hajuvesistä ja jopa vaatteiden kosketuksesta.
− Kun iho on herkistynyt, tullaan usein hakemaan apua apteekin tuotteista, kertoo Hudd.
Herkän ihon hoidossa ja kaunistamisessa on tärkeää ensin selvittää, onko herkkäihoisuuden taustalla ihosairaus tai allergisoituminen, jonka syynä voi olla myös ruoka-aine tai siitepöly. Jos syytä ihon herkistymiseen ei saada tutkimalla selville, yritetään herkän ihon oireisiin vaikuttaa oikeanlaisella hoidolla.
− Herkälle iholle usein toistuva pesu on erityisen tärkeää, etteivät bakteerit pääse aiheuttamaan tulehduksia. Kuumissa vesissä likoaminen ja ihon hankaaminen kovalla harjalla tai sienellä eivät kuitenkaan ole hyväksi iholle. Paras vaihtoehto myös terveelle iholle on nopea suihku haalealla vedellä ja mietojen pesuaineiden käyttö, Hudd suosittelee.
Iho voi ajoittain punoittaa tai sitä voi kutittaa ilman, että näistä oireista tarvitsisi huolestua. Iholle voi myös nousta monenlaisia harmittomia näppylöitä.
− Jos iho-oire on pieni eikä iho vaikuta tulehtuneelta, voi seurata, paraneeko ongelma itsestään muutamassa viikossa. Jos oire haittaa arkea tai tilanne pahenee selkeästi, on mentävä lääkäriin.
Apteekeista löytyy kaikki ihonhoitoon tarvittavat tuotteet pesuaineista, perusvoiteista ja öljyistä kosmeettisiin tuotteisiin.
Lääkärin määräämiä kortisonivoiteita käytetään yleensä vain varsinaisten ihosairauksien aiheuttamien tulehdusten hoitoon.
− Tuotteet valikoidaan meillä tarkkaan, ja annamme asiakkaillemme asiantuntevaa ohjausta ihon hoitoon. Voimme suositella vaikkapa enemmän kosteutta sitovia ominaisuuksia sisältävää rasvaa, jos asiakkaan oire sellaista vaatii, Hudd kertoo.
Apteekkiin valittavissa ihonhoitotuotteissa ei ole käytetty yleisesti allergisoivia ainesosia, kuten tiettyjä säilöntä-, väri- tai tuoksuaineita.
Hajuttomien perusvoiteiden ja pesuaineiden lisäksi apteekkien valikoimista löytyy turvallisia kosmeettisia tuotteita, joissa esimerkiksi tuoksuaineina käytetään niin sanottuja hypotuoksuja eli tuoksuja, jotka eivät tunnetusti herkistä ihmisen ihoa.
− Jos kaipaa tuoksuvaa voidetta, apteekista voi löytää sopivan tuotteen. Tuoksuja tarkemmin kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota säilöntä- ja väriaineisiin, sillä ne ovat usein haitallisempia herkälle iholle, Hudd muistuttaa.
Pesuaineissa apteekit suosivat matalaa pH-arvoa, siis hiukan happamia aineita, jotka tukevat ihon omaa suojaa. Todella herkistyneen ihon hoidossa on mahdollista käyttää myös peseytymiseen perusvoiteita.
− Ihonhoitotuotteiden sopivuus on hyvin yksilöllistä. Apteekin tuotteet on testattu, mutta niidenkään sopivuutta ei voi taata: vaikka tuote olisi kuinka hyvä ja tarkoitettu herkkäihoiselle, voi olla, että asiakas saa siitä kuitenkin oireita. Oikeat tuotteet löytyvät kokeilemalla.
Suomalaisista naisista jopa 60 prosenttia pitää itseään herkkäihoisena ja miehistäkin puolet. Tummaihoisista ihmisistä, jotka ovat altistuneet paljon auringon valolle, kokee samanlaista ihon herkkyyttä vain joka viides.
Auringon ultraviolettisäteily tekee tutkitusti iholle hyvää: sen vaikutuksesta muun muassa ihon pintakerros paksuuntuu, mikä taas parantaa ihon rasva-aineiden ja siis kosteuden säilyvyyttä. Samalla ihon kutinaherkkyys vähenee.
− Maltti on kuitenkin valttia auringon kanssa, kuten tiedetään. Auringon valon paras hyöty tulee pieninä annoksina nautittuna, eikä aurinkosuojatuotteita pidä unohtaa, Hudd muistuttaa.
Kaikki valo ei silti ole hyväksi: esimerkiksi solariumista ei juuri kannata lähteä etsimään apua iho-ongelmiin, koska sieltä saa vain UVA-säteitä, jotka ovat enemmänkin haitallisia iholle. Tiettyjen ihosairauksien hoidossa käytettävä valohoito sen sijaan perustuu hyvää tekeviin UVB-säteisiin, joista etenkin kuiva iho saa kaivattua apua.
Useimmiten ihon kutina johtuu ihon kuivumisesta, joka on tietyssä mielessä perinnöllinen taipumus. Ihon kuivumistaipumukseen vaikuttaa oleellisesti sarveiskerroksen aineenvaihduntaan liittyvän geenin puutteellinen toiminta. Kuivuutta ilmenee eniten talvisaikaan, koska sisätilojen lämmitys, pakkanen ja paksut vaatekerrokset vaikuttavat ihon kuntoon.
Ja kun iho kutiaa, sitä tekee mieli raapia. Raapiminen kuitenkin pahentaa tilannetta entisestään.
− Raapiminen johtaa helposti kierteeseen, koska se rikkoo ihon ja saa ihon helposti tulehtumaan ja kutiamaan entistä pahemmin, varoittaa kosmetologi-farmaseutti Sophia Hudd.
Kuivaa ihoa on hyvä hoitaa heti korjaamalla rasvojen puutetta sopivalla kosteuden haihtumista estävällä voiteella.
− Raapimisen tarvetta voi yrittää estää peittämällä ihoa siteillä. Side estää hyvin myös kosteuden haihtumista iholta, mutta sitä ei saa jättää iholle liian pitkäksi aikaa.
Jos oire on jo päässyt pahaksi, on käytettävä kuuriluonteisesti kortisonivoiteita hoitamaan tulehdusta. Kortisonilla rasvattua ihoa ei kuitenkaan saa peittää siteillä.
Ihon kutina, johon ei liity kuivuutta, voi olla oire tietyistä sairauksista kuten munuais- tai maksasairauksista. Myös jotkut lääkkeet, esimerkiksi tietyt kolesteroli- ja verenpainelääkkeet, aiheuttavat haittavaikutuksena ihon kutinaa.
− Tällaiseen kutinaan rasvaamisesta ei ole apua. Koska kyse ei ole ihon kuivumisesta, kostutus ei vie kutinaa pois. Näissä tilanteissa on löydettävä kutinan aiheuttava sairaus tai pohdittava lääkärin kanssa, onko kutinaa haittavaikutuksena aiheuttava lääke välttämätön, neuvoo Hudd.
Teksti Marjaana Roponen, kuvat iStockphoto
Asiantuntijana kosmetologi-farmaseutti Sophia Hudd, Vaasan kirkkoapteekki
Julkaistu Terveydeksi! 3/2015