‹ Takaisin

Hoidossa  |  29.06.2021   |  ANNE VENTELÄ   |  EINO ANSIO

Epäilyttävä luomi kannattaa tarkistuttaa

Neljä vuotta sitten Suvi Hakala, 43, alkoi tarkkailla kantapäässään olevaa luomea. Oliko se aina näyttänyt tuolta? Puoli vuotta myöhemmin epäily osoittautui oikeaksi, ja Hakala sai melanoomadiagnoosin.

Syksyllä 2017 Suvi Hakala järjesti myöhäiset 40-vuotisjuhlat. Hänen tanssijoukkueensa esiintyi. Musiikki soi, ja vieraat söivät yhdessä Hakalan äidin ja tätien laittamaa ruokaa.

Hakala istui läheistensä ympäröimänä ja nautti. Nämä olivat ­hänen elämänjuhlistamisjuhlansa.

Aikaisemmin juhlat olivat jääneet väliin, sillä Hakala oli ollut syntymäpäivänään ihosyöpäleikkauksessa.

Koepalasta löytyi pieni melanooma

Kantapään luomi oli kiinnittänyt Hakalan huomion alkuvuodesta 2017. Oliko se aina ollut niin tumma? Eikö se ennen ollut vähän pienempi? Selkeäreunaisempi?

Keväällä Hakala alkoi googlailla. Samanlaisia luomia näkyi jutuissa, joissa kerrottiin ­melanoomasta. Kuitenkaan ihosyöpä ei tuntunut todennäköiseltä.

– Melanoomaan on riskitekijöitä: vaalea iho, runsas oleskelu auringossa, ihon palaminen, melanoomaa suvussa. Mikään näistä ei pätenyt minuun. Ajattelin, että ei luomesta tarvitse huolestua.

Työterveyshuollon 40-vuotistarkastuksessa Hakalan hoitaja kiinnitti huomiota tämän korkeisiin tulehdusarvoihin. Hakala ei osannut yhdistää näitä luomeen, jota ei myöskään terveystarkastuksessa maininnut.

Puheterapeuttina työskentelevä Hakala näytti luomea myöhemmin neuvolan terveydenhoitajille, joiden kanssa jutteli työpaikan kahvihuoneessa.

– He sanoivat, että varaapa nyt heti aika lääkärille.

Hakala sai työterveydestä kiireellisen lähetteen TAYSin ihotautipoliklinikalle. Seuraavat kaksi viikkoa olivat tuskallisen pitkät.

Tulokset Hakala sai kesken kesälomareissunsa. Koepalasta oli löytynyt 0,4 millimetrin kokoinen melanooma.

Luomitarkastus voi paljastaa melanooman

Melanooma on yksi länsimaiden voimakkaimmin lisääntyvistä syövistä. Uusia melanoomia todetaan Suomessa vuosittain noin 1 700.

Melanooma voi syntyä uutena muutoksena ihoon, tai se voi kehittyä olemassa olevaan pigmenttiluomeen.

– Ihoa pitää tarkkailla. Jos ihomuutos arveluttaa, sitä on paras käydä näyttämässä, sanoo osastonylilääkäri Petteri Hervonen HUSin Syöpätautien poliklinikalta.

Muuttuva, suuri, epäsymmetrinen, kirjava, kutiseva tai erittävä luomi on aina varoitusmerkki, johon tulee reagoida. Myös uusiin ja nopeasti laajeneviin ihomuutoksiin tulee suhtautua vakavasti.

– Jos luomia on paljon, ne ovat erivärisiä tai erimuotoisia, kannattaa kerran vuodessa käydä luomitarkastuksessa terveydenhuollon ammattilaisella. Sataprosenttinen varmuus saadaan vain koepalalla.

Tärkein yksittäinen syy melanooman taustalla on auringon UV-säteily. Runsas auringolle altistuminen, ihon palaminen ja solariumin käyttö lisäävät syöpäriskiä. Vaalea iho, vaaleat tai punaiset hiukset ja pisamat puolestaan lisäävät ihon palamisherkkyyttä. Koska säteily kertyy elimistöön, melanooman riski myös kasvaa vuosien mittaan.

– Ihon palaminen jättää jäljen sen perimään, ja sitä pitää välttää, sanoo Hervonen.

Auringosta kannattaa vetäytyä varjoon ­vähintään keskipäivän aikaan. Ulkona iho kannattaa ensisijaisesti suojata kevyillä, väljillä vaatteilla. Aurinkorasvassa kannattaa suosia suurta suojakerrointa, ja rasvaa tulee lisätä säännöllisesti auringossa oleskelun aikana.

Melanooman syy mietitytti

Kun Suvi Hakala sai syöpädiagnoosin, hän meni toimintamoodiin. Mitkä ovat faktat? Mitä nyt tehdään? Lisätietoa saadakseen hän liittyi Facebookin Melanooma-ryhmään.

– Muistutan paljon äitiäni. Hän sanoi, että okei, nyt sitten vaan hoidetaan se paskiainen pihalle. Se oli asenne, jolla lähdettiin.

Kasvain oli pieni, ja lääkärin mukaan oli pieni todennäköisyys, että se olisi ehtinyt ­levitä. Asian varmistamiseksi luomen ympäriltä piti poistaa toinen, isompi ihoalue. Lisäpoisto tehtiin Hakalan 40-vuotispäivänä elokuussa.

Inhottavinta Hakalasta oli odottaminen ja epävarmuus. Myös se mietitytti, mistä syöpä oli saanut alkunsa.

– Pohdin, voiko se johtua hiusten värjäämisestä, huonoista sukista tai ruoka­valiosta. Mietin, miten voin estää sitä uusiutumasta.

Syytä syövän kehittymiseen ei voi yksiselitteisesti osoittaa. Kuitenkin melanooman merkittävin aiheuttaja on auringon UV-säteily, eikä se toisaalta kehity esimerkiksi siitä, että luomi hankautuu rintaliivien tai vyötärökuminauhan alla.

Hakalan vasemman jalan kantapäästä poistettiin lisäleikkauksessa puolikkaan lihapullan kokoinen pala luomea ympäröinyttä ihoa. Syöpä­soluja ei löytynyt enempää.

Aluksi Suvi Hakalaa vaivasi se, miksi juuri hän sairastui melanoomaan. ”Mutta tällainen arpa vaan sattui, eikä kukaan ole pystynyt tarjoamaan sille syytä.”

Melanooman hoito on kehittynyt

Ihosyöpä on dramaattinen sana, mutta useimmat paranevat melanoomasta pienellä poistoleikkauksella, sanoo Petteri Hervonen.

– Niin kauan kun melanooma on pieni ja paikallinen, se on erittäin hyväennusteinen sairaus.

Melanooman ympäriltä poistetaan 1–2 sentti­metriä tervettä ihokudosta. Tarvittaessa voidaan tehdä vartijaimusolmututkimus, jossa poistetaan ne imusolmukkeet, joihin kyseisen ihoalueen imusuonet johtavat.

Jatkohoito suunnitellaan leikkauksen jälkeen. Jos melanooma on paikallinen ja pinnallinen, ja jos vartijasolmuke on puhdas, seuranta riittää. Seuranta-aika on yleensä viisi vuotta. Suuremman kasvaimen kohdalla tarvitaan ­lisätutkimuksia.

– Myös edenneen ihosyövän hoito on viime vuosina kehittynyt suotuisaan suuntaan. I­mmunologiset lääkkeet ovat mullistaneet melanooman hoidon, ja ennuste on tänä päivänä parempi kuin kymmenen vuotta sitten, Hervonen sanoo.

Luomien tarkkailu kannattaa aina

Hakalalle pahinta melanoomassa oli ­hidas toipuminen. Kantapään iho oli paksua eikä meinannut parantua millään. Hakala oli sairauslomalla töistään 3,5 kuukautta, ja siihen, että haava umpeutui kunnolla, meni lopulta vuosi.

Nyt diagnoosista on liki kolme vuotta. Seurantatarkastukset jännittävät joka kerta, mutta pelko ei hallitse hänen elämäänsä.

– Olen edelleen kesäihminen. Nyt olen ­varovaisempi kuin ennen. Käytän aurinkovoiteita ja hakeudun varjoon mieluummin kuin aurinkoon, mutta pelossa en ala elämään.

Vertaistukiryhmissä Hakala on huomannut, että monet vaikenevat melanoomastaan. Itse hän on halunnut puhua aiheesta suoraan.

– Leikkauspäivänä postasin Facebookiin, että vietän vähän erilaista syntymäpäivää. Pari kuukautta myöhemmin kaksi eri ihmistä kiitti siitä, että olin kertonut asiasta. He olivat ­saaneet kimmokkeen mennä luomitarkastukseen. Toiselta löytyi melanooma ja toiselta esiaste, joka olisi ehkä kehittynyt sellaiseksi.

Näistä saan voimaa

1. Lapsen hali
”Mikään ei ole parempaa kuin se, että lapsi kiipeää syliin halaamaan.”
2. Aktiivinen ote elämään
”Kun en pystynyt tanssimaan, rupesin tekemään käsitöitä.”
3. Työ
”Työni kautta pystyn auttamaan muita ja olemaan heille tukena.”

Tunnista vaarallinen luomi

» Melanooma voi kehittyä uutena ihomuutoksena tai olemassa olevaan luomeen.
Tarkastuta luomi terveydenhuollossa, jos se on epäsymmetrinen, väriltään epätasainen, yli 6 millimetrin kokoinen ja kasvava tai ulkonäöltään muuttuva. Myös kova, turvonnut, arka, kutiseva, pistelevä, haavautuva, visvaa tai verta vuotava luomi pitää tarkastuttaa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri, osastonylilääkäri Petteri Hervonen, HUS.

Julkaistu Terveydeksi! 2/2021

Apteekki

APTEEKKIHAKU