‹ Takaisin

Hoidossa  |  08.08.2019   |  Jussi-Pekka Aukia   |  Roope Permanto

”Elämä ei sitten loppunutkaan”

Eturauhassyöpä ei ole enää varma kuolemantuomio. Eläkepäiviään viettävä 74-vuotias Hannu Tavio on elänyt hyvää elämää syöpänsä kanssa jo yli kaksi vuosikymmentä.

Hannu Tavio oli 53-vuotias stres­saantunut yrittäjä, kun hän hakeutui terveystarkastukseen parikymmentä vuotta sitten.

– Päätin mittauttaa kolesterolini, sillä isäni oli kuollut aiemmin sydänkohtaukseen. Lähtiessäni mainitsin lääkärille, että isoveljelläni oli todettu eturauhassyöpä. Fiksu lääkäri tiesi eturauhassyövän geneet­tisten altistustekijöiden ole­massaolosta ja lisäsi saman tien PSA-arvon määrityksen laboratoriolähetteeseeni.

PSA on verestä mitattava eturauhassolujen tuottama valkuaisaine, jonka pitoisuuden lisääntyessä syövän todennäköisyys kasvaa. Taviolla PSA oli kymmenen kertaa yli viitearvon, jonka ylittyessä eturauhassyöpää aletaan epäillä. Sairaus ja sen ärhäkkyys varmistuivat Jorvin sairaalassa otetuista koepaloista. Syöpä oli onneksi pysynyt paikallisena korkeasta PSA-arvosta huolimatta.

– Saatuani diagnoosin mietin, että tässäkö tämä elämäni oli? Enkö ehtinyt nähdä edes lastenlapsiani? Mutta elämä ei sitten loppunutkaan, ja lastenlapsia on nyt jo neljä.

Pitkään piilevä vaiva

On varsin tyypillistä, että eturauhassyöpä todetaan veren korkeasta PSA-arvosta terveystarkastuksen yhteydessä, kertoo osastonylilääkäri Petteri Hervonen HYKS Syöpäkeskuksesta.

– Eturauhasen tuottaman PSA-valkuaisaineen viitearvon ylittyminen tuottaa vääriä hälytyksiä eikä myöskään takaa sataprosenttisella varmuudella, ettei potilaalla olisi syöpää. Terveydestään kiinnostuneen keski-ikäisen miehen kannattaa silti mittauttaa PSA-arvonsa terveystarkastuksen yhteydessä siinä missä verenpaineensa ja kolesteroliarvonsa – varsinkin, jos hänellä on virtsaoireita, Hervonen sanoo.

– Taudin löytäminen varhaisessa vaiheessa on erityisen tärkeää niille, jotka saavat sen keski-ikäisenä, sillä heillä se saattaa löytämättömänä koitua kuolemaksi. Vanhemmilla miehillä se ei useinkaan ehdi kehittyä ja levitä tarpeeksi vakavaksi heidän elinaikanaan.

Uusiutuneen sairauden uudet hoidot

Tavio sai sädehoitoa, jolla PSA-arvo putosi tasolle, joka viittasi syövän parantumiseen. Neljän vuoden kuluttua lukema alkoi kuitenkin jälleen nousta.

– Se oli itse asiassa kovempi paikka kuin se alkuperäinen diagnoosi, koska luulin jo selvinneeni syövästä. Radikaalin hoidon jälkeen uusiutunutta tautia ei voitu ainakaan vielä silloin parantaa. Syöpä pysyi kuitenkin vuosikausia aloillaan kahdella toisiaan seuranneella hormonaalisella hoidolla, joista jälkimmäiseen siirryttiin ensimmäisen tehon hiivuttua.

Vuoden 2010 tienoilla PSA-arvot alkoivat kuitenkin jälleen nousta.

– Koska tauti oli kaikkien yllätykseksi pysynyt paikallisena, sain uudentyyppistä, suoraan kasvaimeen annettavaa sädehoitoa, joka kuitenkin tehosi vain puolen vuoden ajan. Sen jälkeen olen ollut jälleen hormonihoidon varassa ja PSA on hiljalleen noussut, Tavio kertoo.

– Tautini on muuttunut krooniseksi mutta pysynyt edelleenkin paikallisena. Sitä on tietysti koko ajan varuillaan, vaikka jatkuvasti saadaan uusia lääkkeitä ja hoitomuotoja, joilla pärjätä eteenpäin.

Hoito on kehittynyt harppauksin

Hervonen vahvistaa, että eturauhassyövän hoito on tällä vuosituhannella kehittynyt jätti­harppauksin niin leikkaustekniikan kuin säde- ja lääkehoidon osalta. Yhä useammalla tauti on muuttunut pitkäaikaissairaudeksi, joka vaatii aktiivista hoitoa vain ajoittain.

– Yleensä tauti löytyy paikallisena, jolloin se on parannettavissa kokonaan joko leikkauksella tai sädehoidolla. Valitettavasti joillakin potilailla se on jo ehtinyt levitä, mutta heillekin on viime vuosina tullut valtavasti elämää pidentäviä uusia hoitoja.

Hormonaalinen hoito on lääkärin tehokkain työkalu, sillä eturauhasen syöpäkasvain tarvitsee testosteronia, joka on syövän syntymekanismille välttämätön.

– Elimistön testosteronituotannon katkai­seminen sammuttaa kasvaimen usein vuosi­kausiksi. Ajan myötä syöpäkudos alkaa kuitenkin itse tuottaa testosteronia. Silloin tarvitaan uuden sukupolven lääkkeitä, jotka estävät testosteronin vaikutukset elimistössä.

Testosteroni on miehille tärkeä hormoni, jonka puutos aiheuttaa monenlaisia oireita. Niitä voi kuitenkin lieventää omalla aktiivisuudella, liikunnalla ja syömällä terveellisesti. Testos­teronin puutteen aiheuttamiin osteo­poroosiin ja erektio-ongelmiin on myös kehitetty tehokkaita lääkehoitoja.

– Potilaita voidaan hoitaa sytostaateilla, joiden hyöty tosin on iäkkäillä ihmisillä varsin rajallinen. Niitä turvallisempi ja käyttö­kelpoisempi uusi hoitomuoto ovat kasvai­meen eri tavoin hakeutuvat radionuklidit. Onnistuneessa hoidossa edetään käsi kädessä potilaan ikääntymisen ja siihen liittyvien oireiden kanssa, ja tauti jää ikään kuin taka-alalle.

Aktiivista elämää syövän kanssa

Tavio on toiminut pitkään PROPO-potilas­yhdistyksessä, ja hän on myös kirjoittanut sairaudestaan useampia kirjoja. Niistä uusin, Elämää eturauhassyövän kanssa, ilmestyi talvella.

– Monia kiinnostaa, heiluuko peitto vielä. Joillakin se heiluu, joillakin ei. Huonoja parisuhteita tällaiset vastoinkäymiset yleensä heikentävät ja hyvät niistä vain vahvistuvat. Seksiä tärkeämpää on, että ukkokulta pysyy hengissä. Toki monelle vanhenevallekin miehelle seksi on edelleen tärkeä asia.

Testosteronin puuttumisen Tavio on havainnut vaikuttavan omalla kohdallaan vain painon lisääntymisenä, jota hän kompensoi aktiivisella liikunnalla ja innokkaalla golfin peluulla. Ne pitävät sekä pään että luuston kunnossa.

– Potilaiden asenne on muuttunut, kun eturauhassyövän ja varman kuoleman välille ei tarvitse enää vetää yhtäläisyysmerkkejä. Aikaisemmin potilaat kertoivat hartaimmaksi toiveekseen taudista paranemisen, nyt he sen sijaan toivovat voivansa elää mahdollisimman aktiivista elämää.

Fyysisen kunnon ohella on huolehdittava myös henkisestä puolesta.

– Vaikka eturauhassyöpä ei yleensä aiheuta masennusta, jatkuva kontrollikokeissa käyminen ja tuloksen jännittäminen silti usein ahdistavat – varsinkin jos diagnoosin saamisen traumaa ei ole käsitelty kunnolla. Silloin samat tunteet nousevat aina uudelleen pintaan verikokeeseen mennessä.

Näistä saan voimaa

  • Kiitollisuus. ”Määrätietoiset ja onnistuneet hoidot ovat tarjonneet elämää jo 21 vuotta.”
  • Nöyryys. ”Jostain asioista pitää syövän ja ikääntymisen myötä luopua. Se ei estä ylläpitämästä vanhoja ystävyyssuhteita ja jatkamasta entisiä harrastuksia. Yleinen luovuttamisen asenne sen sijaan on vaarallinen vastustaja.”
  • Elämänilo. ”Ymmärrän, että kyse on elämisestä eikä vain selviämisestä. Uhrin rooliin jämähtäminen estäisi hyvän arjen, toipumisen ja tervehtymisen.”


Lisää tietoa

Eturauhassyöpä

  • Eturauhassyöpä on diagnosoitu yli 50 000 suomalaismiehellä.
  • Uusia syöpiä todetaan vuosittain yli 5 000.
  • Sairauteen menehtyy vuodessa noin 900 miestä.
  • Eturauhassyöpä on vanhenevien miesten sairaus: se löydetään keskimäärin 71-vuotiaana.
  • 2–5 prosenttia kaikista eturauhassyöpätapauksista on perinnöllistä tyyppiä.
  • Syöpä todetaan verikokeella, eturauhasta tunnustelemalla ja koepalasta. Sairautta seurataan verikokeella.
  • Syövän varhaisvaihe on oireeton. Myöhemmin ilmenee samankaltaisia virtsaamisoireita kuin eturauhasen hyvänlaatuisessa liikakasvussa.
  • Oireita ovat myös veri virtsassa tai siemennesteessä sekä levinneen syövän aiheuttamat luustokivut.

Asiantuntijana osastonylilääkäri Petteri Hervonen, HYKS Syöpäkeskus
Julkaistu Terveydeksi! 2/2019

Apteekki

APTEEKKIHAKU