Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Ihonhoito | 25.05.2018
Kosmetiikka-allergia voi puhjeta yllättäen, vaikka olisi vuosia käyttänyt samoja tuotteita. Ainesosaluetteloiden pänttäämisen sijaan apua voi pyytää apteekin henkilökunnalta tai etsiä Kosmetiikan Allergiaportaalista.
Kasvojen iho punottaa, kutiaa ja hilseilee. On vaikea olla raapimatta. Mistä on kysymys? Jos käytät kosmetiikkaa, kuten kasvovoiteita tai meikkejä, kyseessä voi hyvinkin olla kosmetiikka-allergia.
Tavallisimmin allergian aiheuttajia ovat pienimolekyyliset kemikaalit – yleisimmin hajusteet ja säilöntäaineet. Moni tulee allergiseksi myös hiusväriaineille.
Aiheuttajan metsästäminen voi olla vaikeaa, koska allerginen reaktio iskee yleensä viiveellä, tuntien tai jopa päivien kuluttua ihokosketuksesta. Silloin puhutaan viivästyneestä kosketusallergiasta.
– On olemassa myös toinen kosmetiikka-allergian muoto, joka aiheuttaa reaktion välittömästi tai yleensä viimeistään puolen tunnin sisällä ihokosketuksesta. Se on kuitenkin huomattavasti harvinaisempi kuin viivästynyt kosketusallergia, farmaseutti, iho- ja kosmetiikkaneuvoja Merike Laine Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksestä kertoo.
Välitön kosketusallergia aiheuttaa nokkosihottumaa eli kutisevia paukamia, kun taas viivästynyt allergia aiheuttaa kutisevan ihottuman ja pahimmillaan vesikelloja iholle.
Lievän ihottuman jälkeen ei välttämättä ole pakko ryhtyä selvittämään allergiatesteillä allergian aiheuttavaa ainesosaa. Sen sijaan kannattaa pyrkiä löytämään tuote, jonka käyttämisestä reaktio on peräisin.
– Jos on käyttänyt uutta voidetta pari päivää ja kasvot alkavat kutista, on yleensä selvää, mistä ongelma on lähtöisin. Silloin kannattaa ensimmäisenä vaihtaa tuotetta, ja hoitaa ihottuman miedolla hydrokortisonilla. On mahdollista, etteivät oireet uusi, Laine sanoo
Kosmetiikka-allergiaa on syytä epäillä myös silloin, jos on edellisenä päivänä käynyt värjäämässä hiuksensa ja päänahka alkaa kutista voimakkaasti. Vastaavia hiusvärejä pitää jatkossa ehdottomasti välttää, sillä seuraavalla kerralla reaktio voi olla huomattavasti voimakkaampi.
Kosmetiikka-allergia voi myös kehittyä pitkän ajan kuluessa, mikä voi tehdä alkuperän selvittämisestä astetta hankalampaa. Hiuksiaan vuosia värjännyt voi yllättäen saada allergisen reaktion, ja pitkään käytössä ollut meikkivoide voi aiheuttaa kasvojen punoitusta ja kutinaa.
Voimakkaan tai toistuvan allergisen reaktion syy kannattaa aina selvittää lääkärillä. Aluksi voi mennä yleislääkärin vastaanotolle, mutta allergiatesteihin päästäkseen tarvitaan lähete ihotautilääkärille.
– Voi olla vaikea tietää, mikä allergian aiheuttaa, joten voimakkaan reaktion jälkeen kannattaa aina mennä lääkärille. Viivästyneen kosketusallergian aiheuttaja selvitetään lapputestillä. Selkään kiinnitetään pieniä alumiinikupuja, joissa on testiaineita, useimmiten vaseliiniin sekoitettuna. Niitä pidetään selässä muutama päivä, minkä jälkeen tarkkaillaan vaikutuksia.
– Perussarja sisältää useamman kymmentä testiainetta. Käyttöön voidaan ottaa myös lisäsarjoja, jos esimerkiksi epäillään, että allergia liittyisi työhön, kuten kosmetologilla tai kampaajalla usein liittyy.
Allerginen herkistyminen tarkoittaa käytännössä sitä, että elimistö tunnistaa allergeenin ja alkaa pitää sitä haitallisena. Seuraavalla kerralla, kun allergeeni joutuu iholle, voi laueta allerginen reaktio.
– Herkistymisvaiheessa ei vielä ole mitään oireita, mutta immuunijärjestelmä on alkanut virittyä allergeenin tunnistamiseen.
Kokonaan eri asia on ärsytysreaktio, joka saattaa syntyä, jos käyttää omalle iholle sopimattomia tuotteita. Esimerkiksi ryppyjä ja juonteita silottava retinoli saattaa ärsyttää herkkäihoista, samoin kuin liian isorakeinen kuorintavoide.
Moni myös sekoittaa hajusteallergian ja tuoksuyliherkkyyden. Hajusteallergia on ihottuman aiheuttava kosketusallergia, jonka aiheuttaa kosmetiikassa eli vaikkapa voiteessa oleva hajuste.
– Tuoksuyliherkkyydestä on kyse, jos päätä alkaa särkeä, yskittää tai ottaa henkeen, kun vierustoverilla on liikaa hajuvettä.
Kosmetiikka-allergia ei mene ohi, vaan allergisoivia ainesosia pitää välttää pysyvästi.
Onneksi allergisille sopivia tuotteita on saatavilla, joskin niiden löytäminen vaatii hieman vaivannäköä. Laineen mukaan ei ole mitään selvää nyrkkisääntöä, joka sopisi kaikille allergikoille.
Myynnissä on monenlaista kosmetiikkaa. Osa sisältää pitkän listan yleisesti allergisoivia aineita, mutta hyllyillä on myös allergiaystävällisiä sarjoja.
Jos on allergisoitunut synteettisille säilöntäaineille, apu voi löytyä luonnonkosmetiikasta. Laine kuitenkin huomauttaa, että luonnonkosmetiikassa voi olla esimerkiksi kasviuutteita ja eteerisiä öljyjä, jotka eivät sovellu hajuste- tai kasviallergikoille.
– On varmempi ostaa tuote, jossa on viisi ainesosaa, kuin tuote, jossa on niitä 50 erilaista. Jos ainesosaluettelo on pitkä, on suurempi todennäköisyys, että joukossa on myös sopimattomia ainesosia.
Allergia- ja astmaliiton tunnuksen saaneet tuotteet sopivat useimmille ihmisille. Ne eivät sisällä yleisimpiä herkistäviä aineita, mutta sekään ei tarkoita, että tunnuksella varustetut tuotteet sopisivat varmasti jokaiselle.
Apteekit valitsevat yleensä myyntiin sarjoja, joissa on huomioitu herkkäihoisten ja kosmetiikka-allergisten tarpeet. Joukossa on yleensä aina myös hajusteettomia ja säilöntäaineettomia tuotteita.
– Apteekissa on myös se hyvä puoli, että siellä on farmaseutti tai kosmetologi, joka auttaa valinnassa.
Hyvä apuri on myös Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksen ylläpitämä Kosmetiikan Allergiaportaali. Sinne voi allergiatestien tulosten perusteella luoda oman allergiaprofiilin, joka helpottaa itselle sopivien tuotteiden etsimistä.
Valmistajat syöttävät tuotteidensa tiedot portaaliin, joka haravoi kullekin käyttäjälle sopivat tuotteet. Sopimattomia ainesosia sisältävät tuotteet jäävät listalta pois.
– Portaalin taustalla ovat ihotautilääkärit ja kemistit. He varmistavat, että portaali huomioi myös kaikki sukulaisaineet ja johdannaiset, jotka voivat aiheuttaa oireita allergiatesteissä todetun allergiaa aiheuttavan aineen lisäksi. Jos ihminen on allergisoitunut yhdelle ainesosalle, voi olla jopa 40 sukulaisainetta ja johdannaista, joita pitää välttää, Laine huomauttaa.
Tarkista kosmetiikkatuotteen allergisoivat ainesosat Kosmetiikan Allergiaportaalista osoitteessa kosmetiikka-allergia.fi.
Auringolta suojautumiseen suositellaan käytettäväksi UV-suojaa sisältäviä voiteita kaikkina vuodenaikoina, jolloin aurinko paistaa. Jopa talven hangilla suojan käyttäminen on tarpeellista.
Kemialliset eli orgaaniset aurinkosuojavoiteet imevät UV-valoa itseensä ja muuttavat sen vaarattomaksi lämpöenergiaksi iholla. Niitä ei tarvitse erikseen varoa tai pelätä, sillä on ehdottomasti tärkeämpää käyttää voidetta kuin antaa ihon palaa auringossa.
Myös aurinkosuojavoiteet voivat kuitenkin aiheuttaa allergisen reaktion.
Aina aiheuttaja ei kuitenkaan ole UV-suoja-aine, vaan syy voi olla jossain voidepohjan ainesosassa.
Jos haluaa pelata varman päälle, turvallisinta on valita hajustamaton fysikaalinen eli epäorgaaninen suoja, eli yleisimmin titaanioksidia tai sinkkioksidia sisältävä voide. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyn pois iholta. Haittapuolena on, että ne jättävät yleensä ihon vähän valkoiseksi ja voivat tahrata vaatteita.
– Pienille lapsille ensisijainen suojauskeino on aina vaatetus ja varjossa pysyttely pahimman paahteen aikana. Jos tämä ei ole mahdollista, kannattaa käyttää fysikaalista suojaa sisältävää aurinkovoidetta, ohjeistaa farmaseutti Merike Laine.
Fysikaalista suojaa sisältävien voiteiden tunnistaminen voi olla hankalaa. Esimerkiksi lapsille tehdään myös kemiallisia suoja-aineita sisältäviä voiteita, joita voi käyttää isommille lapsille.
– Silloinkin kannattaa pyytää apteekissa apua farmaseutilta.
Teksti Sanna Sevänen
Kuvat iStockphoto
Asiantuntijana farmaseutti, iho- ja kosmetiikkaneuvoja Merike Laine, Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys
Julkaistu Terveydeksi! 2/2018