Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
| 14.09.2016
Täit ja kihomadot kuuluvat apteekissa syksyn tavallisimpiin puheenaiheisiin.
Syksy on täiden ja kihomatojen kulta-aikaa. Kouluissa ja päiväkodeissa tartunnat leviävät helposti lapsesta toiseen. Leviämistä vauhdittaa se, että joskus häpeä estää vanhempia ottamasta asiaa puheeksi opettajan tai koulun terveydenhoitajan kanssa. Tieto asiasta ja hoito-ohjeet pitäisi kuitenkin saada mahdollisimman pian koko luokan tai päiväkotiryhmän vanhemmille.
On vähintään yhtä tärkeää, että jokainen tiedon saanut perhe osallistuu omalta osaltaan täivahtiin ja huolehtii myös tarvittaessa hoidosta. Mikäli näin ei tehdä, täitartunta kiertää loputtomasti perheestä toiseen.
Kun täit tai kihomadot iskevät ensimmäisen kerran, saattaa asiointi apteekissakin tuntua hankalalta. Apteekin farmaseutin näkövinkkelistä täit ja kihomadot kuuluvat kuitenkin syksyn tavallisimpiin keskustelunaiheisiin, varsinkin lapsiperheiden kanssa.
On minulla täistä omakohtainenkin kokemus. Ihan aikuisiällä. Muutamia vuosia sitten yläasteikäisen tyttäreni luokkakaverilla havaittiin täitä. Kaverin äiti oli vastuuntuntoinen ja kertoi heti asiasta luokan huoltajille. Meilläkin aloitettiin tyttären päänahan ja hiusten tarkistus säännöllisesti.
Täivaarasta huolimatta istuskelimme iltaisin sohvalla päät toisiinsa nojaten sillä seurauksella, että pian myös minun päästäni löytyi täitä. Näin ne täit leviävät. Onneksi myös hävisivät huolellisella hoidolla.
Tällä luokalla kaikki eivät huolehtineet yhtä hyvin täiden karkottamisesta sillä seurauksella, että täitartunta kiersi luokassa lähes koko syksyn ajan.
Tästä syystä, kun havaitset lapsella täitä tai kihomatoja
Lisää tietoa täistä ja kihomadoista.
Katariina Kalsta
Proviisori, Apteekkariliitto