Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
| 26.08.2021 | ELINA AALTONEN
Kodin lääkekaappi pysyy järjestyksessä pienillä teoilla. Vanhat ja tarpeettomat lääkkeet eivät kuulu roskiksen, vaan ne tulee palauttaa apteekkiin.
Lääkkeetön Itämeri -kampanja muistuttaa jälleen tärkeästä asiasta: vanhat ja tarpeettomat lääkkeet tulee palauttaa takaisin apteekkiin. Lääkkeiden palauttaminen on helppoa, sillä kaikki apteekit ottavat niitä vastaan. Suomessa on yli 800 apteekkitoimipistettä, joihin lääkkeitä voi palauttaa.
Ympäristön kannalta parasta olisi, että kodin lääkekaapin siivoamisesta ja vanhojen lääkkeiden palauttamisesta tulisi rutiinijuttu kaikille suomalaisille.
Jos lääkekaappia ei ole pitkään aikaan käyty läpi, kynnys siivouksen aloittamiseen voi tuntua korkealta. Onneksi on monia keinoja, joilla voi ennaltaehkäistä kodin lääkekaapin ajautumista kaaokseen.
1. Siivoa lääkekaappi säännöllisesti
Lääkekaappi kannattaa tsekata ainakin vuosittain, vaikkapa syys- tai kevätsiivouksen yhteydessä. Näin kotiin ei pääse kertymään isoa määrää turhia lääkkeitä, ja siivousurakka pysyy kohtuullisena. Myös riski sille, että tosipaikan tullen kotoa löytyykin vain vanhentunutta lääkettä, pienenee. Kodin lisäksi kesämökin, kakkosasunnon tai veneen lääkekaappi kannattaa käydä läpi säännöllisesti.
2. Varmista itsehoitolääkkeen valinta apteekissa
Apteekissa osataan neuvoa, mikä lääke on hoitosuositusten mukaan paras apu vaivaasi. Apteekissa varmistetaan myös lääkkeen yhteensopivuus muiden lääkitysten, sairauksien tai vaikkapa raskauden kanssa. Lääke ei aina ole paras itsehoito – jos näin on, tämäkin apteekissa kerrotaan, ja opastetaan muihin hoitokeinoihin. Kun hyödynnät itsehoitolääkkeen valinnassa apteekin asiantuntijoita, vältyt tarpeettomien lääkkeiden hankkimiselta.
3. Hanki uutta reseptilääkettä aluksi pieni määrä
Jos lääkäri määrää uuden reseptilääkkeen, sitä kannattaa ottaa alkuun pieni pakkaus. Uutta lääkehoitoa aloitettaessa seurataan, alkaako lääke vaikuttaa toivotusti ja sopiiko se käyttäjälleen. Jos lääke joudutaan syystä tai toisesta hoidon alussa vaihtamaan, pienen aloituspakkauksen valitsemalla varmistat, ettei kotiin kerry isoa määrää sopimattomia lääkkeitä.
4. Ota annosjakelu avuksi, jos lääkkeitä on paljon
Annosjakelupalvelu auttaa vähentämään kotiin kertyvien lääkkeiden määrää, jos lääkkeitä on käytössä paljon. Annosjakelussa apteekki toimittaa lääkkeet kerta-annospusseihin pakattuina kahdeksi viikoksi kerrallaan. Näin kotiin ei kerry lukuisia lääkepakkauksia eikä liian isoja pakkauskokoja, vaan tarvittavat lääkkeet kahdeksi viikoksi.
Näillä vinkeillä pidät kodin lääkekaapin järjestyksessä, jolloin sen siivoaminen on helppoa ja turhien lääkkeiden palauttaminen apteekkiin entistä vaivattomampaa.
Samalla pidät parempaa huolta itsestäsi ja säästät ympäristöä sekä omia että yhteiskunnan rahoja.
Anna apteekin ammattilaisten auttaa lääkkeiden valinnassa ja lääkejätteiden palauttamisessa. Huolehditaan näin yhdessä Itämerestä ja muista vesistöistä!
Elina Aaltonen
Brand Manager, proviisori
Suomen Apteekkariliitto