Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
| 20.10.2015
On mielenkiintoista, miten virukset kiertävät ympäri maapallon, tarttuen ihmisestä toiseen ja muuntuvat matkan aikana.
Influenssaviruksia on montaa tyyppiä ja näistä vuosittaisia influenssaepidemioita aiheuttavat A- ja B-tyypit. A-tyyppi jakautuu useisiin alatyyppeihin.
Influenssarokotteen suunnittelu seuraavalle influenssakaudelle aloitetaan yleensä jo hyvissä ajoin. Tuolloin kerätään tieto maapalloa kiertävistä viruksista ja Maailman terveysjärjestö (WHO) valitsee niiden joukosta rokotteeseen todennäköisimmät epidemiavirukset. Tämän vuoden kattaus pitää sisällään seuraavien viruskantojen kaltaiset kannat: A/California/7/2009 (H1N1)pdm09, A/Swizerland/9715293/2013 (H3N2) ja B/Phuket3037/2013.
Siinä vaiheessa, kun influenssa vihdoin saapuu tänne Pohjolan perukoille, yleensä joulu-tammikuun kieppeillä, ovat virukset voineet muuntua niin, ettei rokote enää anna täyttä suojaa. Me emme kuitenkaan voi tietää etukäteen, miten tulee käymään.
Influenssa on kova tauti jopa terveelle työikäiselle, saati sitten riskiryhmille. Influenssa voi lisätä myös muiden sairauksien, kuten sydänkohtauksen riskiä. Influenssan jälkitaudit voivat olla kohtalokkaita iäkkäille.
Rokotteen ottamisesta ei tiedetä olevan haittaa. Tavallinen, mutta harmiton haitta on pistokohdan punoitus ja kipu.
Vaikka et itse piittaisi influenssasta, kannattaa rokotteella suojautua, jos lähipiirissäsi on riskiryhmiin kuuluvia tai niitä, jotka eivät rokotetta voi ottaa. Mitä enemmän meitä suomalaisia rokotetaan, sen vähemmän viruksella on mahdollisuuksia levitä joukossamme.
Riskiryhmät saavat rokotteen maksutta terveysasemilta. Me muut saamme sen joko työterveyshuollon kautta tai lääkärin reseptillä apteekista.
Katariina Kalsta
Proviisori, Apteekkariliitto