Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
| 04.01.2017
Vuoden alussa tuli muutoksia Kelan maksamiin lääkekorvauksiin. Jos asia askarruttaa, kysy apteekista.
Vuoden alussa kaikki maksavat lääkkeistään 50 euron alkuomavastuun, jonka jälkeen lääkkeistä saa normaalin lääkekorvauksen. Tämä on jo monelle tuttu muutos viime vuodelta. Sen tarkoituksena on, että vain satunnaisesti lääkkeitä tarvitsevat, maksaisivat itse enemmän lääkkeistään kuin ne, joilla on säännöllinen lääkitys.
Paljon lääkkeitä käyttävän omavastuu korvattavista lääkkeistä rajoittuu tänä vuonna 605,13 euroon. Sen täyttymisen jälkeen lääkkeistä maksetaan jokaisella ostokerralla vain 2,50 euroa/lääke.
Kuten kaikessa muussakin, myös lääkekustannuksissa pyritään säästämään. Tänä vuonna säästöjä tavoitellaan monilla pienillä muutoksilla ja iso osa niistä kohdistuu apteekkeihin ja lääketeollisuuteen, mutta myös potilaat osallistuvat säästötalkoisiin.
Yksi keino säästöihin on syntyvän lääkejätteen määrän vähentäminen. Ei ole mielekästä, että lääkkeet, joista sekä potilas että yhteiskunta ovat maksaneet, menevät hävitykseen.
Selvitimme, mistä lääkejäte muodostuu ja arvioimme vuodessa syntyvän lääkejätteen määrää. Selvityksessä osoittautui, että yksi tavallisimmista syistä oli se, että lääke oli vaihdettu toiseen sen sopimattomuuden vuoksi. Tällöin lääkejätteen joukkoon saattoi päätyä käyttämättä jääneet, jopa yli kahden kuukauden, lääkkeet. Tämän toistuessa monen asiakkaan kohdalla, kertyy jo valtavat määrät lääkejätettä.
Nyt tavoitteena on, että uusi lääkehoito aloitetaan aina pienellä kokeilupakkauksella. Jos lääke on hyvä, voi lääkkeitä hakea samalla reseptillä lisää apteekista.
Kaikkia asiakkaita koskeva myönteinen muutos oli lääkereseptien voimassaoloajan piteneminen kahteen vuoteen. Tämä hyödyttää erityisesti niitä, joilla on hyvin vakiintunut ja toimiva lääkehoito. Samalla reseptillä hoitoa voi jatkaa aikaisempaa pidempään, mikä vähentää turhaa työkuormaa myös lääkäreiltä.
Lue tästä kattava kooste vuodenalun muutoksista lääkemääräyksissä ja -korvauksissa. Ja mieltä askarruttavat asiat kannattaa kysyä apteekissa. Siksihän siellä ollaan.
Katariina Kalsta
proviisori, Apteekkariliitto