Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
| 31.03.2016
Mikä sopii nuorelle, ei välttämättä sovi ikääntyneemmälle.
Apteekit ovat maaliskuun alusta kampanjoineet ikääntyneiden hyvän itsehoidon puolesta. Kampanjan slogan – Se mikä sopii nuorelle, ei välttämättä sovi varttuneemmalle – kertoo kaiken.
Vaivojen lisääntyminen yhdessä ikääntyvän elimistön kanssa on haastava yhdistelmä. Kipuja ja kolotusta ei enää voi yhtä huolettomasti hoitaa itsehoidon kipulääkkeillä. Lihaskramppien hoitoon käytettävän magnesiumin kanssa on syytä olla tarkkana. Närästyslääkekin voi aiheuttaa munuaisvaivaiselle ongelmia.
Muut sairaudet ja lääkkeet vaikuttavat myös siihen, mitä itsehoitolääkkeitä on mahdollista käyttää.
Farmaseutit ja proviisorit ovat apteekissa asiakasta varten. Heillä on osaamista ja tietolähteitä, joiden avulla voidaan ratkoa myös haastavia itsehoidon pulmia. Asiakkaan kannattaa rohkeasti kertoa vaivastaan ja muista lääkkeistä, jotta hoitoon löydetään paras mahdollinen ratkaisu. Joskus se voi myös olla lääkkeetön kotikonsti, jos itsehoitolääkkeen käyttöön liittyy riskejä.
Ikääntynyt asiakas ohjataan muita asiakkaita herkemmin myös lääkärin vastaanotolle. Näin lääkäri voi arvioida hoidon tarpeen ottaen huomioon myös muut sairaudet ja hoidot.
Tällä viikolla mediassa on puhuttu myös ikääntyneiden ravitsemuksesta ja siitä, että monilla varttuneilla proteiinien saanti on riittämätöntä. Itse uskon, että tämän lisäksi monella myös vitamiinien ja hivenaineiden saanti ravinnosta voi olla niin ja näin.
Ravitsemus on asia, joka apteekissakin otetaan joskus puheeksi. Vaikeat sairaudet, muistiongelmat ja tapaturmat voivat lisätä ravitsemusongelmia. Kun elämä on raskasta tai yksinäistä, ei ruokakaan aina maita. Yksinäisen ikääntyneen on helpompi syödä leipää kuin tehdä itselleen monipuolinen ateria lautasmalleineen. Hedelmiäkään ei välttämättä löydy kotoa.
Huono ravitsemus rapistuttaa haurasta elimistöä entisestään, lihakset heikkenevät ja kaatumisen riski lisääntyy.
Kotona asumisen mahdollisuudet kuitenkin paranevat, kun ravitsemus on kunnossa ja lääkkeet tulee otettua oikein ja ajallaan. Silloin elimistöllä on hyvät eväät pärjätä. Näissä asioissa apteekit ja muu terveydenhuolto voivat kukin omalta osaltaan tukea kotona asuvia ikääntyneitä.
Lue tästä lisää tietoa ikääntyvän itsehoidosta.
Katariina Kalsta
Proviisori, Apteekkariliitto