Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Ravitsemus ja liikunta | 27.04.2020 | KATI JALAGIN | INGIMAGE
Naruhyppely vahvistaa luustoa ja on tehokasta kestävyysharjoittelua
Luusto tarvitsee monipuolista ja säännöllistä liikuntaa vahvistuakseen ja uudistuakseen. Liikunta kasvattaa lapsuudessa ja nuoruudessa luun massaa, ylläpitää aikuisiässä luun vahvuutta ja hidastaa ikääntyvillä luun menetystä.
Iskuja ja tärähdyksiä sisältävä liikunta on luuston kannalta tehokkainta. Hyppynarulla hyppely on hyvä esimerkki luustoystävällisestä liikuntamuodosta. Hyppelyn nopeat suunnanmuutokset sekä luustoon kohdistuvat tärähdykset ja iskut edistävät luun uusiutumista, ja samalla luusto vahvistuu. Säännöllinen hyppiminen vahvistaa luiden lisäksi jänteitä.
Naruhyppely on myös tehokasta kestävyysharjoittelua, sillä se kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä. Päivittäinen kymmenen minuutin naruhyppely voi kohentaa kuntoa saman verran kuin puolen tunnin hölkkälenkki. Lisäksi hyppely harjoittaa koordinaatiota, tasapainoa, rytmitajua ja nopeutta.
Luuliikuntasuosituksen mukaan riittävä hyppymäärä on 50–100 hyppyä päivittäin. Se vie vain muutaman minuutin. Päivän hypyt voi tehdä esimerkiksi koulun välitunnilla, taukojumppana työpaikalla tai aamujumppana kotona.
Hyvässä hyppyasennossa ryhti on suora, hartiat ovat rentoina ja katse on suunnattu eteenpäin. Käsivarret pidetään alhaalla, kyynärpäät taaksepäin ja ranteet lähellä vartaloa. Narun pyörittämiseen käytetään kyynärvarsia ja ranteita. Hyppiessä polvien tulee joustaa ja paino pidetään päkiöiden päällä.
Hyppely sujuu hyvin, kun hyppynaru on oikean mittainen. Narun pituuden voi mitata seisomalla hyppynarun keskikohdan päällä. Pituus on sopiva, kun narun kahvat yltävät kainalon korkeudelle.
70–120 kilokaloria voi saada palamaan kymmenen minuutin hitaalla naruhyppelyllä.
Kalorinkulutukseen vaikuttavat vauhti sekä hyppijän sukupuoli ja koko.
Liiku luusto lujaksi
Aikuisten luustoa vahvistavia liikuntamuotoja ovat hyppelyn lisäksi maila- ja pallopelit, reipas kävely ja juoksu, kuntosaliharjoittelu, tanssi ja jumppa. Ikääntyvien luuston kuntoa ja liikkumisvarmuutta edistävät esimerkiksi kävely, sauvakävely, porraskävely, kuntosaliharjoittelu, voimistelu ja tanssi.
Lähde: Luustoliitto
Julkaistu Terveydeksi! 1/2020