Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
| 01.02.2016
Asiakas arveli, että on tullut vähän "roskaa rööreihin". Apteekissa arveltiin, että nyt on jostain vakavammasta kyse.
Muistatko televisiosta Emergency room -sarjan? Siinä tapahtumat keskittyivät amerikkalaisen sairaalan ensiapupoliklinikalle ja tarina kietoutui sen työntekijöiden, sairaanhoitajien ja lääkäreiden ympärille. Televisiosarja kuvasi Chicagolaista sairaalaa, jossa taisteltiin elämän puolesta.
Silmiemme eteen avautuu nyt suomalainen kylänraitti. Mutkan takaa, kukkakaupan jälkeen vasemmalla näkyy jo Vihreä Risti. Pieni suomalainen kyläapteekki palvelee asiakkaitaan pienissä ja isoissa vaivoissa. Viime aikoina pienestä kyläapteekista on kuitenkin tullut oman alueensa emergency room, koska lääkäriä ei enää ole ollut vakituisesti terveysasemalla.
Apteekki on paikka, johon on helppo tulla kysymään apua. Se ei kuitenkaan ole paikka, jossa voisi tehdä diagnooseja, koska apteekissa arvio perustuu aina vain asiakkaan kanssa käytyyn keskusteluun ja hänen omaan kuvaukseensa oireistaan. Tästä syystä asiakkaita lähetetään helposti lääkärin puheille, jos tuntuu, että vaivaa ei voi hoitaa itsehoitolääkkeillä ja apteekin neuvoilla.
Eräänä päivänä vanhempi herra tuli hakemaan apteekista närästyslääkettä. Rintalastaa poltti ja asiakas arveli, että on tullut vähän ”roskaa rööreihin”. Keskustelun edetessä apteekissa ryhdyttiin epäilemään, että kyseessä ei olekaan närästys, vaan ehkä vakavampi vaiva. Asiakas ohjattiin nopeasti lääkäriin. Myöhemmin selvisi, että rintalastan polte olikin sydäninfarkti ja asiakas päätyi suoraan sydämen ohitusleikkaukseen.
Toisen asiakkaan pulmana oli sitkeä jalan turvotus. Asiakas kysyi löytyisikö apteekista apua turvotukseen, tukisukkia tai jotain lääkettä. Apteekissa puolestaan pohdittiin, että on parempi keskustella vaivasta lääkärin kanssa. Turvotuksen syyksi paljastui veritulppa. Liikkeelle lähtiessään jalan veritulppa voi aiheuttaa vakavia vaurioita tai pahimmassa tapauksessa jopa kuoleman.
Hiljattain apteekkiin tuli astmaa sairastava asiakas hakemaan lääkkeitään. Hän oli kärsinyt jo pidempään hengenahdistuksesta. Terveydenhoitaja oli lähettänyt asiakkaan reseptit uusittavaksi, ja nyt asiakas oli apteekin tiskillä hakemassa lääkettään. Asiakkaan vaiva ei kuitenkaan tuntunut ihan tavalliselta astmalta. Niinpä asiakas ohjattiin kuitenkin lääkärin puheille. Hengenahdistus paljastui sydämen eteisvärinän oireeksi.
Kyllähän pienessä maalaisapteekissa käy asiakkaita myös pienempien vaivojen kanssa. Niiden, joiden hoitoon riittää itsehoitolääke ja apteekin ohjeet. Mutta viimeisen vuoden aikana vakavia sairauksia on tullut vastaan tavallista enemmän. Syynä on se, että lääkärin puuttuessa kylän asukkaat turvautuvat apteekin apuun.
Apteekki on monelle suomalaiselle tärkeä, perusturvaa tuova lähipalvelu. Joskus ajattelen, että apteekeissa tehdään hienoa työtä, joka valitettavasti usein jää päättäjiltä huomaamatta. Apua saaneet asiakkaat muistavat kyllä aina kiittää!
Katariina Kalsta
proviisori, Apteekkariliitto